1. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olukorrast Eesti personalitarkvara turul

Vladimir Jelov on üle 10 aasta müünud IT-tarkvara, nüüd aga töötab koos klientidega nende vajaduste väljaselgitamisel ja õigete tööriistade valimisel. Varem väitis ta, et suur monoliitne infosüsteem töötab paremini kui kõik teised, ent enam ta nii ei arva. Siinkohal annab Jelovi ülevaate Eesti HR-tarkvara turust.

2016-2017 paistab Eesti personalitarkvara turu jaoks olema tõeliselt põnev periood. Peamiseks põhjuseks on see, et meie ettevõtted hakkavad tasapisi liikuma samas suunas, kuhu maailm läks juba 2–3 aastat tagasi. Nimelt, personalitarkvara või personalijuhtimise tarkvara eesmärgiks saab administratsiooni asemel olema tööjõu arendamine. Seoses selle suunamuutusega vaadatakse maailma perspektiivis personalitarkvarale kolmes dimensioonis:

Core HR (põhipersonal) – tarkvara osa või lahendus administratsiooni ja töötajaga seotud dokumendihalduse jaoks;Talent acquisition (värbamine ja järeltulija arendamine) – tööriistad tööjõu planeerimise ja värbamise jaoks;Talent management/development (talendiarendamise ja juhtimise tarkvara) – tarkvara ja tööriistad tööjõu oskuste analüüsimiseks ja parendamiseks.

Põhjus sellise ülesehituse jaoks on selge – kvalifitseeritud tööjõu puudus tähendab, et oma töötajate arendamine on kõige soodsam personalijuhtimise strateegia. Ettevõtetel, mis on tugevalt sõltuvad oma töötajate oskuste tasemest, aitab uute talentide leidmine parandada kiiresti finantstulemusi.

Meie turu väikest suurust arvestades on nende trendide jõustumine paratamatult aeganõudev protsess. Personalitarkvara arendajad, kes on samuti tööandjad, seisavad silmitsi oma klientidele sarnaste väljakutsetega ning kohandavad oma tooteid arengustrateegiatega vastavalt. See tähendab, et oma personalitarkvara plaanimisel võiksid Sina, personalijuht, võtta täna arvesse ka vastava tarkvara kasvu ja arendamise potentsiaali. Seda just eriti värbamise ja kvalifikatsioonide haldamise valdkondades, mis paari järgmise aasta jooksul üliaktuaalseks muutuvad.

Ma ei kirjuta täna sellest, kuidas valida personalitarkvara just enda vajaduste järgi, aga palun, et personalitarkvara valikul küsiksid sa enda käest järgmisi küsimusi.

Kas meie ettevõttele on vaja, et personal, tööaeg ja palk oleksid kajastatud ühes programmis?Kuidas muutuvad ja suurenevad minu vajadused personalihalduses järgmise 3–5 aasta jooksul?Kui palju ma tahan kulutada oma personalitarkvara peale järgmise 3–5 aasta jooksul?

Microsoft Dynamics NAV/AX Personal

Dynamics AX Personali arendab Columbus Eesti ja Dynamics NAV Personali arendab BCS Itera. Need ei ole Dynamics personali tavamoodulid, vaid Eestis arendatud lisad. Need sobivad hästi ettevõtetele, kellel juba on Dynamics majandustarkvara või kes plaanivad oma personalitarkvara regulaarselt arendada ja on valmis sellesse investeerima. Dynamics Personali müüvad ka teised Dynamics partnerid Eestis, näiteks HÄT.

Tugevad küljed: mõlemad lahendused kasutavad Dynamicsi siseseid ühendusi Microsoft Office, Sharepoint jm toodetega ning on kättesaadavad nii serveri kui ka pilve kujul. Dynamics AX Personal on samuti kättesaadav Läti ja Leedu turu jaoks, Columbuse sõsarettevõtete toega.

Tasub teada: juurutatava projekti ning esialgse investeeringu suuruse arvutamine võib olla keeruline. Juurutus ise võib aega võtta mitu kuud.

Litsentsimine: personalitarkvaral on oma litsents. Lisaks tuleb tellida või rentida laiapõhjaline Microsofti litsents, mis on paindlik, aga keeruline ja kulukas ettevõtmine. Üllatuste vältimiseks on oluline uurida tarkvara ja litsentside uuendamise hindu nt järgmiseks viieks aastaks. Suure tõenäosusega on NAV/AX Personali juurutuse ja litsentside hinnad kõige kõrgemad turul (v.a SAP/Oracle).

Lisavõimalused: ühes ja samas programmis on olemas lahendused palga- ja tööajaarvestuse kohta, lisaks veel teised erinevate partnerite välja arendatud Dynamics moodulid ning erimoodulid.

Persona V3

Persona V3 arendajaks on Fujitsu Estonia, kes on viimase 20 aasta jooksul mitu korda nime vahetanud. Persona on samuti päris pika ajalooga toode ning versioon, mida praegu müüakse, on pika evolutsiooni tulemus. Lahendus on veebipõhine, klassikalise SaaS mudeliga, mis tähendab, et uuendused ja parendused jõuavad kõikide klientideni automaatselt ning puuduvad uuendamise/hoolduse vm tasud.

Tugevad küljed: meeldiv välimus ja lihtne liides koos asukohaga pilves tähendavad, et kasutusse võtmine on ülikiire ja minimaalsete lisakuludega.

Tasub teada: tarkvaras on võimalik teatud mahus muudatusi teha. Kui teil on plaanis suuremamahulisem ümberehitus ja süsteemi täiendamine, siis baaslahendusena võivad rohkem sobida Dynamics või Virosoft.

Litsentseerimine: persona kodulehel on olemas hinnakalkulaator, kus saab kergesti arvutada kuutasu suurust. Suurema töötajate arvuga kliendid peaksid siiski küsima personaalset pakkumist.

Lisavõimalused: on olemas nii palgaarvestuse kui ka tööaja planeerimise moodulid. Süsteemi täiendatakse regulaarselt vastavalt kliendi soovidele ja kasutajate tagasisidele.

Taavi Personal

Taavi Tarkvara on juba pikka aega üks populaarsematest majandustarkvaradest Eestis. Selle palgaarvestuse moodul on mingil määral olnud keskmiste ettevõtete jaoks standardlahendus. Personalimoodul on samuti üpris võimekas ja heade funktsioonidega. Kahjuks ei ole Taavi veel ühendanud oma mooduleid ühte rakendusse ega paku pilvelahendust.

Tugevad küljed: lihtne installatsioon tähendab kiiret algust. Enamik personalijuhte ja palgaarvestuse spetsialiste, kes alustasid oma karjääri 15 aastat tagasi või veel varem, oskab ilmselt programmi kasutada. Suhteliselt odav hind on samuti atraktiivne, eriti väikestele ettevõtetele.

Tasub teada: tarkvara on mõeldud peamiselt väiksematele ettevõtetele ning viimaste aastate jooksul ei ole arenenud sama kiirusega, kui teised tooted turul.

Litsentseerimine: litsentsimine lähtub ettevõtte töötajate arvust ja hinnakiri on olemas kodulehel.

Lisavõimalused: Taavil on lisaks palgaarvestusele ka mitu finantsmoodulit, mida ilmselt saaks vajadusel siduda ka personali poolega. Paljud raamatupidamisbürood kasutavad Taavit oma klientide personali ja palga halduseks, mis teeb ülemineku outsourcing’ust in-house’ile väga lihtsaks.

Loe edasi ka teiste tarkvarade (nt Tresoor, Virosoft Personal) kohta Upsteemi blogist.

Autor: Vladimir Jelov, Business Software Partner

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456