Autor: Jakob Saks • 2. november 2021

Kuidas inimesi läbi näha?

Kui loome uusi suhteid, valime uut tarnijat, äripartnerit, alluvat või ülemust, ei ole meil luksust oodata aastaid, et järeldusi teha. Kuidas hinnata inimeste usaldusväärsust võimalikult täpselt juba suhte alguses?
Usaldus on etteaimatavus, on läbirääkimiste koolitaja ja coach Jakob Saks veendunud.
Foto: Raul Mee

Mind on lapsest saati paelunud eriagentide maailm: James Bond, Jason Bourne, Ethan Hunt, Nikita jne. Olgu see käsivõitlus, situatsiooniteadlikkus, pahade läbinägemine, relvade käsitsemine, keelteoskus või äärmuslik kohalolek – nende tavainimestele kättesaamatud võimed teevad nad salapäraseks ja annavad filmidele selle õige põnevuse loori. Reaalsusest jääb lahutama vaid see pisike detail: no tore, aga kuidas saaks mina nii teha?

Nagu iga keerulise ja abstraktse väljakutsega, aitab ka siin teema detailideks tükeldamine. Kui lahutada superkangelase müstiline oreool oskus oskuse kaupa algosadeks, on need erivõimed suures osas siiski saavutatavad. Kõiki neid kunste saab ka täiesti tavaline inimene omandada, ilma et ta peaks liituma kapo või mõne teise riigi kolmetähelise organisatsiooniga. Eriväelaste tasemel käsivõitlust saab õppida Krav Maga treeningutel, keeli keeltekoolis, relvade käsitsemist taktikalise laskmise kursusel jne.

Raamat: "Kuidas lugeda inimesi"

Autor: Robin Dreeke ja Cameron Stauth

Lehekülgi: 280

Kirjastus: Äripäev

Loe näidislehekülgi siit.

Kuidas teisi läbi näha?

Ühiskonnas elamise üks nüanss on see, et peame tihti toetuma teistele. Ühiselt on märksa kergem saavutada suuri eesmärke kui üksiku hundina. On ju hea end ümbritseda inimestega, kellele saab loota ja keda usaldada. Üks viis nende usaldusväärsust hinnata on lasta seda ajal teha, st teha pikalt koostööd. Aga teinekord võivad suured probleemid ilmneda alles siis, kui allakäigutrepil on langetud juba mitu astet ning paljastumas on inimese teistsugune pale.

Kui oleme valiku ees, kas usaldada kedagi või mitte, kipume toetuma oma kuuendale meelele või kõhutundele. Kui tegemist pole just selgeltnägija (ka seda saab õppida) või inimesega, kel on ette näidata erakordselt pikk elukogemus, on sellisel juhul õnnestumise tõenäosus kasin. „Aga agendid ei eelda midagi, enne kui nad pole kogunud objektiivseid, jälgitavaid ja ratsionaalseid andmeid, mis on vabad igasugustest emotsioonidest – sealhulgas kõige hävitavamast: hirmust,“ selgitavad Robin Dreeke ja Cameron Stauth raamatus „Kuidas lugeda inimesi“ eduka usaldamise süsteemi tagamaid.

Usaldus ei ole moraaliküsimus, vaid etteaimatavus

Nende kirjeldatud süsteem toetub kahele printsiibile: a) inimesed lähtuvad alati oma parimatest huvidest ja b) usaldus ei ole moraaliküsimus. Usaldus on etteaimatavus. See süsteem jätab kõrvale arvamise, kõhutunde, vedamise, intuitsiooni ja draama. Autorite sõnul peab usaldus rajanema ratsionaalsetele põhjustele – sellest, et keegi meeldib, lihtsalt ei piisa. Enamik inimesi kaotab märksa rohkem tänu neile, keda nad armastavad, kui kõikidele teistele kokku. Ja mitte põhjusel, et inimene, keda nad armastavad, oleks halb, vaid sellepärast, et nad ei usaldanud targalt.

„Kuidas lugeda inimesi“ on täis ägedaid spioonilugusid, mis hoiavad lambi öökapil pikalt põlemas. Raamatust õhkab headust ja suuremeelsust, aga ka süsteemsust, kainet mõistust ning üllatavalt ohtras koguses elutervet vaadet maailmale.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456