24. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tõsta tootlikkust ettevõtte kultuuri abil?

Ettevõtte kultuur on nagu keeruline masinavärk, mille iga hammasratas peab töötama kui õlitatult.
Foto: pixabay.com
Eduka ettevõtte toimimine seisneb paljude eri ülesannete täitmises. Tooted tuleb tarnida õigeks ajaks, klienditeenindus peab hästi töötama, allhankijate ja parneritega tuleb suhelda professionaalselt.

Aga oluline on ka see, kuidas see kõik kokku sobitub. Siin hakkab oma rolli mängima organisatsioonikultuur. Tugev ettevõtte kultuur paneb organisatsiooni tööle kui õlitatud masina. Toksiline kultuur aga avaldab täpselt vastupidist mõju ning põhjustab probleeme terves organisatsioonis.

Üks tegur, millele ettevõtte kultuur võib avaldada suurt mõju, on töötaja tootlikkus. Järgnevaid tegureid tuleks silmas pidada, kui ehitada tootlikkust toetav organisatsioonikultuur.

Inimesed otsivad tunnustust

Halva kultuuriga ettevõtte töötajad tunnevad, et ettevõte ei hooli nende tööpanusest. Kui pole tehtud mingit pingutust, et töötajad tunneksid ennast hinnatuna, siis loomulikult pole neil erilist põhjust ka iga päev oma parimat panust anda. Selle asemel hakkavad nad tööd lõdvemalt võtma. Nad võivad hakata tööaega kulutama netis surfamisele, sotsiaalmeedias suhtlemisele ja kõigele muule, mis ei ole tööga seotud.

Selles stsenaariumis ei saa tegelikult süüdistada töötajaid. Kui ei ole tähtis, kui palju inimene panustab, siis hakatakse loomulikult otsima lihtsamaid viise. Selle asemel tuleb pingutus töökohal au sisse tõsta. See nõuab tagasisidet selle kohta, kuidas töötajal läheb.

Töötajate kiitmine aitab neil mõista, et nende töö on oluline, tööle eesmärkide seadmine aitab aga innustada töötajaid uutele sihtidele. Rahvusvahelised uuringud näitavad, et ligi 40% töötajatest ei tunne, et neid tööl hinnatakse.

Toksiline kultuur ettevõttes rikub töömoraali

Kui ettevõtte kultuur langeb sellisele tasemele, et muutub toksiliseks, on sellel hävitav mõju töötajate töömoraalile. On hulk eri viise, kuidas toksiline kultuur organisatsioonis võib kujuneda – see võib seisneda vaenulikkuses osakondade vahel, ebaõigluses, kuna juhtkond eelistab oma lemmikuid, töökiusamise tolereerimises jne. Kui negatiivsus ettevõttes levib, võib oodata, et hakkab juhtuma halbu asju. Töötajad hakkavad tööl ainult kella vaatama, et saaks juba koju, nad hakkavad vaenulikult suhtuma ettevõttesse, klientidesse ja juhtidesse, kasvab tööjõuvoolavus.

Alati on parem ettevõtte kultuuri juhtida, et ennetada kitsaskohti, millest võivad saada üleorganisatsioonilised probleemid.

Töötajad vajavad suunda

Kui töötajad ei tunne, et juhtkond neid suunaks, ja nad ei tea, mida neilt oodatakse, mõjub see kultuurile halvasti. Ettevõtte missioon peaks selgelt sõnastama, mis on ettevõtte peamine eesmärk. Keskastme juhid peaksid sihti omakorda tugevdama, juhtides töötajate pingutusi nii, et need oleks kooskõlas ettevõtte eesmärgiga. Aeg-ajalt on vaja töötajaid tunnustada, sest neil on vaja tagasisidet, kuidas eesmärke täita.

Tootlikkuse probleem töökohal on äärmiselt tõsine probleem, mis läheb ettevõtetele kalliks maksma. On hulk tegureid, mis seda mõjutavad, aga üks olulisemaid on ettevõtte kultuuri mõju. Kindlusta, et sinu ettevõtte kultuur oleks positiivne, annaks töötajatele suuna ja näitaks, et nende töö on oluline.

Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456