Autor: Marianne Lõhmus • 9. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks värvata välismaalt?

Eesti tööturg on väga aktiivne – tööhõive määr ei ole viimase 20 aasta jooksul olnud kunagi nii kõrge ja töötuse määr nii madal. Vabu ametikohti on palju, aga vajalikke töötajaid napib. Töötajate leidmine ja enda juurde tööle meelitamine on muutunud järjest keerulisemaks – kandidaadid ei vasta kirjadele, ei tule kokkulepitud kohtumisele ja loobuvad pakkumistest.
Foto: pixabay

Work in Estonia programmijuht Triin Visnapuu-Sepp rääkis Palgainfo Agentuuri konverentsil „Värbamistrendid 2019” välisspetsialisti värbamisest. Triin ei survesta välisspetsialisti värbama, kuid esitab välistöötaja kasumlikkuse kogu ettevõtte perspektiivis:

- ainulaadsete oskustega asjatundjad;

- ettevõtte töötajate võõrkeele oskus paraneb;

- ettevõtte ekspordivõimekus võib täieneda;

- mitmekesine meeskond suurendab ettevõtte tootlikkust ja ka kasumit;

- töötajaskonna probleemide lahendamise oskused paranevad ja muutuvad loomingulisemaks.

Olulised tegevused enne värbamist

1. Analüüsi eesmärke, kasutegureid, riske, kulusid, tähtaegu

Välismaalasest töötaja värbamine võib võtta kauem aega kui kohaliku töötaja palkamine, seega varu selleks piisavalt aega. Kuigi välisvärbamisele võib kuluda rohkem raha ja aega kui kohaliku töötaja leidmisele, keskendu välismaalasest töötaja palkamise kasuteguritele. Kui su ettevõte ekspordib välisturgudele, siis on kasulik palgata nendest riikidest pärit töötajaid, kust saad juurde tuua vajalikke teadmisi.

2. Vali sihtriigid

Mõtle strateegiliselt. Millise riigi tööjõuturg võib olla su äri jaoks kõige kasulikum? Enne üleilmsele värbamismissioonile minekut tuleb arvestada värbamistavadega, mis võivad olla riigiti väga erinevad. Uuri sihtriigi värbamiskanaleid ja head tava. Vajaduse korral pöördu mõne sealse värbamisagentuuri poole, kes aitab sul mõista kohaliku kultuuri eripära.

Tegele nõuete täitmisega. Küsi riigiasutustelt teavet viisa, lühiajalise töötamise registreerimise, sotsiaalkindlustuse, maksude ja muu formaalsuse kohta.

Kontrolli, et sa täidad tööandjana kõiki seadusest lähtuvaid kohustusi. Vii end kurssi viisa, sotsiaalkindlustuse ja muude vorminõuetega, mis puudutavad välismaalasest töötaja palkamist. EL-i kodaniku ja kolmanda riigi kodaniku palkamist reguleerivad eri õigusaktid. Uuri rohkem migratsiooni kohta ning küsi nii Politsei- ja Piirivalveametilt kui ka haigekassalt täpsemalt, milliseid dokumente on palgataval välisspetsialistil ja ta perel vaja. Lisaks võid kasutada kolimisfirma abi, kes aitab korraldada välismaalasest töötaja rahvusvahelist ümberasumist.

3. Kutsealane tunnustamine. Uuri reguleeritud kutsealade kohta Eestis

Kutsealase tunnustamise abil saab inimene, kellel on välisriigi kutseoskus, tegutseda Eestis reguleeritud kutsealal või -tegevuses. Eestis reguleeritud kutsealade nimekiri on esitatud akadeemilise tunnustamise agentuuri veebilehel.

4. Mis on su ettevõttes välisspetsialisti jaoks ligitõmbav?

Kas sul on tööandjana hea maine? Miks peaks andekas spetsialist kolima Eestisse ja töötama sinu ettevõttes? Mis on sinu töötaja väärtuspakkumine?

Inimeste liikuvuse uuringute põhjal kolitakse välisriiki peamiselt selleks, et saada uusi kogemusi, panna end proovile ning suurendada võimalusi teha karjääri. Tänapäeval on töötajatele üha olulisem leida tähendusrikas ja südamelähedane töö. Tõsta tööpakkumises selgelt ja tugevalt esile, kuidas suudab su ettevõte neid eesmärke täita.

Kas su töötajaskond on valmis töötama koos kolleegiga, kes on pärit teisest kultuurist ja räägib võõrkeelt? Kas su töötajad on valmis iga päev võõrkeeles suhtlema? Enne uue kolleegi saabumist mõtle läbi igapäevased tegevused.

Välisvärbamise toetus

Välisvärbamise toetuse abil soovitakse toetada välisriigist info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning loodus- ja tehnikateaduste tippspetsialistide värbamist, mis aitaks leevendada tippspetsialistide puudust kõigis sektorites. Toetuse suurus on 3000 eurot värvatud spetsialisti kohta. Selle toetuse abil saab ettevõte osaliselt kompenseerida välisvärbamisega seotud kulusid (nii EL-ist kui ka kolmandatest riikidest värvates).

Välisvärbamise teemal saad kasulikku infot ka personalijuhtimise teabevarast.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456