Autor: Meeli Miidla-Vanatalu • 24. jaanuar 2022

KKK: töötaja eelisõigus puhkuste ajakava koostamisel

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu vastab Personali Praktiku lugejate küsimustele, andes nõu puhkuste ajakava koostades töötaja eelisõiguse määramiseks. Veel tuleb juttu tööandja ja töötaja vahelisest laenulepingust ning renditöö lepingus kasutajaettevõtte kindlaks määramisest.
Meeli Miidla-Vanatalu
Foto: Annela Samuel

Puhkuste ajakava koostades tekkis probleem töötaja eelisõiguse määramisel. Töölepingu seaduse § 69 lg 7 p 1 kohaselt on naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust õigus nõuda põhipuhkust. Aga kui töötaja on üle viidud kergemale tööle ning tööandjal pole kergemat tööd anda ning töötaja on sunnitud enne rasedus- ja sünnituspuhkust töövõimetuslehele jääma (TLS § 18 lg 2), siis mis hetkel on tal õigus põhipuhkust nõuda? Kas endiselt vahetult enne rasedus- ja sünnituspuhkust, katkestades haiguslehe? Või võib mõistlikuks lugeda õigust kasutada põhipuhkus ära enne TLS § 18 lg 2 alusel haiguslehele jäämist, mis on enne rasedus- ja sünnituslehe algust antud olukorras paratamatu?

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456