Autor: Pille Ivask • 10. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea juhi 10 tunnust

Foto: GraphicStock
Heaks juhiks saamine nõuab aega ja pingutust ning töö selle nimel peaks käima pidevalt. Väljaanne Entrepreneur toob välja hea juhi kümme tunnust.

Keegi meist pole sündinud juhiks. Inimestel võivad olla küll juhile omased tunnused, nagu näiteks võime panna teisi ennast kuulama, ent liidriks olemine nõuab palju tööd ja vaeva ning tähendab ühtlasi kindla mõttelaadi omaksvõtmist. 

Hea juht mõistab, mida ta teeb. Heal liidril on olemas kindel visioon ja ta oskab selle end ümbritsevatele inimestele arusaadavaks teha. Juht peab meeles pidama, et kolleegide jaoks on väga tähtis, et nad saaksid aru oma konkreetsest ülesandest ja kogu idee üldisest olemusest.

Ta suudab motiveerida. Hea juhi puhul on selgelt näha, et ta tunneb oma valdkonna suhtes suurt kirge ja suudab selle kaudu ka teisi inimesi motiveerida. Teda ei heiduta tagasilöögid, sest ettevõtte ülesehitamine ning käimasaamine võtab aastaid ja selle aja sisse mahuvad nii tõusud kui mõõnad.

Ta on ekspert. Hea juhi ülesanne pole lihtsalt käske jagada ja kontrollida, kas tema välja jagatud ülesanded on täidetud. Hea juht on oma ala ekspert ja ta on võimeline tegema enamikku oma väljajagatud ülesannetest ka ise. Samuti on tal paika pandud konkreetsed standardid, mille alusel töötajaid palgata ja mille järgi nende tegevust hinnata.

Ta ehitab koostöövõrgustikku. Hea juht on pidevas liikumises ja otsib võimalusi, kuidas oma äri laiendada. Selle tarbeks püüab ta suurendada oma tutvusringkonda, jättes hea ja professionaalse mulje potentsiaalsetele äripartneritele.

Ta julgeb otsustada. Ütlus, et hea otsus, mis on tehtud varem, on kokkuvõttes kasulikum kui hilinemisega tehtud väga hea otsus, on ettevõtjatele ilmselt tuttav. Hea juht on valmis otsustama ning suudab võimalikke probleeme ja õnnestumisi üsna pikalt ette näha.

Ta on distsiplineeritud. Hea juhi üks olulisemaid tunnuseid on tugev enesedistsipliin ja suutlikkus keerukates olukordades rahulikuks jääda.

Ta promob uuenduslikkust. Hea juht ei karda uuendusi ja innovaatilisi ideid ning on sobivuse korral valmis neid ka oma ettevõttes juurutama. Selle all peetakse silmas nii riskide võtmist kui ka uuenduslike töövormide kasutuselevõtmist. Juhul, kui midagi ei õnnestu soovitud määral, ei lase juht pead norgu, vaid võtab seda kui väärtuslikku õppetundi.

Ta on realist. Kuigi õnnel on elus suur roll mängida, ei looda hea juht üksnes sellele, et tal veab. Hea juht peab olema valmis suunama ressursse eri valdkondadesse ja andma endale aru oma tegevusest. See tähendab, et vajadusel tuleb inimesi vallandada, et võtta tööle õiged inimesed, vana inventar tuleb välja vahetada ning asendada uuema ja efektiivsemaga. Kõik helgema tuleviku nimel.

Ta on eeskuju. Hea juht peab olema teiste jaoks mitte üksnes motivaator, vaid ka üldine eeskuju. Hea juht näitab teistele, kui tähtis on end ametialaselt täiendada, ning käib seetõttu erinevatel kursustel, et olla oma ala ekspert.

Ta võtab vastutuse. Hea juht julgeb võtta oma tegude eest vastutuse ega hakka süüdistama teisi inimesi või makromajanduslikke näitajaid. Hea liider saab aru nii enda kui ka teiste puhul, et kõik teevad vigu ja vigadest õpitakse.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456