Autor: Personaliuudised.ee • 20. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Värbamises kõige pessimistlikum on vana Euroopa

Maailma kõige tagasihoidlikuma töötajate värbamisprognoosiga riigid leiab valdavalt vanast Euroopast, seevastu on Ida-Euroopa ettevõtjad pea sama optimistlikud kui kiirelt arenevates Aasia riikides, sedastab rahvusvaheline kvartalipõhine värbamisuuring.

ManpowerGroupi uuringu raames küsitleti enam kui 59 000 tööandjat 44 riigist, millest kahekümne kahes on värbamisoptimism võrreldes eelmise kvartaliga kasvanud, neljateistkümnes kahanenud ning kaheksas jäänud endiseks. Tabeli esimesest poolest leiab seitse endist nn idabloki riiki, seevastu Lääne-Euroopa riike on tabeli esimesse poolde mahtunud vaid üks – Saksamaa. Enim on plaanis töötajaid juurde palgata Jaapanis (märkis 26% tööandjatest), Taiwanis (21%), Rumeenias (19%), Sloveenias (19%), USA-s (19%) ja Ungaris (18%). Maailma kõige madalama värbamisoptimismiga riigid on hetkel Šveits (-2%), Itaalia (2%), Prantsusmaa (2%), Argentiina (2%) ja Suurbritannia (4%).

Nendest riikidest, kuhu eestlased sagedamini tööle suunduvad on hetkel oma värbamisplaanides optimistlikumad Austraalia (13%), Soome (9%) ja Iirimaa (9%), nõrgemat värbamisaktiivsust näitavad Rootsi (8%) ja Norra (5%).

Soome ettevõtjate optimism on eelmiste kvartalitega võrreldes langenud. Enim plaanitakse inimesi juurde värvata tootmises ning finantsvahenduses. Samas näiteks kaevandustes, transpordis ja ehitussektoris võib töökohtade arv järgmises kvartalis hoopis väheneda.

“Kui eestlane otsustab minna välismaale elama ja tööle, siis mõtleb ta tavaliselt Skandinaaviale, Saksamaale, Suurbritanniale või Iirimaale,” tõdes Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. “Vana Euroopa on küll justkui stabiilne ja kindel valik, aga teisalt on seal erialast tööd leida pigem keeruline. Nendes riikides on palju lihtöö pakkumisi, aga kõrgepalgalised lisandväärtusega töökohad hoitakse enamasti oma spetsialistidele. Seega võiks noored, kes tahavad minna maailma avastama, kaaluda hoopis Aasia suunda, mis areneb kiiremini ja kus on erialast tööd leida tõenäolisem. Samuti võib kaaluda Ida-Euroopat.”

Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra
Foto: Meeli Küttim
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456