Autor: Personaliuudised.ee • 27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga tööohutusse investeeritud euro toob tagasi 2,2 eurot

Selleks, et hinnata tööohutuse majanduslikku mõju, ei pea olema tingimata teadlane –tööõnnetusega kokku puutunud juht teab, millised sekeldused ja ka otsesed kulutused toob kaasa mõne töötaja pikem eemalolek pärast juhtunut.

Kõige otsesem kahju töötaja perspektiivist on tõenäoliselt tema kahjustatud tervis, kuid mõju kandub sageli edasi ka kolleegidele – kui on vaja leida asendaja – ning lõpuks kogu ettevõttele. Võimalik ületunnitöö suurendab omakorda meeskonna stressi, mis on uute õnnetusjuhtumite riskifaktor. Tegemist on mõnes mõttes nõiaringiga, mida saab muuta eelkõige igapäevase riskide juhtimisega.

Ettevõtte ühe peamise väärtuse, inimeste tervise ja elujõu hoidmisele aitab paljus kaasa teadvustamine, et tööohutusse investeerida on hädavajalik ning sealjuures ka majanduslikult kasulik. Eestis juhtus 2017. aastal 14 tööõnnetust päevas! Kokku registreeriti tööinspektsiooni andmetel 5184 tööõnnetust. Sealjuures selliste õnnetuste osakaal, kus töötaja peab vigastuse tõttu reaalselt töölt eemal olema, näitab kasvutrendi.

Täna on olemas meetodid, mis võimaldavad prognoosida, kuidas ohutusega tegelemine aitab ettevõtteid võimalikke suuremaid majanduslikke kahjusid vältida. Nii on näiteks analüüsitud, et iga euro, mille ettevõtted investeerivad tööheaolusse ja -ohutusse, toob ettevõttele tagasi keskmiselt umbes 1,3 eurot Eesti andmete põhjal ning rahvusvaheliste uuringute järgi keskmiselt lausa 2,2 eurot.

Eesti on hädas elementaarse ohutusega

Meie töökeskkonnas juhtunud õnnetused on sagedasti põhjustatud vähesest planeerimisest ja ennetamisest – üheks levinumaks põhjuseks on puudulik väljaõpe. Statistika andmete järgi toimub 36% kõigist tööõnnetustest töötajatega, kes on tööl olnud alla aasta. Juhtub, et ettevõtete töökeskkonna riskianalüüsid on kas puudulikud või ei taga esmajuhendamise kvaliteet piisavat ohutust.

Tööohutusega tegelemine sisaldab terviklikku ja süsteemset lähenemist – ohutust füüsilises keskkonnas ning ka vaimset tervist ja heaolu, mis tagab inimeste võimekuse ja tähelepanu kõige vajaliku elluviimiseks. Taustainfona on kasulik teada ka prognoose, mis viitavad, et peagi võib Euroopas olla haiguspuhkuse üheks peamiseks põhjuseks hoopis stress ja depressioon. Kujutage ette sellise trendi mõju tööohutuse tagamisele.

Foto: Pixabay.com
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456