5 põhjust, miks peresõbralikud tööandjad on konkurentsivõimelisemad

Sotsiaalministeerium avas novembri algusest uue peresõbaliku tööandja märgise programmi kandideerimisvooru. Programmi oodatakse kõiki tööandjaid, kes soovivad panustada organisatsiooni töökultuuri ja on võtnud eesmärgiks muuta töökeskkonda pere- ja töötajasõbralikumaks. Mis aga võiks motiveerida tööandjaid olema rohkem peresõbralikud?

1. Väheneb tööjõu liikumine. Kui töötajad tajuvad, et tööandja väärtustab neid, panustab nende arengusse ning soodustab rakendatud meetmete kaudu töö ja eraelu ühildamist, siis kasvab töötajaskonna üleüldine lojaalsuse tase. Seetõttu on pere- ja töötajasõbralike tööandjate puhul tööjõu liikuvuse protsent alati pigem madalam kui mujal, sest töötajad on töökeskkonna ja sealsete tingimustega rahul ja neil pole soovi lahkuda. Samuti hoiavad peresõbralikud tööandjad kokku personali värbamis- ja väljaõppekuludelt, mis võivad muidu kohati väga kõrgele küündida.

2. Väheneb töötajate läbipõlemine. Tänu läbimõeldud suhtlemiskliimale, toetavale organisatsioonikultuurile, paindlikule tööajale, juhtidepoolsele tunnustamisele ja motiveerivale keskkonnale on peresõbralike tööandjate juures võimalus läbi põleda oluliselt väiksem. Ühtpidi on sellistes organisatsioonides riskid juba eos maandatud, teisalt aga pannakse seal ka rohkem tähele ja reageeritakse kiiremini, kui on näha, et mõni töötaja näitab läbipõlemise ohu märke.

3. Kasvab töötajate produktiivsus. Tööandja panustamine oma töötajate heaolusse ja töökeskkonda motiveerib meeskonnaliikmeid olema ka ise püüdlikumad. On teada, et peresõbralike tööandjate juures on töötajate tööle pühendumine kõrge, sest töötajad hindavad, et nende soovidega arvestatakse, neid kaastakse eri protsessidesse, nende areng on toetatud ning tööandja mõtleb nii töötaja heaolule kui perele. Seetõttu ollakse eos motiveeritumad ja soovitakse ka ise seda enam tööandjale oma produktiivsuse kaudu n-ö tagasi anda.

4. Töötajate stressitase on madalam. Tänu tööandja peresõbralikule organisatsioonikultuurile on parem nii töötaja kui tema pere elukvaliteet. See omakorda tõstab töötajate õnnetunnet ja vähendab stressitaset, mis võib mõjutada näiteks haiguspäevade arvu. Uuringud näitavad, et haigused kimbutavad õnnelikumaid töötajaid vähem ja meeskond on peresõbralikes organisatsioonides tervem. Ühtlasi suhtub peresõbralik tööandja haiguspäevi vajavatesse töötajatesse mõistlikult ja toetavalt, mistõttu jäävad tööajad haigestumise korral rahulikumal meelel kohe koju, paranevad kiiremini ja naasevad tänu sellele rutem tööle.

5. Paraneb tööandja maine. Praegu valitseb paljudes sektorites tööjõupuudus ning tööandjad peavad oma töötajate hoidmise ja värbamise nimel omajagu võimuvõitlust. Seetõttu on tööandja töötaja- ja peresõbralikkus konkurentsieeliseks, sest lisaks avalikule paremale mainele liigub sõna töötajate ja töölesoovijate seas ka suust suhu. Nii on peresõbralikkus töökoha valikul järjest olulisemaks argumendiks ja annab märku tööandja väärtustest, mis on tugevasti seotud töötajate huvidega. Elutervest töökeskkonnast lõikab kasu nii tööandja kui töötaja.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Valdkonna töökuulutused