9. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon: hea töökeskkond eeldab oskust märgata ohte ja neid maandada

Paljusid õnnetusi oleks aga saanud vältida, kui tööandjad ja töötajad oleksid ohutusele rohkem tähelepanu pööranud.
Tööinspektsioon tutvustas kolmapäeval ülevaadet 2015. aasta töökeskkonnast. Loe ja saa teada, kui palju oli möödunud aastal töötavaid inimesi, kui suur oli töötuse määr ja mis toimus tööõnnetuste valdkonnas.

Raport 2015. aasta kohta toob esile, et  Eesti tööturg oli aktiivne: tööl oli 16 000 inimest (3%) rohkem kui aasta varem (kokku 640 900 inimest) ning aastaga loodi juurde 1919 ettevõtet, kus töötab vähemalt üks inimene. Töötuse määr oli läinud aastal 6,2%.

Tööinspektsioon kontrollis tööohutuse, -tervishoiu ja -suhete olukorda 3838 ettevõttes. Tööohutuse ja -tervishoiu alaseid rikkumisi tuvastati 17 611 ning töölepingu seaduse rikkumisi 1761. Töötajad ja tööandjad esitasid töövaidluskomisjonile 2691 avaldust.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul on aastatega töökeskkond Eestis paranenud, ent arenguruumi on piisavalt. „Tööelu on muutunud mitmekesiseks. Inimesed teevad tööelu jooksul mitu karjääri, omandavad uue elukutse, loovad oma ettevõtte. See mõjutab oluliselt töösuhteid ja esitab uusi väljakutseid tööelu reguleerivale seadusandlusele,” ütles ta.

Eelmisel aastal juhtus 4774 tööõnnetust, neist 3800 kerget (79,6%), 958 rasket (20,1%) ning 16 neist (0,3%) lõppes töötaja surmaga. Raskete tööõnnetuste osakaal kasvas varasemaga võrreldes 7%, surmaga lõppenud tööõnnetuste osakaal jäi samaks, tööõnnetuste koguarv kasvas aastaga 2,8%.

Seaduse kohaselt loetakse tööõnnetuseks õnnetus, mis juhtub töölepingu alusel või teenistussuhte raames töötava inimesega. Maripuu sõnul jääb tööõnnetuste tõttu aastas tegemata umbes miljon tundi tööd. „Paljusid õnnetusi oleks aga saanud vältida, kui tööandjad ja töötajad oleksid ohutusele rohkem tähelepanu pööranud. Oluline on osata näha ja hinnata riske ning neid maandada nii, et inimesed oleksid terved ja saaksid keskenduda oma tööle,” lisas ta.

Tööinspektsiooni koostatud 2015. aasta töökeskkonna ülevaatega saab tutvuda siin.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456