Autor: Personaliuudised.ee • 1. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle poole inimestest vahetab töökohta töö iseloomu tõttu

Foto: GraphicStock
14 000 tööealist küsitletut hõlmanud Manpower Groupi rahvusvahelise uuringu põhjal ärgitab inimesi jätkuvalt kõige sagedamini uude kohta tööle kandideerima töötasu, aga üha olulisemate motivatsioonifaktoritena nähakse ka töö iseloomu, karjäärivõimalusi, paindlikku tööaega ja ettevõtte mainet. Eriti puudutab see noori, kellele lähevad pehmed väärtused rohkem korda kui nende vanematele.

Uuringu raames küsiti 18–65-aastastelt tööturul aktiivsetelt inimestelt, mis läheb neile töö otsimise protsessis kõige enam korda ja millistest kanalitest nad potentsiaalsete tööandjate kohta infot hangivad. Peamiste motivatsiooniteguritena tõsteti töötasu kõrval (59%) esile töö iseloomu (53%), karjäärivõimalusi (39%), paindlikku tööaega (38%), tööandja pakutavaid soodustusi (38%) ja organisatsiooni mainet (20%).

Uuring tõi välja, et varasemast märksa rohkem koguvad kandidaadid potentsiaalsete tööandjate kohta infot juba enne kandideerima asumist. 44 protsenti küsitletutest ütles, et uurib enne kandideerimist välja töötasu, 41 protsenti soodustused ning 32 protsenti tulevase võimaliku tööandja eesmärgid ja visiooni. Pehmed väärtused, sealhulgas tööaja paindlikkus ja tööandja maine, lähevad rohkem korda nooremale, kuni 35-aastaste põlvkonnale.

Infot tööandjate kohta otsitakse eri kanalitest: ettevõtte kodulehelt, sotsiaalmeediast, sh foorumitest, aga ka traditsioonilistest ja alternatiivsetest meediakanalitest. Seega muutub aasta-aastalt tööandja jaoks üha olulisemaks, mida kirjutatakse ettevõtte kohta sotsiaalmeedias ja mida räägivad firmast nii olemasolevad kui ka endised töötajad.

„Eestiski on paljud firmad hoidnud infot organisatsiooni sisekliima, palkade ja soodustuste kohta kandideerija eest varjul. Koduleht ja Facebook on vaid klientidele,” rääkis Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. „Tänapäeval enam nii ei saa. Kandidaadid saavad oma küsimustele Google'i ja sotsiaalmeedia abil niikuinii vastused, aga see on info, mille üle ettevõtjal kontroll puudub. Häid inimesi napib ja paremaid napsavad tööturult need, kes on panustanud firma mainele, tegevuse läbipaistvusele, paindlikkusele ja töökeskkonnale,” lisas Kaldra.

Rahvusvaheline personalifirma ManpowerGroup korraldas uuringu 19 suuremal turul, uuring hõlmas 14 000 tööturul aktiivset 18–65-aastast inimest.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456