Autor: Personaliuudised.ee • 23. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 põhjust, miks peresõbralikud tööandjad on konkurentsivõimelisemad

Sotsiaalministeerium avas novembri algusest uue peresõbaliku tööandja märgise programmi kandideerimisvooru. Programmi oodatakse kõiki tööandjaid, kes soovivad panustada organisatsiooni töökultuuri ja on võtnud eesmärgiks muuta töökeskkonda pere- ja töötajasõbralikumaks. Mis aga võiks motiveerida tööandjaid olema rohkem peresõbralikud?
Foto: Ann Vaida
Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialist Laura Viilup tõi mitmele uuringule toetudes välja viis põhjust, miks on tööandja peresõbralikkus organisatsioonile kasulik ja mil viisil loob see teiste tööandjate ees konkurentsieelise. Kusjuures eriti tuntav on töö- ja pereelu ühildamise positiivne efekt tööandjatele, kes vajavad spetsiifiliste oskustega tööjõudu.

1. Väheneb tööjõu liikumine. Kui töötajad tajuvad, et tööandja väärtustab neid, panustab nende arengusse ning soodustab rakendatud meetmete kaudu töö ja eraelu ühildamist, siis kasvab töötajaskonna üleüldine lojaalsuse tase. Seetõttu on pere- ja töötajasõbralike tööandjate puhul tööjõu liikuvuse protsent alati pigem madalam kui mujal, sest töötajad on töökeskkonna ja sealsete tingimustega rahul ja neil pole soovi lahkuda. Samuti hoiavad peresõbralikud tööandjad kokku personali värbamis- ja väljaõppekuludelt, mis võivad muidu kohati väga kõrgele küündida.

2. Väheneb töötajate läbipõlemine. Tänu läbimõeldud suhtlemiskliimale, toetavale organisatsioonikultuurile, paindlikule tööajale, juhtidepoolsele tunnustamisele ja motiveerivale keskkonnale on peresõbralike tööandjate juures võimalus läbi põleda oluliselt väiksem. Ühtpidi on sellistes organisatsioonides riskid juba eos maandatud, teisalt aga pannakse seal ka rohkem tähele ja reageeritakse kiiremini, kui on näha, et mõni töötaja näitab läbipõlemise ohu märke.

3. Kasvab töötajate produktiivsus. Tööandja panustamine oma töötajate heaolusse ja töökeskkonda motiveerib meeskonnaliikmeid olema ka ise püüdlikumad. On teada, et peresõbralike tööandjate juures on töötajate tööle pühendumine kõrge, sest töötajad hindavad, et nende soovidega arvestatakse, neid kaastakse eri protsessidesse, nende areng on toetatud ning tööandja mõtleb nii töötaja heaolule kui perele. Seetõttu ollakse eos motiveeritumad ja soovitakse ka ise seda enam tööandjale oma produktiivsuse kaudu n-ö tagasi anda.

4. Töötajate stressitase on madalam. Tänu tööandja peresõbralikule organisatsioonikultuurile on parem nii töötaja kui tema pere elukvaliteet. See omakorda tõstab töötajate õnnetunnet ja vähendab stressitaset, mis võib mõjutada näiteks haiguspäevade arvu. Uuringud näitavad, et haigused kimbutavad õnnelikumaid töötajaid vähem ja meeskond on peresõbralikes organisatsioonides tervem. Ühtlasi suhtub peresõbralik tööandja haiguspäevi vajavatesse töötajatesse mõistlikult ja toetavalt, mistõttu jäävad tööajad haigestumise korral rahulikumal meelel kohe koju, paranevad kiiremini ja naasevad tänu sellele rutem tööle.

5. Paraneb tööandja maine. Praegu valitseb paljudes sektorites tööjõupuudus ning tööandjad peavad oma töötajate hoidmise ja värbamise nimel omajagu võimuvõitlust. Seetõttu on tööandja töötaja- ja peresõbralikkus konkurentsieeliseks, sest lisaks avalikule paremale mainele liigub sõna töötajate ja töölesoovijate seas ka suust suhu. Nii on peresõbralikkus töökoha valikul järjest olulisemaks argumendiks ja annab märku tööandja väärtustest, mis on tugevasti seotud töötajate huvidega. Elutervest töökeskkonnast lõikab kasu nii tööandja kui töötaja.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456