Autorid: Karina Paatsi, advokaadibüroo COBALT partner, vandeadvokaat, Heili Haabu, advokaadibüroo COBALT, vandeadvokaat • 30. jaanuar 2024

Kuidas koostada õigesti töögraafikuid Euroopa Kohtu hiljutise lahendi valguses?

Eelmisel aastal tegi Euroopa Kohus iganädalase puhkeaja arvestamist puudutava olulise otsuse (nr C‑477/21), tõlgendades puhkeaja nõudeid uuenduslikul viisil. Nimetatud otsuse kohaselt ei ole igapäevane puhkeaeg osa iganädalasest puhkeajast ning seda tuleb anda töötajale lisaks iganädalasele puhkeajale.
Advokaadibüroo COBALT vandeadvokaadid Karina Paatsi ja Heili Haabu alustavad Personaliuudistes regulaarset tööõiguse rubriiki värske Euroopa Kohtu otsuse selgitusega.
Foto: Egle Palm

Eesti töölepingu seaduse nõudeid arvestades peab tööajale järgnema seega kõigepealt 11-tunnine igapäevane puhkeaeg ja seejärel summeeritud tööaja korral 36-tunnine iganädalane puhkeaeg ning muudel juhtudel 48-tunnine iganädalane puhkeaeg. Uue tõlgenduse kohaselt peab summeeritud tööajaga töötajale olema seega nädalas tagatud vähemalt 47‑tunnine paus ja ülejäänud töötajatele vähemalt 59-tunnine paus.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456