7. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Forbes üllatab: lojaalsus on (rahaliselt) karistatav?

Jano Lepik, Arista Executive Searchi konsultant
Majandusajakiri Forbes avalikustas hiljuti ühe huvitava uurimuse tulemused, mille järgi töötajad, kes püsivad samal ametikohal rohkem kui kaks-kolm aastat, teenivad oma karjääri lõpuks 50% vähem kui need, kes vahetavad töökohti tihemini.

Intuitiivselt tunnetavad sedasama mu enda head tuttavad, kes on organisatsioonides olnud pikaajalised töötajad: tööandjate erinevad kokkuhoiupoliitikad, töötasude külmutamine jms.

Palgalõksust pääsemiseks pakub Forbes välja lihtsa ja provokatiivse lahenduse: vaheta organisatsiooni iga kahe-kolme aasta tagant ja teenid karjääri lõpuks 50% enam kui lojaalsuse valinu. Forbes’i ajakirjas esitletud uurimuses oli valimiks Fortune 500 ettevõtted.

Maailma edukaimad ettevõtted pakuvad oma töötajatele keskmiselt 2–3 protsendilist palgatõusu aastas. Võrreldav suurusjärk inflatsiooni näol nullib kahjuks reaalse tõusu. Teisalt, töötajad, kes vahetavad töökohti kahe- kuni kolmeaastase tihedusega, saavad keskmiseks palgamuutuseks 20%. Üksikutel juhtudel küündib see protsent ka viiekümne kanti. Muutus oleks üsna muljetavaldav, kui see tõesti nii ka on. Oletan, et see on tõenäolisem valdkondades ja ametitasanditel, kus valitseb tööjõupuudus ning kus professionaale ostetakse sagedamini üle.

Tihti ei päästa palgalõksust ka ettevõttesisene liikumine teistele ametikohtadele, kuna palgamuutuste korrigeerimisel ei võeta ilmtingimata arvesse olukorda palgaturul. Tööandja jaoks tähendab see loomulikult kokkuhoidu. Väljast inimest palgata on sageli kallim ja riskantsem, kui majasiseselt tublimaid edutada. Siiski, see on väga lühinägelik ja ennast tööturul haavatavaks tegev taktika, kuna tekib hulk töötajaid, kes saavad turu keskmisest madalamat palka.

Oportunistidel tasuks siiski kaaluda tihedate töökohavahetustega seonduvaid riske (suurenenud stressitase, sobimatus meeskonda, teadmatus jne) ning alles seejärel otsustada, kas parem palgapakkumine kaalub üles meelerahu ja kõike seda muud head, mida tänane tööandja pakub.

Allikas: Arista Executive Search

Autor: Jano Lepik, Arista Executive Searchi konsultant

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456