Autor: Personaliuudised.ee • 10. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmisolek välistööjõudu värvata on olemas, teadlikkust napib

Kuigi suurimaks probleemiks peavad tööandjad kvalifitseeritud tööjõu puudust, ei minda pakutud alternatiivsete lahendustega kaasa.
Foto: pixabay.com
Eile Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis kogunenud Eesti talendipoliitika tegevuskava töörühm tõdes, et kuigi aasta jooksul on tehtud märkimisväärseid edusamme, on välistööjõu värbamine endiselt keeruline ja nõuab osaliste väga head koostööd.

Välisspetsisalistide Eestisse kaasamise tegevuskava töörühma juht, ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et saavutatud on märksa rohkem kui esialgse tegevuskavaga ette nähti. Hiljuti avaldatud INSEAD-i, Adecco Grupi ja inimressursi Juhtimise Instituudi indeksis talentide meelitamises ja hoidmises oli Eesti väga heal 19. positsioonil 109 riigi seas. „Lootus on, et jõuame väikeriigina ka 15 atraktiivseima hulka,” lausus Oviir. 

Minister lisas, et samal ajal teeb murelikuks majanduskonjunktuuri viimane uuring, kus viiendik küsitletud ettevõtjaist mainis, et suurim arengut takistav tegur on kvalifitseeritud tööjõu puudus. Minister ise peab olulisimaks takistuseks sisserändekvooti. „Me võime teha ükskõik kui palju ponnistusi, aga kui me pole valmis sisserändekvooti suurendama, pole võimalik siia väljastpoolt Euroopat rohkem lisatööjõudu tuua,” ütles Oviir.

Eilsel kohtumisel tõdeti, et suurendada tuleb nii avaliku kui ka erasektori teadlikkust välisspetsialistide värbamisest. Kuigi suurimaks probleemiks peeti kvalifitseeritud tööjõu puudust, ei lähe ettevõtjad pakutud alternatiivsete lahendustega kaasa, sest sageli ei olda võimalustest teadlikud või pole piisavalt julgust neid proovida.

Möödunud aastal kinnitatud välisspetsisalistide Eestisse kaasamise 2015.–2016. aasta tegevuskava eesmärk on aidata kaasa Eesti majanduskasvule, meelitades Eestisse ja rakendades siinsel tööturul välisriikides elavaid spetsialiste. Talendipoliitika tegevuskava sihtrühmad on Eesti tööandjad kui potentsiaalsed välistööjõu värbajad, organisatsioonid, kes pakuvad talendipoliitikaga haakuvaid teenuseid, Eestis õppivad välistudengid, väljaspool Eestit elavad kodanikud ja välisriikide spetsialistid, kel on sellised oskused ja teadmised, mida Eesti tööjõuturul napib.

Täpsemat infot tegevuskava kohta leiate siit.

Allikas: Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456