Autor: Aira Tammemäe, konverentsi "Meelerahu 2023" programmijuht • 13. november 2023

Isiksusetest: kui tasu ei küsita, kas maksad oma andmetega?

Teste pakutakse nii nõustamiseks kui värbamiseks ja nii ise katsetamiseks kui tööalaseks kasutamiseks. Kuidas aga teha kindlaks, mis on kvaliteetne kraam ja mis on lihtsalt harrastaja tööriist?
Tripodi testimise tootegrupi juht Elise Bergmann

Internetis leiduvad testid võivad väärtuselt sarnaneda pigem nõustamistestidega ehk annavad väärtust enesearengu perspektiivist, kuid siinkohal tasuks olla ettevaatlik, kas ja kuhu sinu andmed koos testi tulemustega salvestatakse, kirjeldab Tripodi testimise tootegrupi juht Elise Bergmann.

Elise, sa tuled konverentsile Meelerahu 2023 rääkima psühholoogilistest testidest. Mulle on silma jäänud, et erinevaid teste liigub ohtralt nii sotsiaalmeedias kui netiavarustes.

Internetiavarustes võib tõepoolest leiduda palju erinevaid teste – tasuta ja tasulisi, üksikuid ja “pakette”, ettevõtetele ja üksikisikutele isiksusetestidest klassikaliste IQ-testideni välja, mõni mängulisem, teine klassikalisem. On tõepoolest ka teste, mis on tõsiseltvõetavamad kui teised. Samas tasuks tähelepanelikum olla just näiteks tasuta pakutavate testide suhtes ja mõelda: kui ma rahas ei maksa, kas maksan oma andmetega?

Kuidas vahet teha meelelahutuslikul testil ja päriselt väärtust looval testil?

Selleks tasuks hetkeks meenutada, mis laadi teste on olemas, ning eelkõige just seda, mis eesmärgil neid kasutatakse. Tripod pakub teste nii nõustamiseks kui ka värbamiseks. Need võivad olemuselt sarnased tunduda, kuid sisu ja testidest tulenev väärtus on siiski täiesti erinev. Internetis leiduvad testid võivad väärtuselt sarnaneda ehk nõustamistestidega ja anda väärtust enesearengu perspektiivist. Kusjuures just siinkohal tasukski olla ettevaatlik, kas ja kuhu sinu andmed koos testitulemustega salvestatakse. Näiteks kui too ettevõte, kus „tasuta“ testi tegid, müüb oma andmed näiteks Google'ile, on neil juba märksa lihtsam sulle reklaame teha ja suunata, teades täpselt su eelistusi.

Värbamiseks kasutatavaid teste pigem niisama ei liigu, tegemist on üsna kallite toodetega.

Millest see loodav väärtus tuleneb?

Laias laastus võiks öelda, et tõsiseltvõetavad testid rajanevad teadusel, tugevatel teoreetilistel raamistikel, näiteks „suure viisiku“ teooria isiksusetestides. Sellised testid on teaduslikult tõestatud ja empiiriliselt valideeritud, mis tagab nende usaldusväärsuse ja täpsuse – kuidas muidu saame öelda, et test päriselt mõõdab seda, mida väidame mõõtvat? Kuidas kujuneb tulemus, kellega või millega seda võrdleme?

Seega tasuks testide kasutamisel veenduda, et test põhineb teadustööl ja on ka publitseeritud. Sellist testi välja töötada on aga väga kulukas ja aeganõudev. See on ka põhjus, miks kvaliteetseid teste tasuta või väga soodsalt üldjuhul ei pakuta – keegi ei ole valmis tegema nii põhjalikku tööd, et seejärel oma töö ja vaev tasuta kättesaadavaks teha. Samas võib aga leiduda ka väga mainekaid ja kalleid teste, mis tegelikult teadustööl ei põhine. Seega tasub olla kriitiline.

Kvaliteetsed testid on publitseeritud, need välja töötanud professionaalid ning need on varustatud tehniliste andmete ja infoga testi omaduste kohta.

Milline tagasiside on testide väärtusele näiteks personalivalikus? Kas hilisem reaalsus läheb esialgse testitulemusega pigem kokku?

Personalivalikul ehk värbamisel kasutatakse nii vaimse võimekuse kui ka isiksuse teste. Tripodis näiteks pakume eraldi teste juhtide ja spetsialistide hindamiseks. Testide kasutamine värbamisel on väga laialt levinud praktika, mida kasutatakse selleks, et veenduda, et potentsiaalne kandidaat vastaks otsitavale profiilile. See tähendab, et tal peavad olema omadused, mis aitavad tööga hästi toime tulla, ning et ta vastab tööandja ootustele ja ametikohast tulenevatele nõudmistele. See aitab vältida nii potentsiaalselt kümneid tuhandeid eurosid maksma minevat värbamisviga kui ka sinu ja teiste asjatut ajakulu.

Näiteks Tripodi kandidaadi hindamisteenuse käigus järgneb testimisele ka alati tagasiside kandidaadile, mille käigus lisaks analüüsime tulemuste paikapidavust veel kord koos hinnatavaga. Selle käigus saab kandidaat tulemusi ise kommenteerida ja ühtlasi väärtuslikku tagasisidet enda kohta. Selline tulemuste kontroll võimaldab juba vägagi täpseid tulemusi kliendile koos praktiliste näidetega. Eks 27+ aasta jooksul oleme ikka kokku puutunud keerukamate juhtudega, kuid tugev enamik kandidaate ja ka kliente on tõdenud, et tulemused kirjeldavad inimest hästi ja vastavad tõele.

Tule 1. detsembril vaimse tervise konverentsile „Meelerahu 2023“ kuulama Elise Bergmanni ettekannet „Psühholoogilised testid: mida sa enda kohta teada saad?“ Vaata konverentsi mahukas programm üle ja soeta endale veel viimse soodushinnaga pilet SIIN. Piletite hinnad algavad 79 eurot+km.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456