Autor: Kati Tikenberg • 23. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas inimese väärtustega tegelemine pühendumust mõjutab?

Minu käest on palju küsitud, miks ikkagi on oluline tegeleda ettevõttes väärtusteemaga ja kuidas on see seotud reaalsete äritulemustega? Kas see on investeering, mis tasub ära? Praegust tööjõuturgu vaadates oleme jõudnud olukorda, kus ettevõte ei vali enam töötajaid, vaid töötajad valivad ettevõtet. See tähendab seda, et suurenenud on inimeste ootused tööandjale – peale palganumbri hakkavad töötaja valikut mõjutama järjest enam pehmed väärtused.
Aeternumi koolitaja-konsultant Kati Tikenberg
Foto: Marilin Leenurm

Selge on see, et inimese pühendumus on otseselt seotud tema töösoorituse ja seeläbi kogu organisatsiooni tulemuslikkusega. Seetõttu tahan juhtida tähelepanu uuringule, mis selgitas, kuidas mõjutab väärtustega tegelemine inimese pühendumust. Selles uuringus vaadati kahte mõõdet, mis mõjutavad inimese pühendumust:

• inimese teadlikkus organisatsiooni väärtustest;

• inimese teadlikkus iseenda väärtustest.

Seda hinnati 7-punktisel skaalal, kus 7 näitas maksimaalset pühendumust. Tulemused olid ühest küljest üllatavad, aga teisest küljest ootuspärased. Oluline on pöörata tähelepanu pigem suhetele, mitte konkreetsetele numbritele.

Ootuspäraselt selgus, et kui inimene ei ole teadlik iseenda ega organisatsiooni väärtustest, siis on tema pühendumus kõige väiksem (selle uuringu järgi 4,87 punkti 7-st). Kui inimene on aga teadlik nii iseenda kui ka organisatsiooni väärtustest, on tema pühendumus kõige suurem (uuringu järgi 6,26 punkti). Nüüd aga ootamatumad tulemused.

• Kui inimene on teadlik ainult organisatsiooni väärtustest, pole tema pühendumus palju suurem esimesest tulemusest (4,9).

• Samas kui on suur inimese teadlikkus iseenda väärtustest, aga mitte organisatsiooni omadest, on pühendumus ikkagi märkimisväärselt suur (6,12).

Sellest võime järeldada, et organisatsiooni väärtustega tegelemisest olulisem on aidata töötajal saada teadlikuks iseenda väärtustest, sest see on võti pühendumuse suurendamiseks ning töösoorituse parandamiseks. See on loogiline, sest teadlikkus iseendast paneb inimese tegema teadlikumaid valikuid, mis omakorda tähendab tööandjale püsivamat ja tulemuslikumat meeskonda.

Tule osalema!

16. mai 2019

Kuidas juhtida erinevate põlvkondade töötajaid?

Koolitavad Kati Tikenberg ja Signe Valsberg

Seega küsimusele, kuidas mõjutab tegelemine väärtustega reaalset äritulemust, on vastus ühene – kui aidata inimestel saada teadlikumaks iseendast ja sellest, mis on neile oluline, aitame neil teha teadlikumaid valikuid, mis omakorda suurendab pühendumust. Pühendunud töötajal on omakorda parem töösooritus, mis varem või hiljem kajastub organisatsiooni majandustulemustes. Kui vaadata praegust tööjõuturgu, tähendab püsivam meeskond kokkuhoidu meeletutelt valiku- ja värbamiskuludelt.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456