Autor: Kalev Laul, Tööinspektsiooni nõustamisjurist • 6. oktoober 2022

Mida tuleb teada alaealise töötaja palkamisest

Alaealisteks peetakse kõiki alla 18-aastaseid inimesi. Neil on piiratud teovõime ja seetõttu kohalduvad iseseisvate tehingute tegemisel piirangud. Näiteks töölepingu sõlmimine alaealisega eeldab tema seadusliku esindaja nõusolekut. Seega, võttes tööle alaealise töötaja, on tööandjal vaja suhelda kahe inimesega – nii alaealise enda kui ka tema esindajaga, kelleks on enamasti lapsevanem.
Alla 7-aastasel lapsel on igal ajal õigus keelduda tööprojektis osalemisest ja sellega ei tohi kaasneda leppetrahvi ega muid sanktsioone.
Foto: Pixabay

1. septembrist 2022 jõustus töölepingu seaduse muudatus, mille kohaselt ei pea tööandja 13–14-aastaseid alaealisi töötamise registris enam registreerima kümme päeva enne tööle lubamist. Piisab kande tegemisest hiljemalt tööle asumise hetkest. Endiselt on kohustus 7–12-aastase alaealise puhul, kes tuleb töötamise registrisse kanda kümme tööpäeva enne tööle asumist. Tööandja peab töötamise registrisse kandma andmed alaealise seadusliku esindaja nõusoleku, alaealise töötingimuste, sealhulgas töö tegemise koha ja töökohustuste ning koolikohustuslikkuse kohta. Kui registrisse kandmisest alates kümne tööpäeva jooksul tööinspektor tööandjaga ühendust ei võta, võib lubada alaealise tööle.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456