27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik sekkub palgaläbirääkimistesse

Foto: pixabay.com
Eestis on palgalõhe naiste ja meeste vahel nii suur, et teeb tervele Euroopale silmad ette. Sotsiaalministeerium otsustas sekkuda ja töötas välja kava, mis ebaõiglust vähendaks. Tänases „Poliitikute töölaua” saates annab selle kohta aru sotsiaalministeeriumi võrdõiguslikkuse poliitika juht Agnes Einman.

Einmani sõnul on Eestis võrdõiguslikkuse seadus küll olemas, ent kahjuks on probleeme selle rakendamisega. Ehk teisisõnu – tööandjad lihtsalt ei täida seda. Seetõttu on viimase Eurostati uuringu järgi Eestis palgalõhe naiste ja meeste vahel enam kui 23%, mis on Euroopa kõrgeim.

Sotsiaalministeeriumis valmis seaduseelnõu, mis pakub välja digitaalse tööriista, mis arvutaks andmete põhjal välja organisatsioonide palgalõhed ja edastaks selle info tööandjatele. Kui tööriist tuvastab soolise palgalõhe, siis tekib kohustus viia läbi võrdse palga audit ja seejärel tuleks välja töötada ka lõhe vähendamise tegevuskava.„Tihti vaadatakse palka määrates otsa inimesele, kuid tegelikult on oluline vaadata otsa töökohale – millist kompetentsi see koht vajab ja millist kasu see toodab?” kirjeldas Einman. Selle järgi tuleks tema sõnul ka määrata palk.Einmani sõnul ei ole Eesti palgalõhe suurel määral põhjendatud.Kuidas hakkab riik kontrollima, et tööandjad võrdõiguslikkuse seadust täidavad, kuula homme kell 11 Äripäeva raadiost. Saadet juhib Eliisa Matsalu.

Autor: Eliisa Matsalu, Äripäev

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456