Autor: Tööelu.ee • 30. märts 2020

Töötasu vähendamine ja ajakava

Tööandja teatas 27. märtsil, et rakendab alates 8. aprillist töötasu vähendamist. Kas tal on selleks õigus ja mis ma tegema pean, kui ma nõus ei ole?

Töölepingu seadus (TLS) § 37 lg 1 võimaldab tööandjal ettenägematute, temast mitteolenevate majanduslike asjaolude tõttu vähendada töökoormust ja töötasu kuni kolmeks kuuks 12-kuulise ajavahemiku jooksul.

Töötasu vähendamisest peab tööandja ette teatama vähemalt 14 kalendripäeva (TLS-i § 37 lg 4). Etteteatamise aega tuleb hakata lugema järgmisest päevast, see tähendab, et kui tööandja esitas teatise 27. märtsil, siis etteteatamise aega tuleb hakata lugema järgmisest päevast ehk alates 28. märtsist. Kuivõrd töötasu vähendamisest tuleb ette teatada vähemalt 14 kalendripäeva, siis kõige varem saab vähendatud töötasu hakata kehtima alates 11. aprillist, sest töötajatele peab jääma nii kaasarääkimise ehk oma arvamuse esitamise kui ka töölepingu ülesütlemise võimalus, enne kui töömahtu ja töötasu vähendama hakatakse. Ehk siis teatise ja vähendatud töötasu kehtima hakkamise vahele peab jääma 14 kalendripäeva. Tööandja ei saa seaduses nimetatud 14 kalendripäeva lühendada, isegi mitte kokkuleppel töötajaga.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456