Autor: Merten Loss, SEB Delivery Team Lead • 5. detsember 2022

SEB Development LAB – kuidas meelitada ettevõttesse Z-generatsioon?

Nagu teame, liigitub IT-talentide leidmine ja värbamine praegu pigem keeruliste ülesannete alla. Kujutage siis veel ette olukorda, kus tuleb leida uusi arendajaid nišitehnoloogiale, mida ei õpetata üheski koolis ega e-kursusel.
SEB deliver team lead Merten Loss

Täpselt sellises olukorras olime 2021. aastal SEB-s. Et mitte jääda konkurentsitiheda IT-tööjõuturu hammasrataste vahele, alustasime uue praktikaprogrammiga SEB Development LAB (edaspidi DevLAB), mis detsembris jätkab juba kolmandat hooaega.

Mis on DevLAB?

Lihtsustatult öeldes on DevLAB kuuekuuline hüppelauaprogramm IT-tudengitele. Kui rääkida veidi pikemalt, siis meid eristab tavalisest praktikast tiimide ja töö ülesehitus. Iga kuue kuu järel loome justkui täiesti uue arendustiimi, mis järgib SEB agiilseid tööviise ja ülesehitust, kuid koosneb täielikult praktikantidest. Nii saavad värsked arendajad turvalises keskkonnas oma oskuseid proovile panna ja õppida nii üksteiselt kui ka SEB kogenud kolleegidelt. Lisaks saab kogemusi ja teadmisi jagada üle Baltikumi, kuna DevLAB toimub Eestis ja Leedus ning mõlema riigi arendajad teevad omavahel päevast päeva koostööd.

Milline on praktika sisu?

Leiame, et hands-on õppimine on parim viis oskusi kiiresti edasi arendada ja panga töövõtteid omandada. Seetõttu ongi DevLAB-i üks keskne element fookusprojekt – päris arendusprojekt, millest saavad reaalset kasu meie kliendid ja/või töötajad. Et oma tegemisi kolleegidele lihtsalt selgitada, siis naljatledes kutsume ennast A-rühma väikeseks vennaks ja inspireerituna nende tunnuslausest lõime ka enda tunnuslause: “If you have an important project, if no one else have time to work on it, and if you can mentor them … maybe you can hire the DevLAB team.”

Miks DevLAB?

Nagu ka varasemalt mainitud, on heade arendajate leidmine kasvav väljakutse. Uuringud näitavad, et üliõpilased ei pea enam töökohti ise otsima, vaid tööpakkumised saadetakse neile otse ülikooli. See on loomulikult ka meie eesmärk – olla ihaldusväärne tööandja talendikatele üliõpilastele – ning selleks peame olema nähtavad ülikoolides.

Kuna osa SEB-s kasutatavaist tehnoloogiaist on sellised, mida ei tutvustata üheski koolis, peame võtma ise initsiatiivi ning panustama aega ja vaeva DevLAB-i osalejate koolitamiseks. Nii loome meie arendajatele tulevikuks kvaliteetse ja jätkusuutliku järelkasvu.

Viimase, aga mitte vähemtähtsa põhjusena ei tasu alahinnata ka reaalset arendusvõimekust ja ideid, mida tudengid toovad. Tänu lisajõule saavad tehtud paljud arendusprojektid, mis muidu oleksid jäänud sahtlisse tolmu koguma ja oma aega ootama.

DevLAB 1.0 ja 2.0

Tänaseks on SEB-s lõpetanud kaks lendu DevLAB-i osalejaid ja hetke seisuga jätkab umbes 60% lõpetajatest töötamist pangas ka pärast praktika lõppu.

Kõige parema ülevaate programmist annavad loomulikult osalejad ise

Kaur Vali (Eesti DevLAB 2.0): “DevLAB on olnud minu jaoks üks lahedamaid ja huvitavamaid kogemusi. See, kuidas loodi eraldi praktikantide tiim ja meile anti oma projekt, mida luua algusest lõpuni, on väga unikaalne ning andis palju teadmisi ja kogemusi eri valdkondadest. Sellega seoses saime läbi käia kõikvõimalikud arenduse sammud, erinevaid probleeme lahendada ja ka luua tugevad sidemed teiste töö- ja praktikakaaslastega, mis on hindamatu kogemus.”

Maris Meikar (Eesti DevLAB 1.0): „Alustasin oma praktikat SEB DevLAB-is vähese kogemuse ja teadmistega ülikoolist. Alguses kartsin veidi, aga tänu abivalmis kolleegidele ja vastutulelikele meeskonnaliimetele oli SEB-s alustada lihtne. Programmi käigus saime võimaluse osaleda paljudel koolitustel – programmeerimine, agiilsus, teenuse disain, aga ka mitmel töötajate spordiüritusel ja meeskonnaõhtusöögil. Motiveeriv oli teadmine, et töötasime reaalse projektiga, mille pank hiljem kasutusse võttis. Tegime koostööd eri inimestega, kellelt saime rohkelt teadmisi ja kogemusi. DevLAB-i kogemus oli unustamatu ning arendas mind inimesena mitmel viisil ja mitmes valdkonnas – alates panga kui organisatsiooni toimimise mõistmisest ja tänapäevasest tööelust ülevaate saamisest kuni julguse leidmiseni oma ideede eest seismisel, kastist väljapoole mõtlemiseni mis kõige tähtsam – kohtumiseni südamlike SEB kolleegidega.”

Valdas Končius (Leedu DevLAB 1.0): “DevLAB keskendub uute arendajate kaasamisele SEB-sse ja mul on hea meel, et olin üks neist. Ma ei saanud mitte üksnes palju teoreetilisi programmeerimisalaseid teadmisi ja praktilist projektidega töötamise kogemust, vaid kohtusin ka suurepäraste inimestega, keda võin nüüd uhkusega oma sõpradeks nimetada.”

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456