Autor: Keit Ausner • 10. jaanuar 2019

Levinud vead keelekasutuses

Klaviatruuril trükkides teeme rohkem vigu kui käsitsi kirjutades, nii võib paratamatult turundusest saada urundus või käsiraamatust käsuraamat. Korrektselt vormistatud kiri loob hea mulje sinust ja su ettevõttest.

Kirjutan päevast päeva väga palju e-kirju ja leian end päeva lõpus muretsemas, kas kontrollisin ikka kõik kirjad üle või sügab keegi teisel pool ekraani kukalt ja mõtleb, mida talle öelda üritasin. Selgus on suhteline mõiste, see mis on selge ühele, ei pruugi olla selge teisele.

Selge keelekasutuse koolitus pööras mu tähelepanu tekstide korrektsele kirjutamisele ja keele normidele ning andis värvikalt ülevaate, mida kirjas kindlasti vältida tasuks. Tahan neid soovitusi jagada, et järgmise kirja kirjutamisel tunneksid end enesekindlamalt.

Enne kui asud kirjutama, mõtle:

- kellele kirjutan;

- mida ja kuidas kirjutan;

- kas tean, mida tahan öelda;

- kas mu kiri on lihtne ja üheti mõistetav.

TULEKUL!

Koolitus „Selge keelekasutus”

Praktiline koolitus ametitekstide koostamisest ja selgest keelekasutusest

20. märtsil 2019

Koolitaja: Helve Hennoste

Ole tähelepanelik järgmiste sõnade kasutamisel

OsasKas lepingu osas on küsimusi? Millist lepingu osa täpsemalt silmas peetakse? Tasuks küsida, kas lepingu kohta on küsimusi. Lepiti kokku hinna osas – Millisest hinna osast käib juttu? Kirjuta parem, et lepiti kokku hinnas.

SuhtesSelles suhtes on sul õigus. Kui kaua sa oled juba selles suhtes olnud ja kas sul on alati õigus? Pigem kirjuta, et selles asjas on sul õigus. Usaldus ettevõtte suhtes – Kas lisaks usaldusele on selles suhtes ka austus? Kirjuta parem usaldus ettevõtte vastu.

VastavVastav kiri on kliendile saadetud. Millistele tingimustele see vastab? Oleks parem kirjutada, et asjakohane kiri on kliendile saadetud.

Korduma kippuvad vead

Taotlema – tahan taotleda, olen taotlenud

Töötama – tahan töötada, olen töötanud

Osapool – osapooli saab olla ainult kaks, sest pool on ½ tervikust. Kindlasti ei saanud kõik kolm osapoolt lepingule alla kirjutada.

Rida – rida ei tähenda arvu, kui keegi korraldab rea sündmusi, siis on õige öelda, et ta korraldab hulga sündmusi.

E-mail – eesti keeles on korrektne on kirjutada meil, e-kiri või e-post.

Tänu ja tõttu - Tänu pommiähvardusele seiskus töö lennujaamas või koolituse tõttu tunnen end kirjutades paremini. Pea meeles, et tänu on hea ning tõttu halva korral. Sama on, muide, tulemuse ja tagajärjega.

Kestus ja kestvus – kestus on aegpikkus, näiteks firmapeo kestus on kolm tundi. Kestvus on edasikestmine ehk vastupidavus, näiteks võib saabaste kestvus olla kolm hooaega.

Enamik ja enamus – enamik on suurem osa, enamus on arvuline ülekaal, nt häälteenamus.

Kas Sina või sina?

Kui kiri on suunatud ainult ühele inimesele võib Sina kirjutada suure tähega, kui kirja loeb mitu inimest on soovituslik kirjutada sina väikese tähega.

Inimesed kipuvad liialdama saava käände kasutamisega, selle ks-lõpule, mis viitab ajutisusele – Mari oli tüdrukutele emaks, kui nende oma ema ära oli. Kui ettevõtte ütleb, et nende missioniks on suurepärane klienditeenindus, siis on see ajutine missioon ja juba järgmisel nädalal võib missiooniks olla midagi muud. Korrektne on kirjutada, et ettevõtte missioon on suurepärane klienditeenindus.

Kui järgmist kirja kirjutama hakkad, varu aega kontrollimiseks. Proovi panna ühte lausesse üks mõte. Kasuta lühikesi lauseid ja tee 15 sõnast pikemad laused pooleks. Väldi teadlikult kantseliiti ja sõnaohtrust. Vajadusel võta kasutusele abimees e-keelenõu.

Jaga lugu
Personaliuudised.ee toetajad:
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456