Autor: Personaliuudised.ee • 21. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eduka praktikandi meelespea: 7 kasulikku nõuannet, et võtta praktikast maksimum

Praktikal on sul võimalus saada tõeliselt kasulik ja huvitav kogemus, mis tuleb edaspidi kasuks nii väärtusliku CV täiendusena kui võib avada ka olulisi uksi töömaailmas. Selle nimel, et praktikast maksimum saada, tuleb aga ise teadlikult tegutseda.

Eesti Tööandjate Keskliidu parimate praktikantide konkurssi „Praktik Cum Laude“ vedav Anneli Entson toob välja seitse nõuannet, mida edukas praktikant peaks alati meeles pidama.

Tee enne praktika algust eeltööd

Entson soovitab enne praktikale minekut uurida selle ettevõtte tausta, kuhu lähed – millega seal tegeletakse, kes seal töötavad ja kuidas on asutus üles ehitatud. Tee eeltööd ka selleks, et laiemat pilti hoomata, ning uuri lähemalt valdkonna kohta, kus ettevõte tegutseb. „Nii tunned end praktika alguses teadlikult ja mugavalt ega satu koosolekutel või kolleegidega suheldes piinlikku olukorda,“ sõnab Entson.

Suhtle julgelt juhendajaga

„Eduka praktika võti on hea juhendaja, kes toetab ja abistab sind kasulike näpunäidete ning väärt nõuannetega,“ tõdeb Tööandjate Keskliidu haridusnõunik. Ole juhendajaga suhtlemises ise aktiivne ja lepi kokku teile mõlemale sobiv suhtlusrütm ja kanal. Kogenud ja toetava juhendaja tagasiside on hindamatu väärtus ja aitab tööalaselt areneda.

Sea endale konkreetsed sihid

Entsoni sõnul on praktika enamasti lühiajaline ja kiiresti tuleb hoomata palju uut. Seepärast on oluline kohe praktika alguses panna koos juhendajaga paika selged eesmärgid ja nende põhjal oma ülesandeid mõtestatult täita. „Nii on sul siht kogu aeg silme ees ja tehtav töö ka selle võrra kasulikum,“ soovitab haridusnõunik.

Küsi

Edukas praktikant teab, et tuleb palju küsida. Süvene oma ülesannetesse ja ettevõtte tegemistesse ning ära karda küsida, kui midagi tundub segane või pakub sulle just erilist huvi. „Ära pelga ka oma ideid pakkuda ja lahenduste üle arutleda, sest võid ettevõttesse tuua värskeid mõtteid ja uudse lähenemise, mida tööandja ja kolleegid hindavad,“ julgustab Entson.

Ole julge

Tööandjate Keskliidu haridusnõuniku sõnul on edukas praktikant aktiivne ja otsib vastutusrikkaid ülesandeid, et end proovile panna ja tööandjale näidata, milleks ta tegelikult suuteline on. „On loomulik alguses keerulisi ülesandeid peljata, kuid just need annavad võimaluse oma oskusi nii endale kui kolleegidele tõestada ja väärt kogemusi saada,“ ütleb Entson.

Ole sotsiaalne

„Praktikal on sul ainulaadne võimalus näha, kuidas sulle huvipakkuvas ettevõttes või valdkonnas tegutsetakse, ja olla inimeste keskel, kes on oma ala eksperdid või ühiskonnas mõjukad. Samuti kohtud teiste praktikantidega, kellest võivad saada head sõbrad või tulevased ametikaaslased,“ räägib Entson. Seepärast soovitab haridusnõunik olla sotsiaalne ja kasutada võimalust, et oma kolleege tundma õppida ja neile meelde jääda – tervita ja tutvusta end kõigile, kellega kokku puutud, olgu selleks peadirektor või valvuritädi, ning ole aktiivne suhtleja nii töistes küsimustes kui ka puhkepausidel.

Ole professionaalne

Entson toonitab, et praktikat tuleks võtta töökohana ja olla nii oma käitumises kui ka ülesannetes alati professionaalne. „Töötundidel logi end sotsiaalmeediast välja – ära jutusta sõpradega, ära pane pilte Instagrami ega tee Snapchat story’sid. Ka siis, kui oled parasjagu tegevuseta. See ei kehti muidugi juhul, kui töökoht kutsub praktikante ise üles oma kogemust sotsiaalmeedias sõpradega jagama, kuid ka selleks ei tohiks kuluda ülemäära palju aega,“ sõnab Tööandjate Keskliidu haridusnõunik.

Businesswoman with colleagues working in open plan office
Foto: Craig Robinson
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456