20. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: soomlaste värbamisplaan on kuue aasta kõrgeim

Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra
Foto: Meeli Küttim
Robotiseerumisest hoolimata püsib globaalne ettevõtjate värbamisoptimism kõrgel, sedastab rahvusvaheline kvartaalne värbamisuuring. See omakorda kinnistab oskustööjõu puudust veelgi ning survestab tööandjaid töötajaid ise välja koolitama, sest kogenud spetsialiste napib.

ManpowerGroupi uuringu raames küsitleti enam kui 59 000 tööandjat 44 riigis, millest 43 riigi ettevõtjatel on plaan selle aasta teises kvartalis töökohti juurde luua. Enim on plaanis töötajaid juurde palgata Horvaatias (29% tööandjatest), Taiwanis (26%), Jaapanis (24%) ja Ameerika Ühendriikides (18%). Euroopa riike on optimistlike värbajate esikümnes kolm: esmakordselt uuringus osalev Horvaatia (29%) ning Ungari (18%) ja Kreeka (16%).

Viimane on kvartali lõikes optimismiedetabelis liikunud kolmeteistkümnendalt kohalt kuuendaks. Eestlaste jaoks atraktiivsetest tööjõuturgudest on praegu suurima värbamisplaaniga Soome (10%), mille ettevõtjate optimism on viimase kuue aasta kõrgeim. Soomes on enim spetsialiste juurde tarvis rahanduse, kindlustuse ja kinnisvara sektorites, aga ka tööstuses ja ehituses. Seevastu kaevandustes, transpordis ja kommunikatsiooni valdkonnas oodatakse töökohtade vähenemist. Praegu on hea pinnas tööd otsida ka Saksamaal (tööandjate värbamisplaan 8%), Norras (8%) ja Iirimaal (6%), Eesti inimeste jaoks atraktiivsetest turgudest on kõige tagasihoidlikum Rootsi (2%).

„Oskustööjõu puudus on ettevõtjatele probleemiks kogu maailmas, see pole sugugi vaid Eesti või Euroopa mure,” rääkis Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. „Maailma rahvastik võib küll kasvada ja robotid üha uusi rolle üle võtta, aga vajadus aktuaalsete oskuste ja eeldustega inimeste järele näitab hoopis kasvutrendi. Töövõtjatele on see mõistagi positiivne uudis, kuid tööandjad peavad üha enam inimesi ise välja koolitama, sest õppinud ja kogemustega spetsialiste pole turult võtta. Kuna vajalikud oskused ja töö sisu on kiiremas muutuses kui kunagi varem, siis tasubki värbamisel rõhku panna eeldustele kiiresti muutuvas keskkonnas ehk isiksuseomadustele ja õppimisvõimele,” selgitas Kaldra tööjõuturul toimuvat arengut.

Harjumaa kõrgepalgaliste keskmine töötasu kogemustest sõltuvalt

Töökogemus      kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus

Üle 10 aasta       1833 eurot6-10 aastat        1803 eurot3-5 aastat          1732 eurot1-2 aastat          1639 eurotalla aasta           1566 eurot

Tartumaa kõrgepalgaliste keskmine töötasu kogemustest sõltuvalt

Töökogemus      kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus

Üle 10 aasta      1844 eurot6-10 aastat       1691 eurot3-5 aastat         1551 eurot1-2 aastat         andmed puuduvadalla aasta          andmed puuduvad

Kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu

Harjumaa               1763 eurot

Tartumaa               1712 eurotEesti keskmine*     1125 eurotNaiste keskmine     1009 eurotMeeste keskmine    1260 eurotMehed                   1787 eurotNaised                   1710 eurot* Palgad.ee andmeil.

Kõige kõrgemini tasustatud valdkonnad (kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus)

Kinnisvara ost, müük, rentimine ja haldus    2217 eurot

Reklaam ja turu-uuringud                           2043 eurotArhitekti- ja inseneritegevused                   1901 eurotMasinatööstus                                           1879 eurotPangandus/finants                                     1862 eurotToiduainete, jookide, tubaka tootmine         1830 eurotMeditsiiniteenuste osutamine                      1820 eurotTransport/logistika                                     1812 eurotKindlustus                                                 1799 eurotAdministratiivsed tegevused                       1795 eurot

Kõrgepalgaliste TOP positsioonide lõikes

Tippjuhid                                             2436 eurot

Keskastmejuhid                                   1773 eurotTehniliste teadmistega oskustöölised     1735 eurotMittetehniliste alade oskustöölised         1731 eurot

 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456