14. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrgustes töötades tuleb arvestada mitme ohuteguri koosmõjuga

Kui ilmastikutingimused, sealhulgas tugev tuul, siiski ohustavad töötaja turvalisust, tuleb tõstmistööd ja redelil töötamine edasi lükata.
Foto: pixabay.com
„Juhtunud, kuid võinuks juhtumata jääda” on Tööelu portaalis regulaarselt ilmuv rubriik, milles on vaatluse alla võetud üks reaalses elus juhtunud tööõnnetus. Tööinspektsiooni spetsialist analüüsib juhtunud õnnetust ja juhib tähelepanu sellele, mida oleks saanud ja saab tööohutuse seisukohast ette võtta, et sarnaseid juhtumeid edaspidi vältida. Kasulikke näpunäited jagub nii tööandjatele kui ka töötajatele.

Mis juhtus?

Betoonelementide ladustamisplatsilt alustati kolme püstises asendis elemendi autole teisaldamist. 41-aastane Urmas (nimi muudetud) oli betoonelementide troppijana ametis olnud veidi üle poole aasta ja läbinud troppija väljaõppekursused. Tõstmiseks kasutati sildkraanat, mis oli varustatud tõstetraaversi ja kahe kett-tropiga. Koos kolleegiga alustati teisaldamist elemendist, mille tõsteaasad asusid maapinnast 2,75 meetri kõrgusel. Tõstekonksude kinnitamiseks ronis Urmas alumiiniumredeliga elemendiga külgnevale madalamale 200 mm laiusega elemendile, mille kahe meetri kõrgusel olev pind oli kaetud jääga. Sellel liikudes ta libastus ja kukkus alla maapinnale. Kukkumise tagajärjel sai töötaja raskeid vigastusi, sealhulgas õlavarreluu, lülisamba ristijätkete ja vaagnaluude murru.

Miks juhtus?

Teisaldamist alustati elemendist, mille kinnitusaasadele redeliga ei ulatutud. Betoonelemendi pind oli jääga kaetud ja libe. Laoplatsil puhus tugev tuul ning Urmas pidi elemendil liikudes ja tõstekonkse kinnitades tõstetraaversit paigal hoidma. Seda tehes töötaja libises, kaotas tasakaalu ja kukkus.

Kuidas edaspidi sarnaseid juhtumeid vältida?

Betoonelementide teisaldamisel tuleb hinnata muuhulgas töötaja kukkumise riski ja selle võtta selle vältimiseks tarvitusele abinõud. Elementide tõsteaasadele juurdepääsuks kasutati tavapäraselt redelit. Selles olukorras pidas töötaja paremaks aasadele juurde pääsemise viisiks libedal elemendil liikuda. Ilmselt tingis tugev tuul ka tõstetraaversi ja -konksude liikumise, mistõttu otsustaski ta kasutada tavapärasest erinevat töövõtet. Elementidel liikumist tuleb aga igal juhul vältida, sest lisaks libedusele võivad need juhuslikult kõikuda ja nendel liikudes on suur tõenäosus kaotada tasakaal. Tõstetraaversi või -konksude kiiremaks juhtimiseks tõsteaasade lähedusse kinnitatakse maapinnal nendele ettenähtud köied. Seejärel saab kolleeg neid maapinnalt tõsteaasade lähedale juhtida ja redeli kasutaja tõstekonksud aasadega kinnitada. Kui ilmastikutingimused, sealhulgas tugev tuul, siiski ohustavad töötaja turvalisust, tuleb tõstmistööd ja redelil töötamine edasi lükata. Betoonelemente ladustades ja elemente autole paigutades tuleb arvestada ka redeliga kinnitusaasadele juurdepääsu vajadusega. Läbimõeldud paigutus aitab vältida teisaldustööde käigus vajadust betoonelementidel liikuda või lisatõstmisi sooritada.

Allikas: Tööelu.ee

Autor: Indrek Avi, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456