Autorid: Voose Päikesekodu, Tanel Talve • 6. detsember 2022

Tanel Talve: innovatsioon tuleb esmajärjekorras kasutusele võtta just maapiirkondades!

Tanel Talve, Voose Päikesekodu rajaja: "Meie hooned on kõik ehitatud keskkonnasõbralikust ja tervislikust põhuplaadist ning esitleme siin lisaks iidsele ehitusviisile ka kõige moodsamat kodumaist tehnoloogiat."
60 kilomeetri kaugusel pealinnast Anija vallas asub väike Voose küla, kus peab keskkonnasõbralikku, ent väga innovaatilist põhust ehitatud puhkekeskust Voose Päikesekodu kunagine teleajakirjanik ja menuka reisisaate „Motoreporter” autor Tanel Talve. Uurisime, mis teda maaelu juures võlub ning miks tasub oma kollektiiviga tulla just Voose Päikesekoju korraldama koolitusi ja seminare ning pidama aastalõpupidu.

Kõigepealt, mis sind Voosega seob ja miks just siin oma elu oled sisse seadnud?

Olen Voosel vanaema juures kõik oma suved veetnud väikesest peale, mu juured on siin. Alates 2005. aastast olen MTÜ Voose Külaselts juhatuse liige ning alates 2010. aastast kuulun MTÜ Voose Kõrts juhatusse, mille eesmärk on edendada kohaliku kogukonna elu, arendada meie küla turismisihtkohana ning populariseerida maaelu.

Voosel asus kuni 18. sajandini Ida-Harjumaa üks tähtsamaid teeriste, kus said kokku kolm muistse Eesti tähtsamat põhimaanteed. Ja seal ristumiskohas asus kõrts, millest tegelikult kogu meie küla turismisihtkohaks arendamine alguse saigi. Tahame kõrtsi uuesti üles ehitada, kuid jällegi pisut teistmoodi, kui ta kunagi oli. Plaanime hoone väljast teha vana ja ajaloolise välimusega, ent seest ulmeliste lahendustega modernse ja kõrgtehnoloogilise. Meie eesmärk ongi võtta parimad saadaolevad lahendused ammustest aegadest ja tänapäevast ning neid omavahel kombineerida.

Tanel Talve, Voose Päikesekodu rajaja ja külaelu aktivist
Minu unistus on, et juba lähitulevikus saab Vooselt sõita Kakerdaja rappa Modern Mobility isejuhtiva bussiga.

Mis Voose külas praegu toimub?

Täna on Voosel umbes 70 majapidamist, meil on aktiivne ja tegus kogukond eesotsas külaseltsiga. Iga aastaga oleme aina aktiivsemad. Selge on see, et ikka ise peab olema aktiivne, keegi teine vägisi sinu kodukanti arendama ei tule, aga kui näidata ise üles koostöötahet, siis tullakse appi küll. Ja kui elu käib, on inimestel, kuhu tulla.

Viimasel ajal on ka reaalsed tulemused silmaga näha ja kõrvaga kuulda: mitmed vanemad majad on leidnud uue omaniku, hooneid renoveeritakse tublilt ning külas on taas kuulda laste kilkeid. Voosele on tulnud perekondi, kes ei ehita endale maju lihtsalt suvekoduks, vaid kohaks, kus püsivalt elada. See teeb meele rõõmsaks ning mulle tuleb enda lapsepõlv meelde, kui rahvast elas Voosel oluliselt rohkem.

Tanel Talve: "Meie eesmärk on võtta parimad saadaolevad lahendused ammustest aegadest ja tänapäevast ning neid omavahel kombineerida."

Vahepeal oli siis elu külas vaiksem?

No nende 17 aasta jooksul, mil mina olen seltsi juhatuse liige olnud, on nähtud igasuguseid olukordi. Vahepeal on olnud küll selline tunne, et meie küla lihtsalt saabki otsa ja kaob maamunalt ära. Aga Voose küla on ligi 800 aastat vana ning ei tahaks kuidagi minna ajalukku sellega, et minu eluajal saab mu vanavanemate küla otsa! Seepärast olemegi siinse rahvaga pingutanud, et nii ei juhtuks.

Meie küla inimeste jaoks ei tähenda kodu nelja seina, vaid tegutseme kõik selle nimel, et piirkond õitseks, meeldiks külalistele ja endal oleks tore elada. Selleks aga on oluline tihe koostöö siinsete elanike, ettevõtjate, kohaliku omavalitsuse ehk Anija valla ning teiste kogukondade vahel. Meil on hea meel, et Voose on läbi aegade olnud eeskujuks paljudele teistele külaseltsidele ning peame jätkuvalt väga tähtsaks omavahel infot ja ideid vahetada.

Millega sa ise Voosel tegeled?

Lisaks sellele, et püüame üheskoos edendada maaelu ja puhuda külale uut elu sisse, olen juhtinud põneva Voose Päikesekodu nimelise puhkekeskuse loomist. Meie hooned on kõik ehitatud keskkonnasõbralikust ja tervislikust põhuplaadist ning esitleme siin lisaks iidsele ehitusviisile kõige moodsamat kodumaist tehnoloogiat.

Tegemist ei ole tavalise turismitaluga, vaid sotsiaalset eesmärki kandva avalikus kasutuses oleva hoonetekompleksiga, mille olemasolu aitab elavdada siinse piirkonna ettevõtluskeskkonda. Sellepärast ei tee me Voose Päikesekodus kõiki asju ise, vaid tellime oma külaliste jaoks võimalikult palju teenuseid ümberkaudsetelt ettevõtlikelt inimestelt.

Minu põhimõte on jätta võimalikult palju raha kohalikele inimestele. Näiteks süüa me ise ei tee, seda pakuvad lähedalasuvad toitlustajad, samuti on meil siin põnevaid erinevate aktiivsete tegevuste pakkujaid.

Minu töö on kutsuda Päikesekoju kollektiive ja meeskondi koolitusi, töötubasid, seminare ja esitlusi tegema. Samuti on oodatud seltskonnad õhtusöökidele, aastalõpuistumistele. Teatristiilis mahub suurde saali 110 inimest, nii-öelda pika laua taha koos ansambliga 85 külalist.

Keskkonnasõbralikust ja tervislikust põhuplaadist vana maja peidab endas kõige nutikamat kodumaist tehnoloogiat: 180-kraadine projektsioonisüsteem, kiire interneti valguskaabel ja 360-kraadised „öökull”-kaamerad tagavad laitmatu pildi- ja helikvaliteedi. (Vaata galeriid!)

Nii et pigem on tegemist seminari- ja peokeskusega?

Võib nii öelda küll. Aga meie võlu peitubki siia loodud innovatsioonis. Voose Päikesekodu suures saalis on näiteks 180-kraadine projektsioonisüsteem, mis võimaldab tavalisest Powerpointist palju põnevamaid esitlusi näidata – kui ikka pilt on projitseeritud ümber inimeste, on efekt üsna tõhus. Soovitan alati kõigil seda võimalust ära kasutada, sest ruumi saab tuua videod, pildid, logod, värvid, muutes koolituse või koosviibimise meeldejäävaks ja eriliseks. Lisaks saime külaseltsi eestvõttel meiegi majja töökindla ja kiire interneti valguskaabli, mis võimaldab koos 360-kraadiste „öökull”-kaamerate/kõlarite abil viia läbi väga kvaliteetseid veebiseminare.

Meie juures ei pea kartma, et kedagi pole näha või kuulda või pilt on katkendlik ja halva kvaliteediga, paneme tehnoloogia kvaliteedile palju rõhku ja meile meeldib rõhutada just eestlaste nutikust. Kõnealuse projektsioonisüsteemi on minu kirjelduse järgi siia loonud Atea Eesti.

Pärnakate Kodu Kuubis on lisaks peamajale siia põhuplaatidest ehitanud ka omapärased ööbimismajakesed Kärg. Meil on isegi saun põhust ehitatud ja jällegi – Kärjesaunas saab nautida kohaliku auhinnatud tootja HUUM nutikerise leili, samuti on meie peamaja katusekatteks osaliselt eestlaste Solarstone’i päikesepaneelid.

Voose Päikesemaja külastajad saavad ööbida põhuplaatidest ehitanud omapärastes majakestes Kärg. Ka nutikerisega kärjesaun on ehitatud põhust. (Vaata galeriid!)

Kui palju Voose Päikesekodu ööbijaid mahutab?

Ütlen kohe ära, et me ei ole keskendunud majutuse pakkumisele ning ka pikaajalisem plaan ei ole meil pakkuda ööbimist rohkemale kui 30–40 inimesele. Pigem tahame jääda hubaseks kohaks, kus mõnus paraja suurusega seltskonnaga aega viita. Täna aga mahub meie juurde ööd veetma umbes 15 inimest – paras väike meeskond. Suviti tegelikult rohkem, talviti vähem.

Talvel on ööbimine aasta ringi kasutatavates tervisesõbralikes põhuplaatidest kahekohalistes Kärgedes ning peamaja puhketoas. Naerame ise, et meie juures saab sõna otseses mõttes põhku pugeda! Aga külalised väga kiidavad, sest Kärjed on hubased, soojad ja mõnusa sisekliimaga.

Suviti on lisaks moodsad telgid ehk glämpingud. Ja kui meie juures soovib öömaja suurem seltskond, siis 800 meetrit eemal asub Suurekivi kodumajutus, kahepeale saame ka suuremaid seltskondi teenindada – jätkuvalt on märksõnaks koostöö.

Suviti saab lisaks ööbida ka moodsates telkides ehk glämpingutes. (Vaata galeriid!)

Mõned näited, milliseid tegevusi külalistele pakute?

Neid on palju ja erinevaid – teeme siin kohapeal matkajuhiga SUP-laua retki Jägala jõel, Muusikateraapia Keskus korraldab meeskonnavaimu tugevdamiseks põnevaid seansse, külastada saab Kehra raudteejaama muuseumi, Anija mõisa või miks mitte võtta ette lõõgastav jalutuskäik Paasiku koertemõisa teraapiliste Siberi husky kutsudega. Ja muidugi lähedalasuv Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskus, kust tulles on mõnus meie juures kohe minna Kärjesauna head leili nautima.

Lisaks vahvale kuppelmaastikule asub Voose külje all ka Eestimaa üks kuulsamaid rabasid – Kakerdaja raba, kuhu minekuks saab laenutada jalgratta Päikesekodu naabrimehe Vello käest või broneerida uunik UAZ-bussis omale koha.

Minu unistus on, et lähitulevikus saab Kakerdaja rappa sõita Vooselt juba loodetavasti Modern Mobility isejuhtiva bussiga. See hoiaks omakorda meie kodumaa loodust, et igaüks ei peaks raba veerele oma isikliku autoga sõitma.

Samuti on meil plaanis Voosele rajada elektriautode tankla ning suurendada päikeseenergia tootmist. Innovatsioon ei pea sugugi olema ainult Tallinnas ja Tartus, vaid seda on rohkem vaja just väikestesse kohtadesse. Seda me Voosel püüamegi ellu viia.

Tundub põnev? Uuri lähemalt www.voosepaikesekodu.ee ja ww.facebook.com/VoosePaikesekodu

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456