Autor: Personaliuudised.ee • 12. juuni 2019

Töötajate värbamise maht pöördus langusesse

Värbamisagentuuri Brandem analüüsist selgus, et tööle võetud töötajate arv langes selle aasta esimeses kvartalis eelmise aastaga võrreldes 2%. Töölt lahkunud töötajate arv jäi samaks ja tööandja algatusel töölt lahkunud töötajate arv kasvas 9%. Brandemi tööturu indeks langes esimeses kvartalis juba kolmandat kvartalit järjest 180,7 punktini.
Foto: Pixabay

Brandemi tööturu indeks*, mis mõõdab tööle võetud töötajate arvu muutust Eesti tööturul alates 2010. aastast, saavutas oma kõrgeima taseme möödunud aasta teises kvartalis, olles siis 186,2 punkti. Viimase kolme järjestikuse kvartali jooksul on indeksi väärtus kahanenud.

Brandemi tegevjuhi Marie Evarti sõnul võeti Eestis 2018. aastal tööle rekordiliselt üle 203 000 töötaja. Värbamismahu haripunkt oli möödunud aasta teises kvartalis, kus kasv oli laiapõhjaline ja kvartali jooksul võeti tööle üle 60 000 töötaja. „Vara on öelda, kas viimase kolme kvartali värbamismahtude langus jätkub või oli see lühiajaline korrektsioon. Viimati langes Brandemi indeks 2015. aastal, kuid siis pöördus neli kvartalit järjest toimunud langus varasemast veel kiiremaks kasvuks, mis kestis kuni 2018. aasta teise kvartalini,” lisas Evart.

Brandemi indeksi langusesse panustasid selle aasta esimeses kvartalis enim avaliku halduse ja riigikaitse tegevusala värbamismahu langus (-54%), haldus- ja abitegevused (-5%), hulgi- ja jaekaubandus (-3%) ning töötlev tööstus (-2%). Tööle võetud töötajate arv kasvas enim hariduse (+11%), info ja side (+9%), tervishoiu ja sotsiaalhoolekande (+8%) ning ehituse tegevusaladel (+5%).

Tööandja algatusel töölt lahkunud töötajate arv kasvas 2019. aasta esimeses kvartalis 9,1% 5103 inimeseni. Suurima panuse andsid selle näitaja kasvu mäetööstuse, veonduse ja laonduse ning hulgi- ja jaekaubanduse tegevusalad. Töötleva tööstuse tegevusalal vähenes tööandja algatusel töölt lahkunud töötajate arv esimeses kvartalis 10% võrra, 1099 inimeseni.

Marie Evarti sõnul Eesti õmblusettevõtete koondamised veel esimeses kvartalis kogu töötleva tööstuse tegevusala koondamisnäitajaid negatiivselt ei mõjutanud. Kokkuvõttes on tööandja algatusel töölt lahkunud töötajate arv selles valdkonnas hoopis vähenenud. „Küll aga on näha esimeses kvartalis energiasektori ja sellega seotud mäetööstuse töötajate koondamiste algust. Viimati oli nendel tegevusaladel tööandja algatusel töötajate lahkumist nii suurel määral näha kolm aastat tagasi. Siis tõi koondamiste taga olnud Eesti Energia põhjenduseks madalad hinnad energiaturgudel,” lisas Evart.

* Brandemi indeks näitab tööle võetud töötajate arvu muutust Eestis tervikuna ja erinevate tegevusalade omavahelises võrdluses. Indeks arvestab jooksva aasta summeeritud tööle võetud töötajate arvu vastava kvartali lõpu seisuga ja võrrelduna 2010. aasta lõpu seisuga, mil fikseeriti indeksi väärtus tasemel 100. Indeksi alusandmeid koguvad Statistikaamet ning Maksu- ja Tolliamet.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456