Autor: Personaliuudised.ee • 18. veebruar 2021

Ohutus ja tervis tööl on igaühe igapäevane mure ja hool

Neile, kes väidavad, et tööohutus on kõrvaline ja mõttetu, riskivad paljuga – selle puudumine võib rängalt maksma minna.
Foto: Unsplash

Tööpäevad on sageli täis kiireloomulisi ülesandeid. Kui tööasjad laabuvad, ei pöörata kuigi palju tähelepanu sellele, mis olukorras on töökeskkond. Kuni midagi ei juhtu, võivad tunduda ohutu ja tervislik töökeskkond kõrvalise teemana, sest levinud on arvamus, et kontor on töö tegemiseks ohutu ja kindel koht, mis seal ikka juhtuda saab. Peale selle arvavad töötajad tihtilugu, et töötervishoiu ja -ohutuse eest hoolitsemine on pigem juhtide ülesanne.

Need on eksiarvamused – ohutus ja tervis tööl on igaühe igapäevane mure ja hool.

Ettevõtte suurim vara on töötajad, kes tunnevad end turvaliselt ning teevad oma tööd hoolsalt ja tõhusalt. Seega peab tööandja tagama, et inimesed oleksid oma tööülesannetele vastavalt koolitatud ja tööga seotud ohtude eest kaitstud.

Tavaliselt lahendab tööandja selle nii, et tööle asuvale inimesele antakse lugeda ports pabereid ja suuniseid – ilma nendega tutvumata ei tohiks töölepingut allkirjastada. Ent kui paljud inimesed teie organisatsioonis mäletavad mõned kuud hiljem, mis töötervishoiu ja -ohutuse juhistes kirjas oli? Kas teie organisatsioonis pikemalt töötanud inimesed oskavad öelda, millised ohud on kontoris töötades? Kas nad teavad, kuhu pöörduda, kui ilmnevad puudujäägid? Kas teie kolleegid teavad, kuidas toimida hädaolukorra puhul?

Tööohutuse juhised antakse tutvumiseks tihti üksnes uutele töötajatele, kuid ka juba staažikad töötajad vajavad võimalust oma teadmisi värskendada. Tööohutuse tagamiseks on väga oluline töötajate teadlikkus ja hoiakute kujundamine – selleks on vaja mõelda kaasa, analüüsida enda käitumist ja kaaluda läbi erinevad valikuvariandid. Pika tekstifaili läbilugemine tavaliselt soovitud tulemust ei anna.

Selleks, et kõigil teie töötajatel oleksid olemas need teadmised, on suureks abiks e-kursus „Töötervishoid ja tööohutus kontoritöötajale”. Igaüks saab läbida selle kursuse omas tempos ja vabalt valitud ajal. Kursuse kestus on 45 minutit ja seda ei pea ühekorraga järjest läbi tegema. Kursus sobib nii neile, kes on äsja tööle asunud kui ka mäluvärskenduseks neile, kes organisatsioonis juba töötavad.

Vaata e-kursuse „Tööohutus ja töötervishoid kontoritöötajale” kohta lähemalt SIIT.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456