Autor: Personaliuudised.ee • 17. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida oleks avalikul sektoril erasektorilt õppida?

Rakendusuuringute keskuse CentAR ja rahandusministeeriumi tehtud avaliku sektori teenistujate pühendumuse ja rahulolu uuringust selgus, et avalikul sektoril oleks erasektorilt kõige rohkem õppida muudatuste juhtimise, töö tasustamise ja töökorralduse paindlikkuse vallas.
Foto: Scanpix/Panthermedia

CentAR juhtivanalüütiku Janno Järve sõnul jäid eriti markantselt silma erinevused töötajate poolt organisatsioonisiseste muudatuste juhtimisele antud hinnangutes.

„Erasektori töötajad tunnetavad, et neil on rohkem võimalik kas siis vahetult enda tööd või üldisemat töökorraldust puudutavate muudatuste teemal organisatsioonis kaasa rääkida kui avaliku sektori töötajatel. Ka hinnangud muudatuste mõjususele olid erasektoris kõrgemad,” nentis Järve.

Erinevusi oli ka muudes teemades – näiteks andsid riigitöötajad erasektori töötajatest madalamaid hinnanguid ka sellele, kuivõrd juhtkond nende tööd tunnustab ning kui õiglane ja arusaadav on töö tasustamine.

CentARi esindaja hinnangul tasub avaliku sektori tööandjatel kaaluda, kuidas pöörata rohkem tähelepanu pehmetele väärtustele.

„Näiteks on erasektoris otsitud juba aastaid viise, kuidas võimaldada töötajatele paindlikku töökorraldust ning suurendada töö- ja eraelu tasakaalu. See väljendub ka uuringutulemustes – erasektori töötajate hinnangul segavad töömõtted harvem nende eraelu ning neil ei takistata vajadusel oma perekondlike kohustuste täitmist tööpäeval. Samuti hindasid erasektori töötajad riigiteenistujatest kõrgemalt võimalust muuta vajadusel töökoormust või tööülesandeid, et töö vastaks paremini nende vajadustele,” tõi Järve näiteid erasektori tugevamatest külgedest.

CentAR kogus veebiküsitluse käigus ühtekokku 4375 avaliku sektori teenistuja tagasiside ning kõrvutas tulemusi 500 erasektori töötaja hinnangutega. Vastajatel paluti hinnata oma rahulolu töökollektiiviga, vahetu juhi ja tippjuhiga, arengu- ja karjäärivõimalusi, töötasu, töökoormust ja palju teisi näitajaid – enamikes näitajates ilmnes võrreldes kolme aasta taguse uuringuga langus.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456