Liigsööjad söövad enamasti ainult söögikordadel, kuid nad söövad liiga palju, tühjendades alati hoolega kogu taldriku. Nad söövad sageli nii kiiresti, et nende kõht on pärast sööki ebamugavalt liiga täis. Liigsööjad leiavad, et neil on lihtsalt „hea isu”. Kodus võtavad nad sageli teise portsu lisaks.
Võimalikud lahendused liigsööjale – kujunda oma söögikord ümber!
Proovi lauale tuua väiksemad kogused, välja arvatud köögivilja ja salatit.Kasuta väiksemaid taldrikuid ja kõrgeid kitsaid klaase.Jälgi söömiskiirust. Aeglusta tempot, et isu söödud kogusele järele jõuaks (15–20 min). Aeglane muusika võib aidata.Väldi liiga paljude erinevate toiduainete kuhjamist lauale. Mida rohkem erinevaid toite laual on, seda enam inimesed söövad.Jäta alati midagi taldrikule alles.Söö magustoiduks rammusate roogade asemel puuvilju või veel parem, kasuta puuvilju vahepaladeks.Rakenda poole taldriku reeglit. Pool taldrikut olgu täidetud juurviljadega ning teine poole valkude ja täisteratoodetega.
Näksija
Näksijad sirutavad käe ükskõik millise toidu järele, tavaliselt umbes kolm korda päevas. Kuigi nad armastavad igasuguseid näkse, on mugavus neile harilikult maitsest tähtsam. Nad lähevad harva kommikausist niisama mööda. Näksimine võib nende jaoks olla halb harjumus, mis annab põhjuse püsti tõusta ja ringi liikuda ning telerit vaadates või lugedes midagi kätega teha. Nad võivad näksides näljased olla, kuid enamasti teevad seda pigem harjumusest.
Võimalikud lahendused näksijale – väldi näksimislõkse!
Proovi näkse mitte varuks osta. Kui pead ikkagi ostma, siis vali need, mis meeldivad teistele, kuid mitte sulle endale.Tee maitsvad näksid raskesti kättesaadavaks. Pane need kapi või külmkapi kaugeimasse nurka. Hoia ahvatlevaid hõrgutisi fooliumis.Kui sul tekib mingi toidu himu, leia sellele aseaineid. Sageli sobivad selleks krõmpsuvad puu- ja juurviljad. Osta erinevaid värvikaid juurvilju, lõika need parajateks tükkideks ning pane külmiku esimesele või teisele riiulile.Näts võib sind hoida eemale krõpsudest, küpsistest, jäätisest ja kommidest.Näksi ainult köögis või söögitoas.Ainsad laual olevad toidud peaksid olema tervislikud. Pane küpsisevaagna asemele puuviljataldrik.Proovi mitte süüa otse pakist. Pane õige portsjon alati mingisse nõusse, et teaksid täpselt, kui palju sööd.
Kui tunned end mõnes püünises ära, siis vali 1–2 lahendust ja proovi ühe kuu jooksul neid ellu viia. Nt kasutades senisest väiksemaid taldrikuid, võid tühja kõhtu tundmata märkamatult ligi 30% vähem süüa!