24. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tekib tööturul win-win-olukord?

Foto: SHRM
GoWorkaBit usutles Eesti Karjäärinõustajate Liidu esinaist Aiki Pärlet. Teemaks võimalused, mis oleksid kasulikud nii tööandjale kui ka töötajale.

Tööotsija jaoks on üks magus tööamps (lühiajaline põnev tööots) ideaalne võimalus end proovile panna ja katsetada, millise valdkonna ametid talle kõige paremini sobivad. Aga tööampsud on kahtlemata kasulikud ka tööandjatele.

Miks võiks ettevõte tööturul uut väljundit otsivale inimesele tööampse pakkuda? Esiteks kindlasti vahelduse pärast. Kui firmasisene töökorraldus vähegi võimaldab projektipõhiselt uusi inimesi palgata, siis tasuks seda kaaluda, kuna uued inimesed toovad uut hingamist ja pole ohtu, et kuri rutiin kedagi kimbutama hakkaks.

Tööampsajate palkamine aitab tööandjal personalikuludelt kokku hoida, kuna ettevõte saab palgata lisatööjõudu vaid konkreetse ülesande täitmiseks ja muul ajal ei pea tööandja projektipõhiselt palgatud alluvate pärast muret tundma.

Eesti Karjäärinõustajate Ühingu esinaine Aiki Pärle, kes on töötanud nii personali- kui kvaliteedijuhina, leiab, et tööandjale võiks tööampsaja palkamine olla sisu ja panuse kvaliteedi ühtlustamine – mitte panustada niivõrd kvantiteedile, vaid kvaliteedile. Tööampsajate palkamine aitab tööandjal personalikuludelt kokku hoida, kuna ettevõte saab palgata lisatööjõudu vaid konkreetse ülesande täitmiseks ja muul ajal ei pea tööandja projektipõhiselt palgatud alluvate pärast muret tundma.

Kindlasti on suur pluss seegi, et magus tööamps ei jää pikaks ajaks n-ö riiulile seisma. GoWorkaBiti kaudu võib uue inimese leida keskmiselt nelja tunniga ja ei tasu arvata, et tublid tööampsajad ootavad häid pakkumisi vaid töönädala sees – ka nädalavahetusel on võimalik õige inimene üles leida! Ettevõttel on võimalik eelnevalt ka lugeda tööampsajale antud hinnanguid.

Aiki Pärle tunnistab, et võimalus tööampsajaid ajutiselt palgata on muutuvas karjäärimaailmas igati tervitatav, kuid ettevõte peab enda jaoks mõned asjad eelnevalt läbi mõtlema. Tööampsaja palkamine eeldab seda, et ettevõttes on pigem vaba töökorraldus. „Mõni mööbliettevõte kasutab projektist projektini töötajate värbamist – kui tuleb suurem tellimus, võetakse töötajaid projektipõhiselt juurde,” näitlikustas ta. Töökorraldus peab võimaldama seda teha, kuid see tõstatab kaks küsimust: kas ettevõttes on juba taoline töökorraldus olemas või kas olemasolevat struktuuri on võimalik niimoodi kohandada, et seda saaks teha.

Pärle sõnul on viimase poole aasta jooksul üha enam ettevõtteid liikunud projektipõhise töökorralduse poole, mis tähendab, et järjest enam palgatakse inimesi n-ö väikeste tööjupikeste tegemiseks.

Pärle sõnul on viimase poole aasta jooksul üha enam ettevõtteid liikunud projektipõhise töökorralduse poole, mis tähendab seda, et järjest enam palgatakse inimesi n-ö väikeste tööjupikeste tegemiseks. Samas on endiselt ka neid ettevõtteid, kelle töökorraldus ei võimalda teistsugust ajakasutust ja eeldab töötajate pidevat kohalolu. „Ettevõtte struktuuri pole keeruline analüüsida ja vajadusel saab muudatusi teha. Küsimus on aga selles, kas neid muudatusi tahetakse või viitsitakse see ära teha, sest ümberkorralduste tegemine ei pruugi väga valutult minna,” nentis Pärle.

Karjäärimaastikul toimuvad pidevad muutused ning seoses sellega muutuvad ka töötajate soovid ja nõudmised tööandjale. Noored, Y- ja Z-põlvkonna esindajad, ei taha enam üheksast viieni kontorilaua taga istuda ja pabereid täita, nad eelistavad paindlikku töögraafikut ja põnevaid väljakutseid. Tööandjatel tasukski mõelda sellele, kuidas muuta oma ettevõtte töökorraldust nii, et see oleks vastuvõetav kõigile – nii erineva tööstiili kui ka harjumuste ja oskustega organisatsiooni liikmetele. Siin peitub Pärle sõnul ka hea võimalus panna koos tööle eri põlvkonnad just neile sobivat töökorraldust silmas pidades. Räägime ju pidevalt vananevast elanikkonnast ja vanemaealiste suuremast rakendamisest tööturul. Neile sobivad pigem varasemad tööajad, vanusest tulenevalt vahel ka lühemad tööpäevad, stabiilsem füüsiline töökoht jne. Nooremad põlvkonnad hindavad pigem vaba töögraafikut ja võimalust teha kaugtööd. See on ju suurepärane võimalus panna eri põlvkondade tugevused kokku ja luua hästitoimiv süsteem!

Allikas: GoWorkaBiti blogi

Autor: Kerti Kulper, GoWorkaBit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456