Autor: Aira Tammemäe, konverentsi "Meelerahu 2023" programmijuht • 3. november 2023

Kõige tublimad põlevad läbi

Kõik-või-mitte-midagi-suhtumine ja soov anda endast alati maksimum võib olla mitme mure põhjus, tõdeb konverentsi "Meelerahu 2023" esineja juhtimis-coach Reelika Ojakivi.

Sa tuled konverentsile "Meelerahu 2023" rääkima, kuidas perfektsusest lahti lasta. Kuivõrd sa oled ise kogenud liigset nõudlikkust enda suhtes ja mida see sinuga teinud on?

Jaa, olen kogenud ja tundnud hirmu ebaõnnestumise ees, kartust eksida, vältinud uute asjade proovimist, kogenud seda lõputut viimistlemist ja suutmatust asju lõpetada. See kõik on omakorda tekitanud pinget ja vähest elurõõmu, kus on raske lõõgastuda ja nautida.

Millised seosed on liigselt perfektsusel isiksuseomadustega?

Liigse perfektsusega käib kaasas näiteks:

• Enesekriitilisus – endale väga kõrgete standardite seadmine ja pettumus, kui ei suudeta neid täita. Samuti iseenda kritiseerimine väikeste vigade korral.

• Eneses kahtlemine – hirm eksida, kogeda ebaõnnestumisi ja teiste kriitikat.

• Edasilükkamine – kas ei alustatagi mingi tegevusega või siis ei suudeta seda lõpetada. Mõlemal juhul on vajadus olla kindel, et tulemus on täiuslik.

• Suutmatus abi paluda, delegeerida – kontrollivajadus ja teiste mitte usaldamine.

Millisel juhul võib liigsest nõudlikkusest enda suhtes kujuneda välja ka häire, mis vajaks juba tõsisemat sekkumist?

Tõsisemat sekkumist on vaja siis, kui liigne nõudlikkus enda suhtes ei ole edasiviiv, vaid kriitiline, kui see häirib oluliselt inimese igapäevaelu, vaimset tervist ja suhteid. Märkideks võivad olla näiteks ärevushäired, söömishäired, uneprobleemid, stress.

Ja lõpetuseks küsin sinult soovitusi, kuidas leida psühholoogilist tuge ja abi tänases uhhuu-udus. Mis on sinu indikaatorid, mida jälgid ja soovitaksid ka teistel jälgida?

Võtta aega, et uurida tausta enne, kui teha valik, millise konkreetse spetsialisti poole toetuse saamiseks pöörduda: milline on tema erialane väljaõpe, senine töökogemus, milline on tema varasemate klientide tagasiside, mis näitab tema teenuse kvaliteeti jm. Ja kui spetsialist on välja valitud, aga sessioonide käigus selgub, et koostöö ei suju, siis usaldada sisetunnet ja leida uus spetsialist.

PANE TÄHELE!

1. detsembril toimuval vaimse tervise konverentsil "Meelerahu 2023" jagab Reelika Ojakivi kogemusi ja teadmisi, kuidas liigset perfektsust ära tunda ja sellest lahti lasta. Vaata üle konverentsi programm ja esinejad ning leia endale sobiv piletitüüp kas veebis või stuudios kohapeal.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456