Autor: Helen Roots • 2. jaanuar 2023

Tasusüsteemid: lisatasud. Kui palgast üksi jääb väheseks.

Läbi aastate on personali valdkonna töötajad tundnud huvi erinevate originaalsete ja motiveerivate tasusüsteemide kohta – oleme seda korduvalt näinud nii oma konverentside kui seminaride tagasisides.
Foto: Ergo Sander

Et pakkuda oma lugejaile ja sündmustel osalejatele seda, mille vastu nad päriselt huvi tunnevad, algatasid Personaliuudised möödunud aastal tasusüsteemide seminari sarja, mis võtab iga kord vaatluse alla mõne uue tahu. Möödunud aastal keskendus seminar tulemustasusüsteemidele.

Seminaril uuriti, milline võiks olla uue aja motiveeriv, aga samas ka turvaline tulemustasusüsteem, ning vastuseid olid pakkumas nii teoreetikud kui praktikud. Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder rääkis tööturul tulemustasudega toimuvast, PARE juhatuse esimees Maria Kütt aga tõi välja 8 kriitilist sammu seoses nendega. Näiteid tööelust tõid Testlio tasustamise ja soodustuste juht Evert Kraav ning Äripäeva reklaamidirektor Priit Jõgi. Tööõiguse nüansi lisas Eversheds Sutherland Ots & Co partner ja vandeadvokaat Tambet Toomela.

Tänavune tasusüsteemide seminar toimub juba 26. jaanuaril ja seekord on fookuses lisatasud – rahalised palgalisad, mis pole seotud töötulemusega. Vaatame üle, missuguseid lisatasusid pakutakse töötajaile Eestis ja välismaal ning kuidas see mõjutab töötajate motivatsiooni. Uurime, missugustest rahalistest hüvedest oleksid huvitatud töötajad ise, ja teeme selgeks, kuidas paistavad asjad tööõiguse aspektist.

Kadri Seeder astub üles ka tänavu ja annabb ülevaate Palgainfo Agentuuri värske küsitluse tulemustest, kus vastuse leiavad küsimused, milliseid tasusid me üldse lisatasudeks nimetame ja mille järgi võib neid liigitada, milliseid erinevaid lisatasusid Eesti organisatsioonides töötajatele makstakse, kas ja kuidas mõjutavad lisatasud töötajate käitumist ning milliste lisatasudega on töötajad rahul, millised võivad tekitada rahulolematust.

Instari asutaja ja tegevjuht Kersti Vannas selgitab kuulajaile, mida tööandjad pakuvad ning kuidas töötajad sellest võidavad. Pilguheit laia maailma kirjeldab, millised on globaalsed trendid ning millised on praktilised enimlevinud lisatasu võimalused.

Seekordne kogemuslugu tuleb Elisa juhatuse liikmelt ja tehnoloogiaüksuse juhilt Toomas Pollilt, kes kirjeldab oma üksuse näitel, miks palgast enam ei piisa, mismoodi sellises olukorras töötajaid motiveerida ja mida peaks sisaldama hea väärtuspakkumine. Kogemusi ja parimaid praktikaid jagame aga vestlusringis "Millal tulevad mängu lisatasud?", kus ettevõtete esindajad arutlevad, mis tingis teatud lisatasude kasutusele võtmise, miks just sel hetkel ja sellisel kujul ning kuidas see on töötajaid motiveerinud ja mõjutanud.

Päeva lõpetab Tartu Ülikooli õigusteaduste professori Gaabriel Tavitsa ettekanne "Lisatasud – töötaja õigustatud ootus või lootus?". Tavits selgitab, mida kujutavad endast lisa- ja tulemustasud tööõiguse seisukohast ja mille eest midagi makstakse niing kas lisatasu näol on tegemist töötasu või muu hüvega. Samuti vaatame üle lisatasu määramisega seotud õiguslikud aspektid ja ohukohad tööandja vaatest.

PANE TÄHELE!

Teist korda toimuv seminar "Tasusüsteemid: lisatasud" toimub 26. jaanuaril Radisson Blu Hotel Olümpias. Kuni selle reede, 20. jaanuarini saad end seminarile registreerida soodushinnaga.

Tasusüsteemide seminarile on oodatud kõik, kes tunnevad, et ainult palgast kipub väheks jääma ning ka tasuta pitsa ja pinksilaud enam ei meelita. Kuidas koostada sellist väärtuspakkumist, mis päriselt ka töötajaile korda läheb, neid motiveerib ja ettevõttes hoiab? Seminaril kuulete ülevaateid meilt ja mujalt, samuti kogemuslugusid ja juriidilisi nõuandeid, kuidas seda kõike nõuetekohaselt vormistada.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456