Autor: Tööelu.ee • 22. jaanuar 2024

Mida tuleb arvestada, kui lepingus töötasuks määratud alammäär tõuseb?

Töötasu alammäära muutmisel tekib tööandjatel sageli küsimus, kas ja kuidas tuleb sellega seoses muuta töölepinguid nende töötajatega, kellega on kokku lepitud alammäärale vastav töötasu.
Foto: Pixabay

Töölepingu seaduse kohaselt lepivad töötaja ja tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töötasu suuruses (TLS § 5 lg 1 p 5). Töötajad peavad teadma, kui suurt töötasu neile makstakse. Töölepingu seadus ei sätesta, millistest osadest peab töötasu koosnema, seega võib töötasu koosneda erinevatest komponentidest (kuutöötasu, tunnitasu, tükitöötasu, lisatasu töö tegemise eest jne). Kõik tasud, mis on saadud töö tegemise eest, on töötasu osad. Kui töötaja töötasu koosneb mitmest osast (põhitasu ja lisatasu), siis on oluline, et ta saaks igakuiselt töötasu vähemalt alammäära ulatuses. TLS § 29 lg 6 kohaselt Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu maksta ei tohi.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456