Autor: Jaanika Rannula • 1. september 2023

Kuidas juhi persoon saab juhtimise pekki keerata

On vana tõde, et ettevõttesse tööle tulles liitutakse nimelt ettevõttega, lahkutakse aga juhi juurest. Juht on see, kellest sõltub ettevõtte või üksuse tulemuslikkus, meeskonna edu, omavahelised suhted, iga üksiku töötaja heaolu ettevõttes jne. Juht on üks ... imeinimene!

Ja kui su käest nüüd küsitaks: „Hea juht, kas sa oled IMEINIMENE?“ siis kuidas sa vastaksid?

Arvatavasti ütled pigem ei, sest adekvaatse inimesena annad ju endale aru, et keegi pole täiuslik, eks? Kui vaadata aga ühiskonnas ja organisatsioonides toimuvat, lugeda artikleid, teadusuuringuid, oma juhtimiskoolituste ja arenguprogrammide päringuid ja ootusi nende tulemustele, räägib kõik see vastupidist keelt. Juht on oma olemuselt üks imeloom, sest JUHT PEAB:

- oskama emotsioonidega tegeleda ja konflikte juhtida;

- olema tugev strateegia ja visiooni kujundamises ja edastamises;

- olema inimesena empaatiline, suurepärane eestvedaja ja liidri omadustega;

- looma suurepäraselt kontakti, olema hea suhtleja ja tugev kommunikeerija;

- olema suurepärane ajajuhtimises ja tegevuste planeerimises;

- omama suurepäraseid kompetentse ja teadmisi oma valdkonnas;

- omama coaching'u tehnikaid, et tõsta inimeste tulemuslikkust;

- lähtuma organisatsiooni väärtustest, neid edasi kandma ja inimesi nende järgi joondama;

- tegema vajadusel külma närviga kiireid ja ka ebapopulaarseid otsuseid;

- olema kindlakäeline ning mitte ilmutama nõrkust ja ebakindlust;

- samal ajal olema haavatav ja mitte kandma raudset maski;

- suhtuma empaatia ja südamlikkusega iga töötaja muredesse;

- olema igal hetkel väärtustav ja hinnanguvaba, et kõik tunneksid end hästi ja rahulolevana.

Ja vaata sa veel ette, imeline juht, kui sa annad liiga konstruktiivset tagasisidet, muidu demotiveerid töötajat ja ta läheb konkurendi juurde, kus on kindlasti palju parem töötada.

Kas miski sellest nimekirjast kõnetas ja kõlas tuttavana?

Enamik juhte on nõus faktiga, et inimeste juhtimine on väga oluline, kuid see tundub olevat nagu raketiteadus. Ja kust võtta see aeg, et kõikide nende nüanssidega tegeleda, kui tajud kuklas suurt vastutustunnet ettevõtte tulemuste äratoomise ja inimeste rahulolu hoidmise pärast?

„If you want to make everyone happy, don’t be a leader. Sell ice cream!“

Steve Jobs

Kõrged ootused mõjutavad tugevalt juhtide endi heaolu, kannatama hakkab töö tulemuslikkus, samuti vaimne tervis, ja see omakorda mõjutab tahtmist tegutseda väljaspool tööaega oma hobidega, kannatavad suhted ja langeb üldine eluga rahulolu.

Kuidas siis kõikidele nendele ootustele vastata? Kas sa peadki? Mis on inimeste juhtimises oluline, et ka juht ise ellu jääks? Kuidas lahendada väljakutset „olla imeline juht“?

Kui need küsimused sind päriselt huvitavad, siis võin sulle saladuskatte all öelda, et 9. novembril toimub Koolituskonverents 2024, mille juhtimise töötoas astun esinejana üles ka mina, et rääkida erinevatest inimeste juhtimise eduteguritest, ohtudest ja oskustest, mis algavad iga juhi eneseteadlikkusest ja teadlikust juhtimisest. Vaata üle, kes on ülejäänud 30 esinejat ja millest konverentsi viies töötoas juttu tuleb ning lunasta konverentsipääse soodushinnaga!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456