Autor: Kai Saard • 15. aprill 2021

Digioskuste arendamise koolituste hüvitamine kogub hoogu

Alates 2021. aasta algusest saavad tööandjad taotleda Eesti Töötukassalt töötajatele info- ja kommunikatsioonitehnoloogia koolituste hüvitamist. Uurisime IT Koolituse juhilt Kadri Tammäelt, milline kogemus neil praeguseks seljataga on.
IT Koolituse juht Kadri Tammäe

Õige pisut saab juba välja tuua ka statistikat selle kohta, kui palju on tööandjad IT Koolituses töötukassa koolituse hüvitamise võimalust kasutatud. Ent Tammäe tõdeb, et umbkaudselt on meede olnud avalik kolm kuud, mis on mõneti lühike aeg, et paljud sellest veel teaksid. „Hetkel käib asi teistpidi, et kliendihaldur pakub kliendile võimaluse seda meedet kasutada. Selle suhtluse pealt saab öelda, et klientide huvi on olemas. Praegu on end koolitamas kuus inimest ja kaks gruppi, kellele panime kokku personaalsed koolituskavad. Töös on veel üle 10 koolituskava, mille vastused peaksid lähipäevil selguma,ˮ selgitab Tammäe.

Ta arvab, et statistikat on märkimisväärselt rohkem sügiseks, kui meetmest on rohkem räägitud ja klientide teadlikkus kasvanud.

IT Koolitus teeb koostööd ka töötukassaga, olles nüüdseks juba mitmeid aastaid olnud töötukassa koolituspartner, et töötuna registreerunud inimesed saaksid osaleda IT koolitustel töötukassa kaudu. „Viimasel ajal on suhtlus olnud tihedam IKT meetme pärast, et saaksime kliente küsimustele õiged vastused. Soovime ennast meetme detailidega nii palju kurssi viia, et saaksime oma kliente paremini nõustada ja aidata omalt poolt toetuse saamisel,ˮ räägib Tammäe.

Toetuse kasutamine on kerge

Tammäe ütleb, et töötukassa toetuse kasutamine on iseenesest kerge. Vaja on koolitust või koolitusi, mille kogumaht on 50 akadeemilist tundi, ja töötukassa kinnitust. „Keerulisemaks läheb koolituskava kokkupanemine. Klient peab täpselt läbi mõtlema, miks seda koolitust vaja on ja mis koolitust on vaja. Seda on vaja selleks, et põhjenduste alusel saaks töötukassa toetuse kinnitada või mitte kinnitada,ˮ kommenteerib Tammäe.

Ta lisab, et kui taotlusele on positiivne vastus saadud, siis edasine on lihtne. Tuleb registreerida koolitusele, osaleda ja hiljem esitada töötukassale makstud arve, kus on peal koolitusega seotud andmed: koolituse nimi, toimumise ajad ning osaleja nimi.

Loe IT Koolituse kohta lähemalt SIIT.

Taotleja valdkond pole oluline

Peamistest taotlejad on Tammäe sõnul olnud erinevate valdkondade esindajad. Näiteks on küsitud toetust IT-, tootmis-, transpordi-, ehitus-, turvaettevõtetest.

„IKT meetme puhul ei ole taotleja enda valdkond üldse oluline, vaid tähtis on koolitused, mida meetmega võtta soovitakse. IT on nii lai mõiste – see pole ainult programmeerimine, vaid ka rakendustarkvarade, nagu Excel ja Word, tundmine, turunduseks õigete töövahendite oskuslik kasutamine, andmeanalüüsiks vajalike teadmiste hankimine, digitaliseerimisprotsessis vajalike projekti- ja protsessijuhtimise oskuste omandamist jpm. Kõik, mis on arvuti kasutamisega seotud, on IT ja mis ettevõtetes tänapäeval arvutit ei kasutataks?ˮ küsib Tammäe.

Soovitused tööandjatele

Tammäe selgitab, et toetuse saamiseks on vaja küll natuke tööd teha, aga see tasub end kuhjaga ära: kui on võimalus saada mitu koolitust töötukassa meetme abil, siis kasu, mida koolitatud töötaja pärast tööandjale tagasi toob, on väga suur.

„Kui kahtlete, siis ma väga soovitan pöörduda töötukassa tööandjate konsultantide poole või otse meie poole. Klientidel on palju küsimusi, aga kui need saavad vastatud, siis võimaluse korral nad ikkagi taotlevad meetme rakendamist,ˮ soovitab Tammäe.

Ta annab ka sooja soovituse kõigile, kes taotlust esitavad. „Palun pange võimalikult palju vajalikku informatsiooni kirja koolitustaotlusesse, sest mida põhjalikum on taotlus, seda kiiremini on töötukassast võimalik positiivne vastus saada.ˮ IT Koolitus aitab kaardistada koolitusvajadused ning vastata küsimustele ja panna kokku koolituskava.

Väike meeldetuletus IKT meetmest

Kulude kogusummast hüvitatakse üldjuhul kuni 80%, kuid mitte üle 2500 euro töötaja kohta.

Näide

Koolitus x maksab 620 eurot. Sellest omafinantseering on 20% ehk 124 eurot ja töötukassa toetus on 80% ehk 496 eurot.

Koolitustoetus on vähese tähtsusega abi (VTA). Kui VTA ülemmäär on täitunud, siis makstakse koolitustoetust riigiabi grupierandina ja toetust makstakse tööandja avaldusel toodud töötajate eest kuni 50%, aga mitte üle 2500 euro töötaja kohta.

Kui töötaja leitakse töötukassa klientide seast, siis makstakse koolitustoetust 100% ulatuses, kuid mitte rohkem kui 2500 eurot.

Toetuse saamiseks peab ettevõte avalduse esitamisele eelneva kolme aasta jooksul kokku vähemalt kahel aastal olema maksnud tööandja töötuskindlustusmakset. Töötaja (kelle koolitamiseks toetust taotletakse) tööleping peab olema tähtajatu või kehtima pärast avalduse esitamist veel vähemalt kuus kuud.

NB! Koolituse maht peab olema vähemalt 50 akadeemilist tundi ja koolitus võib kesta kuni ühe aasta. Koolitustoetuse avaldus tuleb esitada enne koolituse algust e-töötukassa kaudu. Avaldus esitatakse iga koolituse kohta eraldi.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456