Autor: Helen Roots • 24. august 2023

Tead ka, mis see kõik maksab?!

Mis maksavad kõik need ägedad tegevused, millesse tahaks tööandjana panustada? Mis see sulle maksma läheb, kui midagi on kehvasti? Kes küll teaks vastuseid ...
Foto: Pexels

Kahjuks pole olemas juhtimisarvestajat, kes teeks sulle puusalt prognooskalkulatsiooni ükskõik mis teemal ja näitaks näpuga, millesse peaksid oma aega ja raha panustama, mis pole vaeva väärt ja ilma milleta sa (hoolimata sellest, mis see sulle kõik maksma läheb!) enam kuidagi hakkama ei saa. Üks inimene ei tea lihtsalt kõiki vastuseid!

Samas teadsid juba meie esivanemad, et kaks pead on ikka kaks pead, ja küllap nõustuksid nad sellegagi, et 15 pead on ... noh ... 15 pead! Sest just nii mitu inimest jagavad sulle ja su ettevõttele puusalt prognooskalkulatsioone juba õige pea – 6. septembril KUMU saalis toimuval konverentsil Palga Päev 2023.

Majandus ja tööturg ennekõike!

Nagu juba tavaks on saanud, vaatab ka tänavune Palga Päeva konverents esmalt koos Rasmus Kattai (Eesti Pank) ja Ilmar Põhjalaga (Fontes) üle maailma ja seejärel Eesti majanduses ja tööturul toimuva – missugused muutused on toimunud ja mida võime tõenäoliselt lähiajal oodata. Seejärel uurime, mis see kõik meile ka maksma läheb.

Seekordse konverentsi keskne küsimus on, mis see maksab, ja me püüame hinnasildi külge panna kõigile praegu personalijuhi töölaual olevatele teemadele.

Mis maksab tööandja bränding?

Instari tööandja brändingu spetsialist Andrea Maidla räägib tööandja brändi olulisusest organisatsioonis ning toob välja töökoha valikukriteeriumite TOP 10 aastal 2023 vastavalt värsketele (Instar avaldab tänavused atraktiivseimad tööandjad päev varem – 5. septembril!) tööootuste uuringu tulemustele. Andrea arutleb, mida tööandja brändingu alased tegevused potentsiaalselt maksta võiks, millised neist on tasuta ja millised võivad olla tagajärjed, kui need tegemata jätta.

Mis maksab üks läbipõlemine?

Läbipõlenud inimene on ettevõtte jaoks töötaja, kelle sooritus ei ole parim, kellega koostöö võib olla raskendatud, kuna rõõmsast ja koostöövalmis kolleegist on saanud vari. Hallid näod ja kustunud sära ei tähenda alati, et töötaja võtab haiguselehe. Ei, nad istuvad vapralt edasi ja annavad endast parima! Aga millise hinnaga? Mis see maksab töötajale? Mis maksab tööandjale energiast tühjaks voolanud töötaja, kes hommikuti ennast vaevu tööle veab? Milline on kulu aga siis, kui töötaja jääb koju haiguslehele, et ennast taastada – üks, kaks, kolm … kuud?

Oma ettekandes keskenduvad terapeudid Kaili Inno ja Maili Mein nendele teemadele ning püüavad tuua nähtavale, kas tööandjale on soodsam tagada töötajatele vaimse tervise teenused töösuhte ajal ja pidevalt, et läbipõlemist vältida, või on asjakohasem lahendada probleemi siis, kui see on tekkinud. Saame teada, mida näitavad uuringud – kui palju ühe töötaja läbipõlemine siis tegelikult maksab ja kuidas seda vältida?

Mis maksab mitmekesisus?

Arutlusringis keskenduvad personalijuhid Maarja Mölder (Ragn-Sells), Marge Rehepapp (Ericsson Eesti) ning psühholoog Andero Teras (Mõttemaru) sellele, mis on mitmekesisuse hüved ja miks peaksid tööandjad sinna poole püüdlema. Koos jutujuhi Kai Saardiga (PARE) püütakse ka mitmekesisusele hinnasilt külge panna. Numbrilise hinnalipiku asemel püütakse küll pigem välja tuua, mida mitmekesisusse panustamine ettevõttele kaasa toob – missugune on kasutegur ja mis on ehk need punktid või aspektid, mille peale esmalt ei oskagi mõelda.

Mis maksab 4-päevane töönädal?

Targa Töö eestkõneleja Ave Laas (Smart Work) annab kuulajaile põhjaliku ülevaate sellest, mis maksab 4-päevane töönädal. See uus töövorm on kiiresti populaarsust kogumas ja diskussioonid muutuvad järjest elavamaks. Paljud IT-ettevõtted on tänaseks teatanud edukatest katseprojektidest ja kavatsevad lühemate töönädalatega jätkata. Samas kirjutas 2022. aastal toonane ametiühingu liider Peep Peterson, et Eestis valivad paljud inimesed pigem palga kui vaba aja, sest neil on palgast puudus. Eestlane valib vaba päeva asemel pigem teise töökoha. Tundub, et oleme jõudmas oma heaoluühiskonnaga punkti, kus peame tegema olulisi otsuseid seoses töö tulevikuga ja sellega, kuidas kõige paremini kaitsta ja edendada töötajate heaolu. Aga kes selle eest maksab?

Ave toob näiteid ka piiri tagant, kirjeldades, kuidas on riiklikud 4-päevase töönädala programmid ja nende juurutamine läinud riikides nagu Suurbritannia, Island, Uus-Meremaa jt. Samuti on tal peaaegu tõesti juurde lisada ka numbriline hinnalipik!

Mis maksab 50+?

Kas vanus mõjutab töötamist? Kas vanuse number on automaatselt seotud töösoorituse, töötahte või töövõimega? Mida me saame võita, värvates 50+ vanusegruppi? Kui suur on kulu 50+ inimeste värbamata jätmisest ettevõttele ja ühiskonnale. Kuidas saame edendada meie ühiskonna küpsust suhtumises vanusesse? Neile küsimustele saame vastused Airi Neemrelt (Original Sokos Hotel Viru).

Mis maksab rohepööre?

Rohepööre on majandusmudelite muutumine muutvas keskkonnas ja seseda viivad ühiskonnas läbi ettevõtted. Ettevõtete ja otsuste taga on aga inimesed. Muutuma peavad seega nii ettevõtted kui ka inimesed, sest kesta tahavad ju mõlemad. Rohepööret on vaja ettevõtetele, et lähitulevikus üldse ellu jääda ja konkurentsivõimelised olla. Eesti roheliikumise võtmefiguur Ragne Maasel (LHV) keskendub oma arutluses inimestele ja protsessidele ESG juhtimises ning jätkusuutlikkuse pöördele ettevõtete tasemel. Taas uurime, mida keskkonnasäästu panustamine ettevõttele kaasa toob ja missugused on riskid, kui see tegemata jätta.

Mis maksab üks apsakas töölepingu lõpetamisel?

Õigusteaduste professor Gaabriel Tavits (TÜ) teab täpselt, mis see sulle maksma läheb, kui teed töötajaga töösuhet kokku tõmmates ühe või teise vea. Mis on need ohtlikumad apsakad, mis toovad kaasa suuremaid vaidlusi ja rahakulu, selle võtab ta kokku oma humoorikas ettekandes.

Mis maksab üks välisspetsialist?

Välisspetsialistide palkamine on idee, mida iga ettevõte peab üha enam kaaluma – aga mis see kõik suures pildis tähendab? Palganumbrile lisaks on veel hulk erinevaid protsesse ja lisakulusid, mille peale mõelda, et investeerimine välisspetsialisti tooks lõpuks kasu ja mitte kahju. Kõike seda teab ja jagab kuulajaile nii isiklikust kui tööalasest kogemusest välistalendinduse spetsialist, kes on ka ise välisspetsialist – Leonardo Ortega (EAS).

Mis maksab kirg?

Kirg on energia, mis meid hommikul äratab ja meid toidab, kirjutab oma ettekande tutvustuseks Tele2 värske juht Margus Nõlvak. See on sisemine põlemine ja uudishimu, mis viib arenguni. Kirg on meie elus oluline kõiges, mida teeme. Kirglikult soovime või vähemalt võiksime tahta panustada nii oma töösse kui ka aega, mida veedame lähedastega ja näiteks hobidega tegeledes. Vaid tööl heleda leegiga põledes ei jää meile alles energiat teiste elu osade jaoks.

Tööandja üks oluline roll on seega aidata töötajatel nende kirg ära tunda ning seda toita ja hoida. Mis aga maksab kirg ja selle võimendamine? Missugused võimalused on tööandjal kirega panustavaid töötajaid toetada? Kui kire hoidmiseks vaid rahast ei piisa, siis kui suurt rolli mängivad teised motivaatorid nagu inimlikkus, paindlikkus ja vabadus?

Mis maksab kiire reageerimine?

Sellele on meil vastus olemas! Kui jõuad soetada konverentsipääsme veel täna-homme (põhiline, et enne 26. augusti esimest minutit!), toob see sulle tervelt 60 eurot säästu, sest konverentsipääset saad soodushinnaga osta veel vaid kuni reede, 25. augusti kella 23.59-ni. See raha jääb sul siis üle, et suunata see mõnele muule kulureale. Tutvu veel kord programmi ja esinejatega ning klõpsa end ruttu piletipoodi!

3 põhjust, miks minna Palga Päeva konverentsile

• Oled kursis kõige olulisemate palgatrendide ja töötasu maksmise küsimustega.

• Saad praktilisi nippe, kuidas viia oma ettevõtte palga- ja tööjõu planeerimise süsteem järgmisele tasemele.

• Kuuled nõuandeid, mida palgaga seoses mitte teha ja milliste vigade tõttu on tekkinud enim töövaidlusi.

Programmi on aidanud kokku panna Eesti tunnustatud personalijuhid ja värbamiseksperdid, seega tuled kuulama kasulikku ja ajakohast teadmist ning kogemust.

Palga Päeva konverentsile on oodatud personalijuhid ja -spetsialistid, värbajad, palgaarvestajad, raamatupidajad, meeskonnajuhid, arendusjuhid, juhatajad ja mõistagi erinevate astmete juhid ise – kõik, kes ettevõttes rahaasju otsustavad ja palga teemaga kokku puutuvad.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456