Autor: Kristel Härma • 26. august 2021

Hullu hooga värbamine idufirmades painutab töökäte nappuses tööjõuturu pingesse

Niigi keerulises tööjõuturu olukorras tuleb ettevõtetel töötajate leidmiseks ja hoidmiseks konkureerida aina laienevate ja põnevat tööd pakkuvate idufirmadega. IT-arendajatele lisaks otsivad idud endale finants- ja turundusinimesi ning töötajaid napsatakse endale ka advokaatide seast.
Bolt on olnud viimastel aastatel aktiivne värbaja, tänavu võiks uusi töötajaid aasta peale kokku tulle 1500. Mõistagi ei leita neid kõiki Eestist.
Foto: Andras Kralla

Pärast eelmisel aastal pidurdunud palkamist peavad kõik ettevõtted taas oma IT-, juura-, finants- ja turundustöötajatel hoolega silma peal pidama, sest idufirmadel on hoog sees – otsitakse sadu uusi töötajaid.

Bolt võttis tänavu eesmärgiks värvata lausa tuhat uut inimest, mis võiks nende värbamisjuhi Nikolai Kabatsikovi sõnul täituda juba septembris. Nii võiksid nad palgata selle aasta jooksul 1500 töötajat, seda küll globaalselt. Eestist on nad leidnud tuhandest seni tänavu palgatust ligikaudu 400.

Kabatsikovi kinnitusel ei ole neil kerge täita ühtki ametikohta, ehkki peakontori ametikohtadele finantsinimeste, juristide ja turundusinimeste leidmiseks tuleb ühe kuulutuse peale tuhat CV-d. Aga ka selline avalduste hulk ei taga, et ametikoht täidetud saab. Kuna sõidujagamise ja sõidukite rentimise valdkond on läinud ajaga reguleeritumaks ning riigid on hakanud näiteks tõukerataste äri piirama, vajab Bolt ja teised selles valdkonnas üha enam majasiseseid juriste. Nende värbamiseks tuleb aga võistelda tipp-advokaadibüroodega.

Aktiivselt otsepakkumisi tegevad ning huvitavat tööd pakkuvad start-upid on advokaadibüroode jaoks otsene oht ja nood teavad seda väga hästi. Advokaadibüroo Sorainen Eesti kontori juhtivpartner Kaupo Lepasepp tõdes, et start-up'id on niigi pingelisse tööjõuolukorda tõesti pinget lisanud. Seda nähti tema sõnul aga 2-3 aastat tagasi ette ning büroo on konkurentsis püsimiseks ka oma ettevõtte toimimist pidevalt kaasajastanud. Lepasepp märkis, et õnneks ei palka tehnoloogiafirmad kõiki talente vaid Eestist, nii muutuks olukord eriti raskeks. „Meie õnneks hakatakse start-up'is juristide peale hakatakse mõtlema hilisemas faasis,“ tõdes ta.

Lepasepp lisas, et kui IT-arendajate, müügi- ja personaliinimeste värbamises on juba tükk aega veri tänavatel ning neid ametikohti on advokaadibürool väga keeruline täita, siis nüüd tuleb see ilmselt ka juristide seas. Nende õnneks vajavad start-up'id juriste aga eri riikides, kus tegutsevad, kuna õigusaktid erinevad riigiti. „Kui Wise ja Bolt ja Pipedrive kõik oma juristid ainult Eestist värbaksid, tõmbaksid nad selle turu kiiresti tühjaks.“

Loe lugu pikemalt Äripäevast.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456