Autor: Helen Roots • 14. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui pidev palgatõus hakkab ära sööma ettevõtte kasumit

Äripäeva peadirektor Igor Rõtov
Foto: Andras Kralla
Personalitöö aastakonverentsi külaliste ette astus Äripäeva peadirektor Igor Rõtov, kes pakkus välja hulgaliselt praktilisi lahendusi olukorrale, kus töötajate palganõudmised hakkavad ettevõtte kasumile liiga tegema.

Mida ettevõtted tavaliselt tahavad oma edukaks edenemiseks? Tahavad saada paremaid töötajaid, kes omakorda tahavad saada võimalikult suurt tasu. Ettevõtte eesmärk on reeglina hoida see tasu võimalikult madal. Äripäevas on palgal ca 250 inimest ja ettevõtte tööjõukulud kasvavad aastas 6-7%.

Plussid ja miinused Äripäeva vaates:

miinus - palju kõrgepalgalisi töötajaid;pluss - tegutseme siseturul.

Näited elust

Tööle Teravmägedesse! Inimesed ei lähe täna tööle ainult konkurendi juurde, vaid liiguvad üle maailma.Mul pole enam motivatsiooni tööle tulla! Krüptoraha investeeringud annavad sellise tulemuse, et polegi enam tarvis tööd teha.Töötajate ülesostmine. Toimub aktiivselt ja on ka mõistetav. Konkureeriv ettevõte pakub su töötajaile kolm korda kõrgemat palka, aga töötajad teevad selle eest ka kolm korda kõrgemat tulemust.

Kokkuvõtteks: konkurents palgaturul on juba täna globaalne ja kõikehõlmav.

 

Lahendused

Kulude kokkuhoid! NB! Inimene ei ole kulu, kokku saab hoida kõike, mis ei ole inimestega seotud.Tee muudatusi ettevõtte struktuuris! Äripäev kaotas ära hierarhiad, on vähendanud juhtide ja administraatorite hulka.Juuri välja keskpärasus! Küsi, kas inimene on valmis tegema rohkem kui temalt nõutakse. Kui jah, siis see on õige inimene.Värba kõrge saavutusmotivatsiooniga töötajaid! Kui sa võtad tööle inimese, kes teeb seda, mida sina tahad, siis sa pead talle väga palju maksma, ta teeb tööd hambad ristis ja tulemust väga ei ole. Pigem võta tööle kõrge saavutusmotivatsiooniga inimene ja lase tal teha seda, mida tema tahab!

Ärimudeli muutumine

Kaota ära madala marginaaliga tooted-teenused.Võta kasum ära langevalt tulult ja investeeri see tõusvasse.

Tehnoloogia

Kui efektiivsuse parandamiseks on mingeid tehnoloogilisi viise, siis kasutage neid julgesti. Ka 7 minutit kokkuhoidu ühe operatsiooni pealt on suur asi!Müügitarkvara on möödapääsmatu.Kasuta andmeid targasti – Big Data!

Palgatõus tuleb välja teenida!

Lisaväärtuste loomise täpne mõõde. Inimeste tööpanus on erinev, seega tuleb palgatõusu arutada samuti iga töötajaga eraldi, lähtuvalt tema panusest. Tavalised, kord aastas peetavad üheülbalised palgaläbirääkimised on out.Vii vastutus võimalikult laiale tasandile ja levita juhi mõtlemist kõigi töötajateni. Selgita ja lase neil mõista, millest tekib palgatulu, kirjelda, mida saab töötaja ise oma palgatõusu heaks ära teha.

Muuda ennast tööandjana atraktiivseks

Brändi ennast tööandjana!Hea keskkond, sotsiaalsed hüved. Aga ära neid üle hinda!Võimekad ja andekad inimesed tõmbavad teisi omasuguseid ligi.

Personalijuht ja tippjuht

Üks neist sureb välja. See on küll üksjagu provokatiivne väide personalijuhtide suunas, ent samal ajal on ka üksjagu juhte, kes mõtlevad nagu personalijuhid.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456