12. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas muuta inimese käitumisharjumusi

Coach ja koolitaja Raimo Ülavere
Kohe-kohe, järgmise nädala esmaspäeval pidavat saabuma ülemaailmne selle aasta kõige kurvem päev.

See pidavat saabuma igal aastal umbes samal ajal, jaanuari neljanda nädala esmaspäeval, sest selleks ajaks on juhtunud mitu asja, alates vajadusest hakata kinni maksma krediitkaardiga tehtud jõuluoste ja lõpetades nirude ilmaoludega. Ja muuhulgas moodustab olulise osa kurva päeva matemaatilisest valemist (jah, see on väidetavalt valemiga välja arvutatud) paljudele inimestele kohale jõudnud arusaamine, et jälle pole nad suutnud oma uusaastalubadustest kinni pidada.

Ehkki tegu on ilmselgelt pseudoteaduse kategooriasse kuuluva tähtpäevaga, tundub ometigi iga-aastane uusaastalubaduste murdumine paljude inimeste jaoks üllatav nähtus olevat. Umbes pool inimestest annab uusaastalubadusi ja nendest vaid umbes 5% suudab neid ka täita, väidavad uuringud. Miks siis nii vähe?

Põhjuseid on tõenäoliselt mitu, nii subjektiivseid kui objektiivseid, ent üks põhjustest tundub olevat paljudel ühine – see on kindel usk sellesse, et kui meie soov on teha muutus käitumisharjumustes, siis piisab ainult sellest, et ma tahan. Ehk piisab motivatsioonist. Päris elus laiutab aga motivatsiooni ja tegemise vahel kuristik.

Kuidas aidata teisel inimesel muuta oma käitumisharjumusi, arvestades uskumusi, emotsioone, inimese tugevusi ja muud keskkonda puutuvat, saad teada, kui tuled 1. veebruaril koolitusele „Kuidas muuta oma inimeste käitumisharjumusi?”.

Vaata lisa: https://pood.aripaev.ee!

Inimese käitumist ja käitumisharjumuste muutmise edukust mõjutavad motivatsioonist ehk tahtest oluliselt enam muud asjad: milline on see keskkkond, kus inimene tegutseb – kas see aitab muutusele kaasa või hoopis suunab jätkama nii nagu seni? Millised on inimese uskumused – kas ta üldse usub, et ta on võimeline muutuma, võimeline teistmoodi käituma? Milline on inimese emotsionaalne seisund – kas ta elu on emotsionaalselt pigem nagu ameerika mäed (millisel puhul on selge, et suur tahe ja positiivne emotsioon vaheldub üsna pea musta masenduse ja käegalöömisega)? Millised on üldse tema ühelt poolt loomupärased ja teisalt senise kogemustega arendatud tugevused ning kas ja kuidas ta neid harjumust muutes saab ära kasutada?

See on ühelt poolt terve hulk erinevaid käitumisharjumuste mõjutajaid ja teiselt poolt on need nähtused samas ka kõrvalt vaadates inimeste peal teatud piisava piirini n-ö loetavad. Ning neid saab – inimese enda abi ja teatud metoodikatega – kasutada selleks, et ka teise inimese käitumisharjumuse muutuse edukuse tõenäosus oleks oluliselt suurem kui uusaastalubadustel.

Autor: Raimo Ülavere, coach ja koolitaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456