Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 2. detsember 2019

Uudne personaliteenus pakub juhtimisväljakutsetele lahendusi

Interim agentuur Velström Vallner Tohver (VVT) on mobiilse juhtimise teerajaja Eestis, kes pakub mobiilse juhtimise ja sihtotsingu teenuseid. Eela Velströmi, agentuuri kaasasutaja ja interim juhi sõnul koondab agentuur enda juurde võrgustikku inimestest, kes omavad täna valmisolekut interim juhina töötada.

„Need on inimesed, kes on meile sellest märku andnud – nad on oma aja peremehed ja juba täna toimetavad nn projektipõhiselt või siis inimesed, kes omavad valmisolekut interimina töötada,” selgitas Velström.

Eela Velström, interim agentuuri Velström Vallner Tohver kaasasutaja ja interim juht

Kiire lahendus väljast

Eestis veel suhteliselt uus termin: mobiilne- ehk interim juhtimine (interim management) on juhtimisviis, kus vajalike oskuste ja kogemustega interim juht/mobiilne juht (interim manager) tuleb väljastpoolt organisatsiooni sisse teatud perioodiks ning viib seal ellu kokkulepitud tegevused või muudatused, saavutades eesmärgid kindlaksmääratud ajaperioodi jooksul. Interim juhil on valmisolek asuda tööle kliendi organisatsiooni lühikese etteteatamisajaga. Pärast muudatuste elluviimist interim juht lahkub ettevõttest.

„Reeglina on interim juht kõrgelt kvalifitseeritud, pikaajalise rahvusvahelise töö- ja/või ettevõtluskogemusega professionaal, kes on teinud edukat karjääri ning kellel on soov pidevalt oma pädevust kasvatada ja edasi arendada,” avas Velström eestlaste jaoks veel tundmatut mõistet.

Küsimusele, kui levinud on Eestis väljend interim ja kuidas on meie ettevõtted ja inimesed selle mõiste vastu võtnud, sõnas Velström, et Eesti ettevõtjate ja organisatsiooonide teadlikkus interimist ning interim juhtimisest järjest enam kasvab.

„Tõsi, seletamist ja tutvustamist on jätkuvalt vaja. Rahvusvahelistes firmades on interim sõna tuttav tõenäoliselt paljudele, sest mujal Euroopas ja maailmas on sellise töövormi ja teenuse kasutamine laialt levinud nii ühe riigi või kogu grupi üleselt. Eesti keeles on vastav sõna interim juhtimisele ka kenasti olemas – mobiilne juhtimine,” täpsustas Velström. „Oluline on ära märkida, et mobiilne juht ei ole konsultant, milleks teda sageli peetakse.”

Tema sõnul annab konsultant ettevõttele nõu, pakkudes lähtuvalt oma kompetentsidest välja parima lahenduse ning seejärel lahkub. Interim juht pakub välja lahenduse, võtab vastutuse ja viib selle koos ettevõtte meeskonnaga ka ellu. „Juhtimiskonsultandi töö käib mobiilse juhi teenuse sisse, küll aga ei käi konsultandi töö sisse reeglina mobiilse juhi töö. Me näeme täna ka trendi, et kogenud professionaalide huvi interimina töötamise vastu järjest enam kasvab. Sellele aitab kaasa muutuv tööjõuturg, kvalifitseeritud tööjõu puudus, X-Y-Z põlvkondade erinevad tööharjumused, inimeste suurem liikumine töökohtade- ja valdkondade vahel ning töötajate valikuvabadus,” loetles Velström tegureid.

Mobiilset juhti iseloomustavad 4 tunnust:

Kiirus: mobiilne juht saab ametisse tulla lühikese etteteatamisega ja tema kohalolek on ajaliselt väga paindlik.

Kogemus: interim juhid omavad pikaajalist kogemust, reeglina mitmest erinevast organisatsioonist.

Sõltumatus ja objektiivsus: interim juhid ei ole seotud organisatsiooni ajaloo, asutajate ja traditsioonidega. Nad vaatavad Sinu organisatsiooni värske pilguga ja keskenduvad parimate lahenduste leidmisele..

Tulemustele orienteeritus, vastutus ja pühendumus: interim juhid vastutavad oma töö tulemuste saavutamise eest. Sellest sõltub nende tasu ja head soovitused tulevikuks.

Palju kasutajaid

Kuigi Eestis on mobiilse juhtimise kasutamiskogemus ettevõtetes veel vähe levinud, on mobiilset juhtimist Euroopas kasutatud pea viiskümmend aastat. Alguse sai see 1970ndatel aastatel Hollandis ja levis edasi Saksamaale, Suurbritanniasse ning teistesse riikidesse. „Kiire leviku põhjuseks oli eelkõige see, et töötajad olid selgelt ülekaitstud – näiteks töötajate koondamistega kaasnes pikk etteteatamise periood ja suured hüvitised. Nii tunduski juhtide ajutine palkamine ilma kohustuseta neid tööl pidada igati ideaalne lahendus,” rääkis Velström.

„Kui nüüd ettevõtte juhid või omanikud peavad aru, millisel juhul on ettevõttel targem kasutada sihtotsingut ja millal mobiilset juhtimist, siis on hea meeles pidada, et mobiilne juhtimine on selgelt suunatud tähtajalise tegevusele, võtmetähtsusega asendusele või konkreetse muudatuse elluviimisele organisatsioonis,” selgitas Velström.

Need tegevused, mis sobivad hästi mobiilse juhtimisega, võivad olla tootmisprotsesside tõhustamine, tehase kolimine, strateegia paikapanek, juhtimisprotsesside kaardistamine, uuele turule minek jne. Velströmi sõnul on mobiilset juhtimist mõistlik kasutada olukordades, kus organisatsioonil puudub vajadus ja võimalus muutuse elluviimiseks püsitöötajat palgata.

Sageli kasutatakse interimi ka olukorras, kui organisatsioonist lahkub ootamatult võtmetöötaja ning kuni uue inimese saabumiseni (mis sageli võtab 3-4 kuud) on oluline hoida olukord kontrolli all ja täita lahkunud töötaja ülesandeid. Interim juhte kasutatakse tihti ka siis, kui ettevõtted on sattunud keerulisse majandusseisu.

Näited olukordadest, millal interim agentuuri poole pöördutakse mobiilse juhi leidmiseks:

- Juhi ootamatu lahkumine ettevõttest. Juhi ajutine asendamine teatud perioodil nt lapsehoolduspuhkus, haigus jne.

- Organisatsiooni kiire kasv, laienemine kodu- või välisturul.

- Suurte projektide käivitamine ja juhtimine.

- Erinevad olukorrad, kui organisatsioonis vanamoodi enam ei saa ja uutmoodi ise ei oska.

- Strateegiate, plaanide süsteemide ja protsesside loomine ning juurutamine.

- Ühinemised, ülevõtmised ja uued omandisuhted.

Pädevus ja kiirus

Velström tõi võrdluseks, et interim juhi leidmine on oluliselt kiirem ja paindlikum kui sihtotsing. „Mobiilse juhi valimisel on interim agentuuri jaoks määrava tähtsusega varasem edukas ja tulemuslik valdkonna või sektori praktiline juhtimiskogemus ning tunnetus, kas juhi isikuomadused sobivad tellija organisatsiooni ja vajadustega,” selgitas Velström.

Mobiilse juhi palkamise perioodi pikkus sõltub ettevõtte püstitatud eesmärkidest ja töömahust, ulatudes paarist nädalast kuni 1,5 aastani. Suurbritannia statistika kohaselt on keskmine mobiilse juhi “missiooni” kestus 8-9 kuud. Eestis on kasutusel mitmed paindlikud vormid, kus interimi sisenemist ei mõõdeta mitte ajaliselt, vaid eesmärgipõhiselt etappide või konkreetse töö teostamise alusel.

„Ettevõtte jaoks, kes otsib oma meeskonda püsikohaga juhti või tippspetsialisti, on sihtotsinguline värbamine kindlaim viis leida inimene, kelle oskused vastavad ametikoha nõudmistele ning kelle isiksus sobib meeskonda,” kinnitas Velström. „Seda teenust pakume ka meie ning interim agentuuri kõige väärtuslikum know-how seisneb suutlikkuses kaardistada turul sobivaimad kandidaadid. Me oskame nad üles leida ning me hindame personaalse suhtluse abil ettevõtte ja kandidaadi vastastikust sobivust.”

Kui ettevõte klassikalist värbamist kasutada ei saa ja sisemisi ressursse ei ole, on interim juhi palkamine suurepäraseks võimaluseks olukorda lahendada. „Ma tooksin välja kaks põhjust – esiteks saavad ettevõtted interim juhi kaudu ligipääsu teadmistele, oskustele, kogemustele, mida organisatsioonis ei ole või siis omavahenditega luua ei saa. Ja teha seda mõistlike tööjõukuludega. Teiseks hoiab ettevõte kokku aega ja raha õppimiskõveralt, mille ta peaks muidu oma inimestega ise läbima,” kinnitas ta. „Interim juht, kes on sarnaseid protsesse mitmel korral hallanud, teeb vähem vigu ja tegutseb kiiremini seal, kus kliendil kiirust kõige enam vaja on. Kiirelt kättesaadav oskusteave on see väärtus, mille mobiilne juht tegelikult ettevõtesse toob.” Elukutselised interim juhid töötavad sageli paralleelselt mitme organisatsiooni heaks ehk on nn mitmel „missioonil“ korraga.

Eela Velström toob välja, et huvitavaid missioone on neil hiljuti olnud mitmeid. „Oleme näiteks asendanud kahe nädalaga kriitilises äris ootamatult lahkunud tippjuhi, kelle ülesandeks oli hoida sisuliselt äri koos. Meie interim on toetanud tootmisettevõttel kasvatada tootmissuutlikkust kahe kuuga kahekordseks, IT- ja HR interimid on osalenud mitmetes rahvusvahelistes ettevõtetes strateegiliste arenduste eestvedamisel ja elluviimisel,” tõi Velsröm näiteid.

Eela Velström: 6 tegurit, mis tagab interim agentuuri edu

Põhjalik eeltöö – teeme koos kliendiga põhjaliku eeltöö, mille käigus kaardistame kandidaadile esitatavad nõudmised ja ootused. Uurme keda vajatakse, kas töömesilast, tublit administraatorit, head liidrit või kedagi, kes tooks kaasa suure muutuse.

Aktiivne otsing – kaasame kandidaatide valikusse ootustele vastavad professionaalid, kellega võtame otse ühendust ja edastame neile suunatud kandideerimiskutse.

Tööjõuturu hea tunnetus – tänu mitmekülgsele ettevõtete juhtimiskogemusele suudame lühikese aja jooksul leida sobivaima lahenduse ettevõtte eesmärkide täitmiseks ja ületamiseks.

Lai võrgustik – kasutame ulatuslikku kogenud juhtide ja spetsialistide andmebaasi, kuhu kuuluvad ka interim juhid.

Avatud suhtlus – väärtustame kõikides tegevustes usaldust, avatud suhtlust ja kestvat koostööd. Oleme pühendunud tulemuslikkusele ja meie püsiklientide rahulolule.

Läbipaistev otsinguprotsess – tegutseme alati läbipaistvalt. Ettevõtte esindajatel ja kandidaatidel on pidev ülevaade, kui kaugel on otsinguprotsess, mis on järgmised sammud ja kellelt mida oodatakse.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456