Autor: Renita Käsper • 26. august 2019

Kas suurepärane tööandja bränd aitab (palga)kuludelt kokku hoida?

Tööandja brändist on viimasel ajal palju räägitud, ometigi tundub, et tegemist on „nice to have” turunduskampaaniaga tulevastele töötajatele, mida on üsna keeruline mõõta ja ärieesmärkidega siduda.
Babbeli talenditiimi juht Renita Käsper
Foto: erakogu

Positiivse tööandja kuvandi ülesehitamine on aja- ja vaevarikas töö, midagi ei muutu üleöö ja loomulikult on selleks vaja ressursse. Tekib küsimus, milleks siis kõik see vaev?

Lühidalt kokku võttes on tööandja bränd kõik see, kuidas tulevased potensiaalsed töötajad ettevõtet väljastpoolt näevad; loomulikult ei tohiks unustada olemasolevaid töötajaid, kellele tuleks tööandja brändi ikka ja jälle uuesti müüa. Tegelikult tuleks alati alustada seestpoolt, nendest, kes meil juba olemas on.

Kus võiks suurepärasest tööandja brändist kasu olla?

Eristuv tööandja bränd on atraktiivne potensiaalstele kandidaatidele, kes kandideerivad ettevõtte töökohtadele ise ja väga sageli karjäärilehe kaudu. Ettevõtte kohta uuritakse lausa ka siis, kui avatud positisiooni pole, kuidas oleks võimalik ettevõttega liituda. Seega hoiad kokku töökuulutustelt, värbamisagentuuridelt, sul on vähem värbajaid tööle vaja, vähem aega kulub sihtotsingule ja sourcing'ule.

Soovitused on kullaauk. Kui olemasolevad töötajad on rahul ja õnnelikud, soovitavad nad ettevõtet endistele töökaaslastele, sõpradele, tuttavatele. Hea sõna läheb ringlusesse ja jällegi pole sul vaja pikka ning keerulist värbamisprotsessi korraldada, hoiad kokku ja ettevõttega on liitumas uus kolleeg, kes arvatavasti sobib ka ettevõtte kultuuri ja väärtustega paremini ning kellel on kindlasti lihtsam sisse elada, kuna sõbrad või endised kolleegid on juba ees. Hoiad kokku nii värbamiskulusid kui ka värbamisele kuluvat aega.

Kui värbad globaalselt, on eriti oluline ettevõtte online tööandja bränd, kuna see on ainuke võimalus, kuidas kandidaat teisest riigist või isegi mandrilt ettevõttes töötamisest aimu saab. See, millisele infole ta ligi pääseb või mida ta leiab, võib saada otsustavaks, kui ta peab tegema otsuse mitme pakkumise vahel. Tulevane töötaja tahab teada võimalikult täpselt, kuidas võiks ettevõttes töötamine välja näha, millised on kolleegid ja juhid, milline on töötamiskultuur, milliste põnevate projektide kallal töötatakse ja kas on ka fun.

Töötades Saksamaal Berliinis on meie ettevõtte jaoks väga oluline, millise hinnangu on andnud meie praegused ja endised töötajad sellistel platvormidel nagu Glassdoor ja Kununu, kuna konkurents on tihe, eriti infotehnolooga ametikohtadele värvates. Eranditult kõik teistest riikidest ümber asunud töötajad on neid hinnanguid lugenud ja neil on intervjuu käigus tavaliselt ka negatiivsemate hinnangute kohta küsimusi.

On teada, et talendid tahavad töötada koos teiste talentidega, see tähendab, et kui sul on tugev tiim, huvitavad projektid, juhid või oma valdkonna eksperdid, kes on eeskujuks, siis näita neid. Suurepärane on see, kui nad on valmis konverentsidel esinema, korraldama töötubasid või kohtumisi. Kõik see aitab sul ehitada tugevat tööandja brändi, ei maksa midagi ning aitab värbamiskuludelt kokku hoida.

Juba 12. septembril toimuval Palga Päeva konverentsil jagab Renita Käsper veelgi rohkem häid nõuandeid, kuidas tõhusa tööandja brändinguga ettevõtte kulusid kokku hoida. Tule kindlasti põnevat teemaarendust kuulama!

PS! Kuni 6. septembrini kehtib soodushind. Vaata teisi teemasid ja esinejaid lähemalt SIIT.

Kokkuhoid palgakulult

Aga kas on võimalik ka palgakuludelt kokku hoida? Tuleb välja, et on. Isegi 50% töötajatest väidab, et nad ei liituks negatiivse mainega tööandjaga ka juhul, kui see pakuks suuremat palka. Seega, kui ettevõtte kuvand on negatiivne või kui me ei tea ettevõttest midagi ja informatsioon tööandja kohta pole leitav, tuleb oma negatiivne või olematu kuvand lihtsalt kinni maksta ja ka sel juhul pole kindel, kas tulemus on positiivne.

Töötaja, kes liitus ainult palga pärast, võib leida ennast negatiivsest keskkonnast ja ülemüüdud ametikohalt ning mõne aja möödudes leida, et suurem palk on lühiajaline motivaator ja pole väärt oma aja ning talendi raiskamist.

Seega aitab positiivne sisemine ja välimine tööandja bränd hoida ka töötajate voolavuse väiksena. Töötajad, kes on oma töökeskkonnaga rahul, kellel on huvitavad väljakutsed, toetavad kolleegid, kellelt õppida, suurepärane juhtimiskultuur, töö ja eraelu tasakaalus, jäävad ettevõttesse kauemaks ja soovitavad ettevõtet ka teistele. Samuti on nad suurepärased ettevõtte saadikud, nad esindavad ettevõtet majast väljaspool, kirjutavad artikleid ja blogipostitusi, jagavad pilte, on aktiivsed sotsiaalmeedias jne. Ka pole nende peamiseks motivaatoriks sel juhul ettevõttega liitumisel ja sinna jäämisel palk ehk kokku saab hoida nii palgakuludelt kui värbamiskuludelt, kuna pole vaja nii tihti edasiliikuvaid kolleege asendada. Lisaks on ettevõttele oluline oskusteave majas ja jääb majja ning on edasi antud meeskonnaliikmetele.

Samuti on teistel värbajatel raskem oma ettevõtte ja tööga rahul olevaid töötajaid kangutada. Samas ettevõttel, kellel on positiivne tuntud tööandja bränd, on seda jälle tunduvalt kergem teha nende organisatsioonide suunas, kellel on turul tuntud negatiivne või olematu tööandja bränd. Sageli pole isegi vaja teha suuremat palgapakkumist, liigutakse positiivse kuvandi pärast.

Ettevõtte edu aluseks on tema inimesed. Positiivne tööandja bränd aitab konkurentide seast silma paista ja võimaldab värvata parimaid; samas aitab tugev sisemine bränd talente ettevõttes hoida. Tööandja brändiga mittetegelemine võib maksta ettevõttele konkurentsieelise turul, parimad töötajad ja terve sisemise ettevõttekultuuri.

Seega ei aita tugev atraktiivne tööandja bränd hoida kokku üksnes palgakuludelt, vaid ka värbamis-, turundus- ja koolituskuludelt. Samuti aitab suurepärane tööandja bränd kaasa ettevõtte toote/teenuse müügile, sest praegused ja tulevased töötajad on ka tarbijad ning väga sageli võib hästi müüdud bränd aidata kaasa ka tarbimisotsuse tegemisele.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456