Autor: Personaliuudised.ee • 30. mai 2019

Suurepäraseks organisatsioonikultuuriks on vaja neid 7 tegurit

Suurepärane organisatsioonikultuur on aluseks paljudele headele asjadele: õnnelikumad ja pühendunumad töötajad, kõrge tulemuslikkus ning väike tööjõu voolavus. Üha enam töötajaid soovib minna tööle ettevõtetesse, kus on positiivne kultuur. Seega enne värbamisstrateegiat keskendu hea organisatsioonikultuuri ehitamisele.
Foto: Pixabay

1. Värba inimesi, kes sobivad sinu ettevõtte kultuuriga

Oskused ja anded on olulised, aga tuleb mõelda ka sellele, kas kandidaat on sobiv ettevõtte kultuuriga. Tema isikuomadused peaksid sellega haakuma. Kui see nii on, on tulemuseks tervislik ja edukas koostöö.

2. Arenda ettevõtte väärtusi

Vaata ettevõtte väärtused aeg-ajalt üle. Mitte kõik väärtused ei püsi ajas olulisena, seega on tähtis need teatud perioodi järel uuesti üle hinnata.

Aruta väärtused töötajatega läbi, et olla kindel, et kõik haakuvad nendega. Vajadusel võta arvesse ettepanekuid ja tehke muutusi.

3. Tegutse töötajate tagasiside põhjal

Töötajate tagasiside väärtust ei tohiks kunagi alahinnata. Ükskõik kui suur on ettevõte, ole aktiivne küsima töötajate arvamust ja tegutse selle põhjal. See näitab töötajatele, et oled huvitatud kuulama nende ettepanekuid, ideid ja ka rahulolematust.

Töötajate tagasiside regulaarne küsimine aitab hoida kätt pulsil, kas töötajad on rahul või mitte. See võimaldab kindlaks teha ka valdkondi, millega peate veel tööd tegema. Töötajate tagasiside tõsiselt võtmine ja selle põhjal tegutsemine avaldab positiivset mõju ettevõtte tulemuslikkusele.

4. Looge usalduse õhkkond

Usalduse õhkkonna loomine ettevõttes on väga oluline. Ära mikromanageeri inimesi, sest see näitab, et sa ei usalda, et nad teevad oma tööd hästi.

Nende projekte kontrollides ja pidevalt juures olles oled vastuolus usaldusega. Kui muretsed, et keegi eksib, siis pea meeles, et vead on möödapääsmatud. Pead vaid usaldama, et nad suudavad vead ka parandada.

Anna töötajatele selged juhised, mida neilt oodatakse ja sealt edasi lase neil ise otsustada.

5. Soodusta peremehetunnet

Ära pane töötajaid rolli, kus töö on nende jaoks lihtsalt töö. Julgusta neid olema oma töö peremees. Kui kujundad usaldusliku ja hea koostööga õhkkonna, julgustab see töötajaid pakkuma välja oma ideid. Kui kellegi ideed hakatakse rakendama, siis anna talle juhtohjad selle tegemiseks.

Kui töötajad avaldavad soovi midagi uut õppida, siis varusta neid vajalike tööriistade ja ressurssidega. Anna neile vabadus panustada ettevõtte kasvu ja võid olla tulemustest meeldivalt üllatunud.

6. Räägi

Positiivse kommunikatsiooni soodustamine meeskonnas aitab üles ehitada ka positiivset organisatsioonikultuuri. Juhi oma eeskujuga ja näita neile, miks on suhtlemine oluline.

Kui keegi teeb head tööd, siis näita välja, et hindad nende pingutusi. Tähista töötajatega või tee kingitus. Kui mõne töötaja töö ei ole piisavalt hea, siis aruta seda nendega. Selle asemel et frustratsiooni tunda, korralda sisukas arutelu ja küsi, kuidas saaks teda aidata.

7. Ehita ühtekuuluvustunnet

Töökoht ei pea olema liiga tõsine – tehke koos ka midagi toredat. Kui töötajatel on ühtekuuluvustunne, siis see kajastub nende töötulemustes. Ühtekuuluvust lisab, kui üksteist saadakse tundma ka väljaspool töökohta.

Kui soovid ehitada pühendumist soodustavat organisatsioonikultuuri, siis loo traditsioone, näiteks ühisüritusi ja puhkepäevi. Kutsu ka töötajate pered. Võid korraldada talendikonkursse, meeskonna lõunasööke või lõbusaid võistlusi.

Ei ole raske kujundada ägedat organisatsioonikultuuri, tuleb olla pühendunud ja järjepidev oma tegevustes. Ei võta ka liiga palju aega, kui hakkad nägema muutusi.

Allikas: tööheaolu.ee (tõlgitud HR Todayst)

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456