Autor: Pille Ivask • 1. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, et puhkuselt tulles mitte läbi põleda

Tee seda, mis sind õnnelikuks teeb. Ja maga!
Foto: pixabay.com
Paljud inimesed naasevad suvepuhkuselt tööle, mistõttu on kasulik teada, kuidas talitada, kui läbipõlemine tundub lähedal olevat, vahendab Äripäev Enterpreneuri.

Läbipõlemine võib tabada inimest ootamatu ja väga halva üllatusena. Isegi kui tööd teha jaksaks ja energiat on, viitab läbipõlemisele see, et muude tegevuste jaoks aega ei jää. Tundub justkui, et töö käiks 24 tundi ööpäevas ning isegi voodisse heites ei suuda end lõdvaks lasta ja unne vajuda.

Läbipõlemisel on erinevad tagajärjed: sotsiaalelu kadumine või vähesus, kusjuures inimene pole sellist valikut teadlikult teinud, kaalutõus või -langus, närvilisus. Kui sulle tundub, et hakkad läbi põlema, või oled sellist tüüpi inimene, kes kipub liiga palju tööd kahmama ega suuda sellega toime tulla, võiksid veidi abi saada viiest soovitusest.

Ära tarvita alkoholi. Kuigi väljas söömas käies võib klaas veini tunduda hea valik, on stressi käes kannataval inimesel mõistlik alkoholist pigem loobuda. Ära joo veini, kui klõbistad õhtuti arvutis tööd teha. Sellega rikud sa oma und ja tervist. Joo parem vett või tee õhtuti töö asemel hoopis sporti.Jaluta rohkem. Mitu tippjuhti eesotsas Apple’i asutaja Steve Jobsiga armastasid või armastavad jalutada. See võimaldab ühelt poolt hoida mõistuse töös, samas on jalutamine kasulik, kui soovid end tuulutada ja kehale veidi füüsilist koormust anda. Entrepreneur soovitab iga päev vähemalt 30 minutit jalutada. Ja selleks ei peagi spetsiaalselt aega võtma – tule paar peatust varem bussi pealt maha või pargi oma auto võimalikult kaugele oma töökohast. Võta 30 minutit jalutamist päevas eesmärgiks ja püüa sellest kinni pidada.  Tee seda, mis sind õnnelikuks teeb. Püüa oma nädalasse paigutada võimalikult palju neid tegevusi, mis sind õnnelikuks teevad. Vaata näiteks oma lemmiksarja või loe mõnda head raamatut. Sealjuures on kasulik, et sa teadlikult reserveerid aega oma meelistegevusteks. Lemmiktegevused aitavad sul mõtteid korrastada, nii naased sa hoopis lõbusama ja puhanumana oma tegemiste juurde. 

Ära näpi oma telefoni. Sunni end loobuma nutitelefoni pidevast näppimisest ja sotsiaalmeedia uudistamisest. Mine sõpradega õhtusöögile ja jäta telefon koju. Isegi kui sa kellelegi mõne tunni jooksul ei vasta, ei jää maailm suure tõenäosusega seepärast seisma. Uuringud on näidanud, et kui nutitelefon pole inimese läheduses, on ta palju suurema keskendumisvõimega ja tänu sellele ka produktiivsem.Maga terviseks. Kuigi koos perega kodus olla on mõnus, ei tasu ennast ära unustada. Ära tegele koduste asjadega, kui tunned, et oled üleväsinud ja vajad tegelikult puhkust. Kuigi paljud inimesed kipuvad uhkustama, et saavad mõne unetunniga suurepäraselt hakkama, on siiski üsna vähe neid, kelle keha vajabki 4–5 tundi und ning suudab sealjuures täisväärtuslikult funktsioneerida. Seega, julge võtta aega magamiseks ja ära karda asju edasi lükata. Puhanud inimene on oluliselt produktiivsem.Kõige eelneva juures on tarvis aru saada, et ime ei sünni üleöö. Eelnimetatud on harjumused, mida tuleb endas juurutada ja mis annavad efekti alles pika aja jooksul. Püüa leida enda jaoks sobiv viis lõõgastuda, olgu see siis arvukad unetunnid, hea raamat või sport.* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456