Autor: Personaliuudised.ee • 10. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gert Jostov teeks välistööjõule uksed lahti

Kolmandatest riikidest pärit inimeste elamis- ja tööloa taotlemise kord vajab lihtsustamist, leiab Gert Jostov.
Foto: Raul Mee
Eestis tuleb kiirkorras üle vaadata sisserände- ja tööhõivepoliitika, et muuta rahvusvaheliste ettevõtete kolimine Eestisse võimalikult lihtsaks, leiab Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov. „Kui teised riigid panevad välistööjõule uksed kinni, peab Eesti tegema oma uksed lahti.”

„Samal ajal kui sellised tippettevõtete sihtriigid nagu USA ja Suurbritannia on oma uksi välistööjõule sulgemas, kasvab Eesti jaoks võimalus uusi ettevõtteid siia meelitada. Kuid selleks tuleks muuta ettevõtete sh töötjate ja nende perekondade ümberasumine Eestisse oluliselt lihtsamaks,” märkis Gert Jostov. „Lihtsustamist vajab eelkõige kolmandatest riikidest pärit inimeste elamis- ja tööloa taotlemise kord. Näiteks võiks tulevikus tekkida täiendav võimalus, et iga ettevõttega seotud inimene ei pea tööloaga kaasnevat bürokraatiamasinat läbima eraldi, vaid tööandja saab seda taotleda tema eest.”

Jostovi sõnul on viimase paari aasta jooksul ette tulnud näiteid, kus meie lähedalt pärit Venemaa ja Ukraina ettevõtted on loobunud soovist ettevõte Eestisse üle tuua, kuna sellega seotud asjaajamine on osutunud kokkuvõttes liiga keeruliseks ja aeganõudvaks. „Kusjuures me räägime ikkagi toimivatest ja töötavatest ettevõtetest, kellel on olnud tõsine plaan oma investeeringud Eestisse tuua,” kinnitas Jostov.

„Näiteks suuremates IT-ettevõtetes on täna praktiliselt võimatu leida meeskonda, mis ei oleks multikultuurne. Leian, et me ei saa endale lubada olukorda, kus bürokraatia välistab sellises olukorras tervete ettevõtete kolimise Eestisse,” rääkis Jostov. „Tekib küsimus, kas me ütleksime sisuliselt ära ka Facebooki või Google’i meeskonnale, kui nad avaldaksid soovi Eestisse tulla?”

AS Technopolis Ülemiste on endise Dvigateli tehase territooriumile loodud kaasaegse linnaosa Ülemiste City suurarendaja. Linnakus tegutseb täna üle 300 ettevõtte ning seal on endale töökoha leidnud ligi 7000 töötajat. Technopolis Ülemiste AS kuulub 51-protsendilise osalusega Soome börsifirmale Technopolis Plc ja 49-protsendilise osalusega AS-ile Mainor Ülemiste.

Allikas: Technopolis Ülemiste

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456