Autor: Taimi Elenurm • 29. aprill 2022

Kuidas mõista reeturit?

Mis teeb koostöö võõrvõimuga mõne inimese jaoks ahvatlevaks? Üht võib ajendada hüljatus- ja tõrjutustunne, teist lapsepõlvest pärit hirmud, kolmandat tunnetushuvi ja edevus, neljandat äriidee või kaine olupoliitiline arvestus.
Kuivõrd tegutseb kollaborant teadlikult ning kuivõrd on ta pime marionett võõrvõimu käes? Illustratsioon: Pixabay.

Psühhoanalüütilise käsitluse kohaselt võib võimukuulekuse põhjus olla emotsionaalse kontakti puudumine eluliselt oluliste inimestega varases lapseeas. Kui lapsel pole esimestel eluaastatel võimalik luua tundesidet ühe kindla täiskasvanuga, siis jääb tal saamata eluks vajalik turvatunne ning ei arene välja usaldus ei teiste ega ka enda vastu. Täiskasvanueas avaldub see eksistentsiaalne häire hirmureaktsioonina ning sõltuvusena võimukandjatest. Tundekülmuse tõttu ei taju sellised inimesed kannatuste suurust, mida nad oma tegudega teistele põhjustavad, ning on võimudest kergesti mõjutatavad.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456