Autor: Lea Kalda • 14. juuni 2019

Meeskonna-coaching – kellele ja milleks?

Coaching on aina hoogu kogumas – professionaalsete coachi'de arvukuse kasvuga suureneb ka nende inimeste ja meeskondade hulk, kes coaching'u kasu isiklikult kogenud on. Mis on see miski, mis coaching'ule niivõrd võimsa kasuteguri annab? Miks kasutada meeskonna-coaching'ut?

<em >Facilitator </em> ja <em >coach</em><em > </em> Lea Kalda ja
Autor: erakogu

Coaching'us liigutakse soovitud tulemusteni küsimuste ja loovate tehnikate abil. Võimsad eesmärgistatud küsimused aitavad inimesi ja meeskondi jõuda uute taipamisteni. Küsimused seavad kahtluse alla ja raputavad status quo'd, et teha ruumi uutele arusaamistele ja vaatenurkadele. Küsimused – see kõlab lihtsalt, eks? Mõtle näiteks iseenda ja oma tiimi peale. Mis mõtted sul tekivad, kui otsid vastust küsimusele, mida sa hetkel oma kolleegidelt kõige enam vajad? Millised on teie ühised väärtused ja milles need väljenduvad? Milline on sinu roll meeskonna ühiste eesmärkide saavutamisel? Kuidas mõjutab meeskonna töö ettevõtte teiste üksuste igapäevast toimimist? Sünnivad uued taipamised, kui neile küsimustele vastuseid otsida ja märkamisi omavahel jagada.

Meeskonna-coaching'u abil algatatakse olulisi vestlusi. Vestlusi, mis argipäevas kipuvad jääma eesmärkide, tulemusplaanide ja kvartaliaruannete varju. Selleks, et liikuda tugeva meeskonnana üheskoos edasi, on tihtipeale kasulik viivuks peatuda. Peatuda selleks, et õppida tegutsema targalt ja teha üksteisega arvestavalt koostööd. Selleks, et aktsepteerida lugupidavalt erinevusi ja tunnustada ning võimendada tugevusi. Habras ja katkine meeskond suurepäraseid tulemusi ei saavuta.

Lahenduskeskse meeskonna-coaching'u toel:

- loote selguse eesmärkide, prioriteetide ja tegevuskavade kohta;

- selgitate rollide, ülesannete ja vastutuse jaotumist meeskonnas;

- õpite üksteisega arvestavalt lahendama töö käigus kerkivaid eriarvamusi;

- parandate infoliikumist;

- mõtestavad meeskonnaliikmed oma töö ja isikliku panuse tähendust;

- kasvab töötajate isiklik vastutustunne ja suureneb motivatsioon;

- tugevneb usalduslik koostööõhkkond;

- meeskond liigub pühendunult soovitud tulemuste poole.

Meeskonna-coaching aitab luua kestvat muutust meeskonna dünaamikas. Coaching on protsess, mis ehitatakse üles meeskonna vajaduste põhjal. Kohtumiste arv ja sagedus võivad erineda alates paarist kohtumisest kuni pooleaastase või aastase programmini. Vajaduse korral põimitakse protsessi sujuvalt ka individuaalset coaching'ut meeskonnaliikmetele – kõik selleks, et liikuda meeskonnana heast suurepäraseks.

Vähem oluline pole ka meeskonnale õige coach'i leidmine. Kindla peale minek on, kui teed valiku sertifitseeritud coach'ide hulgast. Eestis tegutsevate coach'ide kontaktandmed leiad ICF Estonia lehelt. Inimlikul tasandil on aga ülioluline omavahelise klapi tunnetamine – iga coach toob koostöösse personaalse käekirja.

Kuidas saaksid sina oma meeskonnas coaching'ut kõige kasulikumalt ära kasutada? Millest sa alustaksid?

Jaga lugu
Personaliuudised.ee toetajad:
Kai MillerPersonaliuudised.ee juhtTel: 5330 5136
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700