Autor: Kärt Kinnas • 3. märts 2021

Kas personalijuhtimist on võimalik häkkida?

Me kõik oleme kuulnud häkkimisest ja häkatonidest IT valdkonnas. Praeguseks on see mõiste saanud hoopis laiaulatuslikuma kasutuse – ärikasvu häkkijad, elustiili häkkijad jne. Varem negatiivse alatooniga tähendus, kus häkkeri eesmärgiks oli andmete või identiteedi vargus, on muutunud nutikate lahenduste kiire leidmise sünonüümiks. Aga kas on võimalik häkkida ka inimeste juhtimist?
Meenutus eelmisest häkatonist.
Foto: PARE

Personalijuhtimise Ühingu PARE tiim otsis aasta tagasi uusi võimalusi organisatsioonide ja haridusasutuse vahelise koostöö edendamiseks ning esimest korda katsetasime häkatoni formaati inimeste juhtimisega seotud tööprotsesside innovatsioonis. Ja see tõepoolest toimis!

Häkatonil liituvad eri taustaga eksperdid ja huvilised lühiajaliselt ajutisteks tiimideks, mis püüavad leida lahendusi kindlal teemal. Õppimine käib häkatonil kiiremini kui tavapärase koolituse või koosoleku formaadis. Häkatoni formaat pakub tudengitele võimaluse reaalses tööprotsessis osaleda, saada kiiremat tagasisidet õpitava eriala sobivusest ning teadlikumalt juhtida edasisi töö- ja õpivalikuid. Samuti on üsna tõenäoline leida endale sobiv lõputöö teema.

Organisatsioonile loob see aga võimaluse tuua osalejatele lahendamiseks just need murekohad, mis on inimeste värbamisel, hoidmisel või motiveerimisel takistuseks ja millele lahenduse leidmine pole vilja kandnud või alles ootab oma järge. Personalijuhtidel on tööpõld päris lai ja kõigega korraga tegeleda ei jõua. Paratamatult jääb tagaplaanile üks või teine teema, mis tegelemist vajaks, kuid milleks hetkel ressurssi ei jätku. Tudengite sissevaade organisatsiooni tööprotsessi võib tuua värskeid ideid ja uudseid lähenemisviise töö efektiivsemaks või innovaatilisemaks muutmiseks. Samuti on tööandjatel võimalus leida häkatonilt tulevasi talente, keda kasvatada oma tiimi täheks ja algatada koostööd ülikoolidega organisatsiooni arengule suunatud projektide või rakendusuuringute tegemisel.

Häkaton toob kokku mitmekesised tiimid, kel on erinevad oskused ja kogemuste pagas. Nii nagu personalijuhid kaasavad projektidesse turundajaid, disainereid, IT-spetsialiste, raamatupidajaid, psühholooge, nõnda leiab ka häkatonilt eri õppekavade tudengeid. Igal tiimil on eksperdist mentor, kes nõustab tiimi ja aitab protsessi juhtida.

Millist väärtust personalijuhtimise häkaton organisatsioonile loob?

• Uudsed lennukad ideed probleemidele personalijuhtimises, mille jaoks endal puudub hea lahendus või aja- ja inimressurss.

• Võimaluse rakendada loodud lahendusi või neid isegi edasi arendada oma ettevõttes, kaasates lahenduse välja töötanud tiimi.

• Võimaluse tutvustada osalevatele tudengitele oma ettevõtet ja karjäärivõimalusi ettevõttes.

• Leida talente, keda kasvatada oma tiimi täheks.

• Võimaluse teha koostööd osalevate ülikoolidega.

Miks on tudengil kasulik häkatonil osaleda?

• Saad end viia kurssi inimeste juhtimise valdkonna väljakutsetega ja vajadustega oma karjääri kujundamiseks.

• Võimalus kohtuda inspireerivate mõttekaaslastega ja valdkonna ekspertidega.

• Saad praktilise kogemuse ettevõtte reaalse probleemi lahendamisel.

• Sul on võimalus jääda silma Eesti kõige atraktiivsematele tööandjatele, luua suhteid oma karjäärivõimaluste avardamiseks.

Ükskõik, millist laadi inimeste juhtimisega seotud teema on häkatonile esitatud või milline on lõpptulemusena pakutud lahendus – kindel on see, et personalijuhtimise häkatonil osalemine annab nii personalijuhile, tudengile kui ka eksperdist mentorile kogemuse, mida kasutada ka edaspidi tööelus oma karjääri või organisatsiooni arengu edendamiseks ning suunab mõtlema innovatsioonile personalijuhtimises.

Loe PARE personalijuhtimise häkatonist lähemalt PARE kodulehelt ja pane end kirja 8. aprillil toimuvale häkatonile.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456