19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kus on see tuba, kus kogu aeg kiigutakse?

Tegevuspõhine kontor õpetas Teliale, et suure muudatuse puhul ei ole ükski pingutus liiga suur ja õnnestumise kindel märksõna on kaasamise jõud!
Telia Eesti personaliüksuse direktor Janika Kuusik

Suures organisatsioonis suuri muudatusi teha ei ole kerge ja Telia uue peakontori projekt õpetas seda selgelt. Kui kaks aastat tagasi uutmoodi kontori kontseptsiooniga välja tulime, oli inimeste valmidus muudatustega kaasa tulla üsna madal. Nii hakkasime juba aasta enne uue maja valmimist kaasama kolleege aruteludesse ja kuulama töötajate mõtteid.

Uus kontor on õpetanud egost lahti laskma ja teistega arvestama

Telia uus kontor õpetas, et ka tööelus tuleb nautida vabadust ja mängulisust ning töösuhtes saab olla ja peabki olema palju usaldust. Tegevuspõhises kontoris saavad inimesed teha oma tööd paindlikult ja eri moel – nii nagu igaühele sobib. See on mõjutanud ka ettevõtte sisekultuuri.

Telia kui organisatsiooni hierarhilisus on oluliselt vähenenud. Vahetumaks on läinud töötajate ja juhtide vaheline kontakt ning suurenenud dialoog. Juht on üks meie kõigi hulgast, paistmata eriliselt silma oma staatusega. Inimesed on uues majas rohkem koos ja on ka töö juures toimuvates tegevustes aktiivsemad. Seda tõestab mitme spordiürituse ja teiste majasiseste aktsioonide osalejate arvu kasv, ka meie oma terviseraja kasutamine on töötajate seas populaarseks saanud ja toob kontori igapäeva liikumist ja elevust. Samuti on kohvik saanud töiseks kooskäimise kohaks ning majas toimub hulgaliselt põnevaid üritusi väliste partneritega.

Ühe olulise punktina tooks välja, et kolimisega kadus lõplikult ära EMT ja Elioni eristamine – nüüd oleme päriselt ka üks Telia pere. Inimeste vaheline suhtlus ja avatus on märgatavalt suurenenud. Paranenud on ka ajakasutus, sest vähenes eri majade vahet sõitmine, mis oli tohutu ajaröövel.

Miinuspoolena võib välja tuua, et osa tiime on vähem koos ja juhil on vahel raske leida, kus tema inimesed majas asuvad. Ka korruste vahel liikumine ei ole tööle läinud nii hästi, kui olime planeerinud.

Isiklikult tooksin aga välja, et uues majas on mul oluliselt kõrgem energiatase – ka päeva lõpuks. Muidugi teeb uhkeks seegi, et meie kontori kohta liiguvad ringi lausa linnalegendid. Nagu küsis üks meie kontori külaline: kus on see tuba, kus teil kogu aeg kiigutakse?

Personali<üksuse direktor Janika Kuusik selles "toas, kus kogu aeg kiigutakse"

Tegevuspõhine kontor tähendab suuremat usaldust

Tegevuspõhine kontor tähendab tööandjale valmisolekut lahti lasta kontrollist – meie jaoks on esmatähtis, et tulemus oleks tehtud. Kui varem olime paindliku töökorralduse juurutamisega pigem hädas, siis uues majas tuli see iseenesest. Telia uues kontoris on töö tegemine suuresti usalduslik, sest inimesed töötavad paindlikult ja väga erinevail viisidel.

Uutmoodi töötamine tähendab töötajale ka rohkem vastutust. Näiteks tuleb paindlikult töötamise korral igaühel ka endal hoida tasakaalu töö ja isikliku elu vahel nii, et töö saaks tehtud ja ka isiklik elu unarusse ei jääks. Nagu üks meie entusiastlik kolleeg täheldas, et koju pole enam nagu põhjust minnagi – siin saab tööd teha, trennis käia, massaaži saada, süüa kõik söögikorrad ning puhkealal lõõgastuda ja pärast veel terrassil elu nautida. Ja erinevad ägedad üritused tuuakse ka „koju“ kätte!

800 korda muudatust!

Oleme siiski kõik erinevad ja uue töökeskkonnaga kohanemine on olnud igale 800-st uues majas töötavast inimesest oluline isiklik muutuse teekond.

Kuigi suurem osa inimestest on uue töökeskkonnaga rahul, ei saa muidugi uus lahendus kõigile ühtmoodi sobida. Mõistame ja teadvustame muresid ning üritame leida lahendusi seal, kus asjad veel lõplikult paika pole saanud. Teatud iseloomuga tööde korral tuleb meie tegevuspõhises kontoris pidevalt otsida viise, mis inimeste tööd paremini toetaks. Lõppude lõpuks on väga oluline, et igaüks meist saaks uues keskkonnas töötegemisest rõõmu tunda.

Tagasi vaadates teebki kõige rohkem rõõmsaks see, et pärast inimeste kaasamist ja tihedat koostööd uue maja valmimise ajal tõusis tegevuspõhise kontori toetusprotsent märgatavalt plussi poolele ning sellisena püsib see tänaseni.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456