Autor: Personaliuudised.ee • 26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik hakkab rahastama töötajate kvalifikatsiooni tõstmist

Foto: Andres Haabu
Valitsuskabinet andis oma nõupidamisel heakskiidu tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ettepanekule toetada tulevast aastast töötajate ümberõpet ja koolitust. Töötuse ennetamiseks on tööhõiveprogrammi raames kavas käivitada kolm uut meedet, mis võimaldavad koolitada ligi 10 000 inimest aastas.

„Tegemist on põhimõttelise muutusega tööturuteenuste osutamisel, sest lisaks senisele töötute abistamisele hakkab töötukassa panustama täna töötavate inimeste kvalifikatsiooni tõstmisesse. Töötajate paremad oskused on tõhusaim viis töötust ennetada, samal ajal võimaldab see inimestel liikuda tasuvamatele töökohtadele,” ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Ministri sõnul toetavad investeeringud töötajate oskuste ja teadmiste arendamisse majanduse arengut ning aitavad kaasa tootlikkuse tõusule, olles eeskätt fokuseeritud madala haridustasemega ja vanemaealiste koolitamisele. „Ligi kolmandik tänastest töötajatest ei oma kõrg- ega kutseharidust, mis oluliselt pärsib meie majanduse konkurentsivõimet. Väljatöötatud koolituspakett on oluline samm edasi tööturu arendamisel,” sõnas Ossinovski.

Uute tööturuteenustena on kavas alates 2017. aasta maist toetada töötajate osalemist kuni aastastel tööturukoolitustel või tasemeõppes ning koolitustoetust tööandjate kaudu, kes seisavad värbamise situatsioonis silmitsi tööjõupuuduse või oluliste muudatustega. Olulise kriteeriumina võetakse koolituste pakkumisel arvesse tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoosi.

Töötajatele pakutavate koolitusmeetmete sihtgrupp on üle 50-aastased, ilma erialase hariduseta või puuduliku eesti keele oskusega töötajaid, kelle sissetulek jääb alla mediaanpalga, ning inimesed, kellel on vananenud oskused, samuti töötajad, kes ei saa terviseseisundi tõttu oma senisel ametikohal tööd jätkata. Eesti tööjõu-uuringu 2015. aasta andmetel kuulub sihtrühma 128 654 töötajat ehk 22% hõivatutest. Kokku on prognoositud ennetavates meetmetes osalema üle 10 000 inimese aastas.

Teenuste kogumahuks planeeritakse 2017. aastal ligi kolm miljonit eurot.

Uued tööturumeetmed viiakse ellu Vabariigi Valitsuse määrusega kehtestatava tööhõiveprogrammi muudatusega.

Allikas: sotsiaalministeerium

 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456