Autor: Personaliuudised.ee • 10. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IV kvartalis oli tööturul ligi 9000 vaba ametikohta

Foto: pixabay.com
Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 2016. aasta IV kvartalis ligi 9000 vaba ametikohta, teatab statistikaamet. Kui vabade ametikohtade arv oli eelmises kvartalis viimase seitsme aasta suurim, siis IV kvartalis vähenes nende arv võrreldes eelmise kvartaliga 18%. Võrreldes 2015. aasta IV kvartaliga suurenes vabade ametikohtade arv 37%.

Ametikohtade koguarvus oli vabade kui hõivatud ametikohtade osatähtsus jätkuvalt kõige suurem töötlevas tööstuses (19%), hulgi- ja jaekaubanduses (16%) ning hariduses (10%). Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2016. aasta IV kvartalis 1,7%, mis oli 0,3 protsendipunkti väiksem kui eelmises kvartalis ja 0,4 protsendipunkti suurem kui 2015. aasta IV kvartalis.

Kõrgeim vabade ametikohtade määr esines IV kvartalis muudes teenindavates tegevustes (4,0%), majutuses ja toitlustuses (3,7%), info ja side tegevusalal (3,3%) ning haldus- ja abitegevuses (3,0%). Kõige madalam vabade ametikohtade määr esines mäetööstuses (0,4%), ehituses (0,5%) ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal (0,7%).

Võrreldes 2015. aasta IV kvartaliga suurenes vabade ametikohtade määr enim muudes teenindavates tegevustes ning majutuses ja toitlustuses. Aastataguse ajaga võrreldes vähenes vabade ametikohtade määr enim finants- ja kindlustustegevuses.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harjumaal (72%), sh Tallinnas (63%), millele järgneb Tartu (8%) ja Ida-Viru maakond (5%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju maakonnas ning kõige madalam Saare, Lääne-Viru ja Viljandi maakonnas.

Kolmveerand vabadest ametikohtadest ehk 75% asusid erasektoris ning iga neljas vaba ametikoht asus avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli 2016. aasta IV kvartalis jätkuvalt kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,2%) ja riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,1%). Vabade ametikohtade määr oli madalaim kohalikele omavalitustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (1.0%).

Foto: statistikaamet

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja lahkunud töötajate arv kokku) oli 2016. aasta III kvartalis ligi 90 000, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes 4% väiksem ning 2015. aasta III kvartaliga võrreldes 2% suurem. Tööjõu käive kasvas aastataguse ajaga võrreldes enam mäetööstuses (39,7%), veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal (19,2%) ja muudes teenindavates tegevustes (19,0%) ning langes enim kinnisvaraalases tegevuses (29,3%). Nii tööle võetud töötajate arv kui ka töölt lahkunud töötajate arv oli III kvartalis suurim hulgi- ja jaekaubanduses ning töötlevas tööstuses.

Foto: statistikaamet

Hinnangud põhinevad statistikatööl „Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine”, mida statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. 2016. aastal oli valimis 12 603 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni ning valikuliselt uuritavate üksuste andmed laiendatakse üldkogumi valikuliselt uuritavale osale igas kihis eraldi. Alates 2016. aasta II kvartalist kasutab statistikaamet uuringu küsimustike eeltäitmiseks maksu- ja tolliameti töötamise registri andmeid. Statistikatöö avaliku huvi peamine esindaja on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kelle tellimusel statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Vabade ametikohtade arv on kõik kvartali teise kuu 15. kuupäeval olevad vabad ametikohad, s.o vastloodud, vaba või töötaja lahkumise tagajärjel vabaks saav tasustatav ametikoht, millele tööandja otsib aktiivselt sobivat kandidaati väljastpoolt ettevõtet, asutust või organisatsiooni.

Allikas: statistikaamet

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456